SOKAK

Av. Tuncay Koç Konyaaltı Sahili’ne verildiği iddia edilen ödülü yazdı

Avukat Tuncay Koç Körfez Gazetesi’ndeki köşe yazısında, Konyaaltı Sahili Projesi’ne verildiği iddia edilen ödülü kaleme aldı.

UĞULTUNUN İÇİNDEN

Uzun bir  süredir başta hukuk, siyaset ve çevre konularında olmak üzere yazı yazmaktayım ve çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde bu yazılarım yayınlanmakta. Ancak daha önce günlük bir gazetede yazmamıştım. Körfez Gazetesi’ndeki dostlarımız haftada bir gün bu köşede yazmamı rica ettiler. Ben de bu yeni yolculuğu zevkle kabul ettim. Artık her hafta perşembe günü Antalya ve Türkiye gündemine ilişkin kamunun ortak çıkarından yana bakışımızla burada beraber olacağız. Ülkenin içinde bulunduğu hâl ortada olduğu için konu sıkıntısı çekeceğimizi hiç düşünmüyorum. Umalım ki bu konuda sıkıntı çekeceğimiz zamanlar gelir. Hatta o kadar sakin bir sosyal ve siyasal yaşantımız olsun ki biz de İskandinav ülkeleri gibi biraz sıkıntıdan patlayalım.

Önümüzde Belediye seçimleri var. Yerel siyaset de ulusal siyaset de şimdi bu seçime kilitlenmiş durumda. Antalya’da neredeyse tüm panolarda Başkan Menderes Türel’in propaganda afişleri  dönüyor. Daha önce de  bir afiş  dikkatimi çekmişti. Konyaaltı Sahil Düzenleme projesi “Uluslararası İdeal Kent Ödülü”nü  almış. Konyaaltı Sahilinin akıbeti kaç yıldır konuşulan bir konuydu. Alana ilişkin yetki; önce Konyaaltı Belediyesi’nden Milli Emlak’a, oradan da Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Yaklaşık 1,5 yıl önce Büyükşehir Belediyesi bu alanı kendi bünyesinde bulunan ANTEPE şirketine projelendirdi. Ardından işletmesini ihaleye açtı ve ilginç iddialar gölgesinde bu ihale gerçekleşti.

Sahil projesini beğenenler olduğu gibi eleştirenler de oldu. Projenin ayrıntılarına girmeyeceğim. Birkaç ay önce panoları süsleyen afişlerden projenin ödül kazandığını öğrendik. Ödül, Büyükşehir Belediyesi’nin ilan panolarında yazdığına göre “Uluslararası İdeal Kent Ödülü” ismini taşıyor. Konuyla ilgili arama yaptığınızda ödülün Strasburg’da Avrupa Konseyi binasında verildiğini  görüyorsunuz. Böylece ödülden şüphelenmeniz için bir neden kalmıyor. Ne var ki sorgulayan akıl yerinde durmuyor. Bu kadar kısa sürede Avrupa’dan kim gelmiş de Konyaaltı Sahil Projesini incelemiş, hayran kalmış, önermiş ve 230 proje arasından bu ödülü vermiş? Neyse ki merakımız uzun sürmüyor. Google’a Uluslararası İdeal Kent yazınca bunun Türkiye çapında verilmiş bir ödül olduğunu görüyorsunuz. İdeal Kent dergisi diye Ankara merkezli bir dergi var ve ödülleri bu dergi düzenliyor. Sayfaya giriş yapıp doğrudan ödüllere başvuru yapabiliyorsunuz. Ödülün tam adı “Uluslararası İdeal Kent Ödülleri”. Ödülün adı “uluslarası” ama 2016 ve 2018’in ödüllerini alanlara  baktığınızda hiçbiri uluslararası değil, hepsi “yerli ve milli” Belediyelerimiz. Bu yıl değişik kategorilerde 14 dalda 21 kişi ve kuruma ödül verdiklerini belirtmelerine rağmen sayfalarında 33 kişi ve kuruma ödül verildiği görülüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi “Çevre Düzenleme Ödülü”nü almış ama yalnız değil, aynı kategoride Keçiören Belediyesi de ‘Gümüşdere Ihlamur Vadisi’ projesiyle  ödül almış. Aziziye Belediyesi ‘Bir Projem Var’ Projesiyle Katılımcılık Ödülü almış. Merak edenler www.idealkentawards.com   sayfasına bakabilir.

Peki ödül neden Strasbourg’da verilmiş?  Gereken bilgiyi İdealkent dergisinin finansörü olduğu gözüken Adamor Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin ana sayfasında buluyoruz: “İdealkent Dergisi tarafından düzenlenen İdealkent Ödül Töreni, Strazburg’daki Avrupa Konseyi binasında gerçekleştirildi.” Uluslararasılık işte bu kadar; ödülün Strasburg’da verilmesi! Böylece Strasburg’da verilen ve adında Uluslararası sıfatı  bulunan ödülden kimse kuşkulanmayacak. Halkımızın, Belediyenin içeride bu kadar eleştirilen projesi ile dışarıda uluslararası ödül aldığını görüp gözü boyanacak ve Belediyemizin “vizyon büyüklüğüne” şapka çıkaracak!

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Adamor Toplumsal Araştırmalar Merkezi arasında herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır bilemiyoruz. Kaldı ki böyle bir anlaşma olsun ya da olmasın, yerli bir kurum tarafından verilen bir ödülün uluslararası bir ödülmüş gibi sunulması hiçbir şekilde etik değildir.

Benzer Yazılar