DOĞA KENT MANŞET SOKAK

Boğaçayı’nın intikamı

Antalyasokakları-Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Menderes Türel’in çılgın projeleri arasında yer alan Boğa Çayı yapay göl yaratma projesi Pazar akşam saatlerinde gelen selle bir kez daha tartışma konusu oldu.

Haftalardır süren yağmur Pazar günü şiddetli bir şekilde yağınca Antalya’da çeşitli taşkınlara neden oldu. Sarısu ve Boğa Çayı üzerindeki Çakırlar köprüsündeki taşkın trafiğin kapanmasına yol açtı. Boğa çayının Akdeniz bulvarı ve Atatürk bulvarı arasında kalan bölümünde yapılan proje çalışmasının da bir bölümü selden hasar gördü. Yapılan peysaj çalışmaları selden zarar gördü. Ayrıca aylardır büyük bir maliyetle yapay göl yapmak için süren Boğaçayını derinleştirme/hafriyat çalışması da selin getirdiği rüsubatla zeminin tekrar dolmasına yol açtı.

Hafriyat çalışmalarını yürüten bir kepçede sular altında kaldı. Kepçenin operatörü arkadaşları tarafından kurtarıldı.

Projeye neden karşı çıkılıyor

Boğaçayı’nda meydana gelen sel, buraya yapılmak istenen yapay göl projesini bir kez daha tartışmaya açtı. Yapay Göl projesi, kent savunucuları tarafından Konyaaltı Sahiline zarar vereceği için eleştiriliyordu. Sarısu’dan Boğaçayı’na kadar olan bölge sel ve akarsu havzası. Binlerce yıldır sellerin ve akarsuların getirdiği rüsubat, Konyaaltı Sahilini oluşturan şeyin kendisi. Konyaaltı Sahili bu sellerle gelen ve denizin altına serilen kum ve çakılın fırtınalar ve dalgalarla tekrar kıyıya itilmesinden oluşmuş. Yani gelen seller Konyaaltı Sahilini oluşturan ana doğa hareketi olduğu için sahile de, Antalya’ya da zararlı değil. Sorun bu sellerin taşkına neden olmasının engellenmesi.

Menderes Türel’in yaptığı proje, Boğaçayı’nın 750 metre içeri doğru deniz suyuyla doldurulmasına dayanan bir yapay göl manzarası yaratarak, etraftaki arazilerin göl manzarasıyla rantını yükseltmeyi amaçlıyor. Böyle bir yapay gölün yapılabilmesi ise ancak Boğaçayı’nda meydana gelen sellerin engellenmesi ile mümkün. Sellerin engellenmesinin yolu ise yukarı bölgelere sel kapanları kurarak olabilir. Bu takdirde ise seller yoluyla gelen rüsubat gelemeyeceği içinde çok kısa bir zaman diliminde Konyaaltı sahilinin daralması, zarar görmesi söz konusu. Ayrıca Boğaçayı’nın altındaki güvenilir içme suyu rezervleri de bu yapay göl yaratma çalışmasıyla deniz suyuyla tuzlanarak kullanılamayacak hale gelecek.

Bu Pazar meydana gelen selle birlikte Menderes Türel’in projesinin kendi mantığı içinde dahi başarısız bir proje olduğu da ortaya çıktı. Boğaçayı’nda düzenleme faaliyeti sürüyor ancak DSİ’nin yapması gereken sel kapanları inşada edilmemiş. Dolayısıyla gelen sel trilyonlarca lira para harcanarak yapılan kazı/hafriyat çalışmasını da boşa çıkardı. Yapay Göl için kazılan zemin belirli bir oranda tekrar doldu. Antalya’nın parası boşa harcanmış ve kamu zarara da uğratılmış oldu.

Son selin denize götürerek Konyaaltı sahilini beslemesi gereken rüsubat belediyenin kazdığı zemine dolarak denize ulaşamadı. Sahile ilk zarar verilmiş oldu.

1 Comment
  1. Mustafa Akıncı 5 yıl ago

    Haberde sel kapanlarının yapılmadığına söz ediliyor. Asıl facia sel kapanları yapılınca yaşanacak. Bu iş için dağlarda akışı Boğa ayına olan tüm derelerin üzrine her biri apartman yüksekliğinde olan yüzlerce beton set inşa edilecek. Zaten mermer ve taş ocakları açılarak delik deşik edilen Toros dağları üzerine beton enkazlarıyla doğal güzellikleri tamamen yok edilecek. Şu an oluşan zarar asıl uygulanacak projenin yanında denizde damla bile değil. Maliyet olarak da neredeyse en az 2-3 milyar TL nin üzerinde.
    Yol yakınken bu proje iptal edilmelidir.

Comments are closed.

Benzer Yazılar