EĞİTİM KENT MANŞET SOKAK

Eğitim Sen:Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokol hukuksuzdur

Antalya Eğitim-Sen, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokolün derhal iptal edilmesi için basın toplantısı düzenledi.

Antalya Sokakları- Antalya Eğitim-Sen bugün Şube Binası’nda Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokolün derhal iptal edilmesi için basın toplantısı düzenledi.

Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk’ün basına yaptığı açıklamada, söz konusu protokol ile Ensar Vakfı’na çok geniş yetkiler tanınmış, protokolün 12. ve 15. maddesi ile de gerekli görüldüğünde tarafların yazılı mutabakatı ile protokolde değişiklik ve ilaveler yapılabileceği, protokolde yer almayan hususların da taraflar arasında iyi niyet, karşılıklı anlayış ve uzlaşma kuralları çerçevesinde çözümleneceği gibi hiçbir yasal dayanağı olmayan, muğlak düzenlemeler getirilmiştir.

Eğitim Sen, MEB ile Ensar Vakfı arasındaki protokolün iptali ile ilgili olarak şu gerekçelerle yargıya başvurmuştu;

  • Bir kamu hizmetinin yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler muğlak, ne zaman hangi koşullarda değiştirileceği belli değildir ve hiçbir kural içermeyen maddelerle düzenleme yapılamaz;
  • Okullarda kurulacağı belirlenen kulüplerin neler olacağı, öğrencilerin hangi kurs ya da seminerlere katılacağı, eğitim kurumları dışında hangi mekanlarda, hangi eğiticiler tarafından  nasıl bir eğitime tabi tutulacağı belli değildir;
  • Eğitim materyali olarak öğrencilere hangi kitap ya da broşürlerin okutulacağı, hangi gezi, seminer ya da kamplara götürüleceği Ensar vakfı yetkilileri ile il ya da ilçe milli eğitim müdürünün keyfi kararlarına bırakılamaz;
  • Ensar Vakfının sistemde kayıtlı tüm öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerine erişebilmesine olanak sağlanması ‘özel hayatın gizlili’ ilkesine aykırı ve sakıncalıdır.

Danıştay 8. Dairesi, sendikamızın protokolün örgün eğitime ilişkin kısmı açısından ileri sürdüğü gerekçeleri ve kaygılarını haklı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Ancak, Danıştay’ın açık kararına rağmen, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Antalya Ensar Vakfı Şubesi arasında benzer bir protokol düzenlenmiş ve Antalya’da devlet okullarında ‘Değerler Eğitimi’ni Ensar Vakfı’nın verebilmesinin önünün açıldığı dile getirildi.

İmzalanan protokol ile MEB’in asli görevleri, tıpkı bir hizmetin taşerona devredilmesi gibi, yargı kararlarına meydan okunarak Ensar vakfına devredilmektedir. Bu tür ‘işbirliği protokolleri’ ile eğitim alanında ve tüm kamu kurumları üzerinde çeşitli dini vakıf ve cemaatlerin vesayet oluşturduğu, bu durumun da devredilemez bir kamusal bir hizmet olan eğitimin doğasına aykırı olduğu açıktır.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokol derhal iptal edilmeli, yargı kararına meydan okuyan sorumlular hakkında gerekli adımlar en kısa süre içerisinde atılmalıdır.

Kadir Öztürk, Ensar Vakfı’nın sicili Karaman örneğinde gördüğümüz gibi kirlidir. Eğitim Sen olarak çocuklarımızı bu kirli ellere bırakmamakta kararlıyız. Laik, bilimsel, demokratik ve anadilinde bir eğitimi gerçekleştirmek için demokratik ve hukuki mücadelemizi sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz diyerek açıklamayı sonlandırdı.

                                         

Benzer Yazılar