EMEK MANŞET SOKAK

Domates üretiminde 4,7 düşüş bekleniyor

Türkiye genelinde bitkisel üretimin geçen yılın gerisinde kalacağı öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘Bitkisel Üretim 2’nci Tahmini, 2018’ raporuna göre, bu yıl gerçekleşen bitkisel üretim toplamda geçen yılın gerisinde olacak. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde yüzde 1,7 oranında azalış yaşanacak.

Antalya – TÜİK raporunda, 2018 üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65,5 milyon ton, sebzelerde 29,9 milyon ton ve meyvelerde 20,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

DOMATES ÜRETİMİNDE 4.7 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Antalya’da tarımının lokomotif ürünü domatesin üretiminin de bu yıl yüzde 4.7 azalacağı tahmin ediliyor. Meyve üretiminde genelde bir düşüş saptayan TÜİK, bölgenin can damarı ürünlerde ise muz başta olmak üzere 2018’de üretim artışı öngörüyor. Bu çerçevede muzda yüzde 35.2, turunçgillerde yüzde 5.3, elmada yüzde 17, narda yüzde 3.3 ve çilekte yüzde 7 yükseliş bekleniyor.

MAHSUL ÇÖPE GİTTİ
Domatesteki üretim düşmesinde yıl boyunca gündeme gelen ‘Tuta absoluta’ güvesinin etkisine işaret eden, seralardaki mahsulün çöpe gittiğini anlatan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Önümüzdeki yıl aynı sorunun yaşanmaması için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri ve ziraat odalarının ortak çalışmasıyla üretici eğitimleri mahalle mahalle devam ediyor” dedi. Muz üretimindeki artış konusunda da teşviklerin etkisine vurgu yapan Nazif Alp, özellikle seralarda bu yıl muza hızlı bir dönüş yaşandığını söyledi.

 

1 Comment
  1. Burak Kurtoglu 5 yıl ago

    Yakında bu ürünlerin hepsini ithal olarak dışardan sağlayacaız maalesef

Comments are closed.

Benzer Yazılar