KENT MANŞET SOKAK

Muhittin Böcek’in “Turistlere Şehir Vergisi” önerisine destek: Bütün dünyada var

Antalya –  Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, 14-15 milyon turist ağırlayan Antalya’nın belediye gelirlerinin  düşük kaldığına dikkat çekerek birçok ülkede uygulanan şehir vergisinin Antalya’da da uygulanması önerisine Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz’dan destek geldi.

TATİL BÖLGELERİNDE UYGULANIYOR
Nüfusu 2,5 milyon civarında olan Antalya’nın yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerle birlikte yaklaşık 5 milyon kişiyi barındırdığını hatırlatan Recep Yavuz, şöyle konuştu: “Bu yoğunluğa hizmet edebilecek altyapının var olup olmadığını bir kenara bırakarak, çöplerinden, kanalizasyona, yollarından, ziyaret yerlerinin bakımına kadar birçok hizmetin götürülmesi bu yoğunlukta zorlaşıyor. Bu yüzden son yıllarda turizm destinasyonlarına destek vermek adına ek gelir sağlayacak bir kaynak ‘şehir vergisi’, ‘konaklama vergisi’ ‘ekolojik vergi’, ‘yatak vergisi’, ‘resort vergisi’ gibi adlarla neredeyse bütün tatil bölgelerinde uygulanmaya başladı.”

“BÜTÜN DÜNYA BUNA AŞİNA”
“Bu, kısaca o bölgede konaklayacak yetişkin bir turistin her bir geceleme için o şehrin yerel yönetimi ve veya devletine verilmek üzere otel resepsiyonuna ödediği cüzi bir miktar paradır. Bu ücreti konaklayan öder ve bu mebla vergi olarak o şehre, bölgeye daha iyi, daha kaliteli ve uzun soluklu bir yaşam kurulmasına katkı sağlaması için kaynak olarak aktarılır. Neredeyse dünyadaki bütün turizm ülkeleri bunu uyguluyor ve turist artık bunu anlayabilecek olgunluğa erişmiş durumda. Biz İsviçre’den, Almanya’dan, İtalya’dan daha mı zenginiz? Türkiye’ye turist olarak gelen neredeyse bütün turistlerin ülkelerinde çeşitli adlar altında turizme destek vergisi alınıyor. Bütün dünya buna aşina, Turist de.”

FRANSA’DA 100 YILDIR UYGULANIYOR
Recep Yavuz, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan geceleme vergisinden örnekler de verdi. Dünyanın en çok turist alan ülkesi Fransa’da geceleme vergisinin 100 yıldır uygulandığını kaydeden Yavuz, “Otelin kategorisine göre her bir geceleme için kişi başı 0,50 Cent ile 3 avro arasında konaklama vergisi ödenmesi gerekiyor. Bütün dünyayı gezen Hollandalılar ülkelerine gelen turistlerden 1 avro ile 3,5 avro günlük kişi başı vergi alıyorlar. Dünyanın gözde ve en pahalı turizm ülkelerinden olan İsviçre de geceleme başı 1-2,5 avro vergiyi sistematik bir hale getirmiş. Antalya turizminin gözdesi Polonyalılar da ülkelerini ziyaret eden turistlerden kişi başı 0,5-1 avro günlük konaklama vergisi alıyorlar. Zenginlikleri ve gökdelenleri ile bilinen Birleşik Arap Emirlikleri otelin yıldızına göre günlük kişi başı 2 ila 5 avro arasında konaklama vergisi alıyor. Almanya’da genelde otel fiyatının üzerinden yüzde 5 ile yüzde 7,5 arasında vergi toplanıyor. İtalya’nın Roma kentinde 3-7 avro arası konaklama vergisini gözden çıkarmak gerekiyor. Milano‘da 2-5 avro arası konaklama vergisi alınıyor. Açıkçası dünyada günlük ortalama 3 ila 7 Avro arası bir vergi alınıyor” dedi.

SADECE TÜRKİYE’DE YOK
Türkiye’nin turizm vergisinden yıllık 200 milyon Avro’ya yakın gelir elde edebileceğini iddia eden Yavuz, şöyle devam etti: “Geçen yıl 41 ülke geceleme vergilerini revize etti. Biz bile Antalya’yı bu sene revize ettik ve 1,5 avro artırdık. Özetle, turizm ülkeleri her gelen turistten kişi başı 25 avro almayı kafaya koymuş. Çocuklardan ve iş seyahati yapanlardan alınmıyor. Antalya’ya 13 milyon turist geliyor ve hemen hemen hepsi otelde kalıyor. Gelenlerin 3’te biri çocuk olduğu için vergi ödemesini talep edeceğimiz 8,5 milyon turistimiz ve 212 milyon Euro olarak toplayabileceğimiz vergi geliri var. Bunun kesinlikle hayata geçirilmesi lazım. Ama bugün olmaz. Kararı bugün alınır 2021’de hayata geçirilebilir. Bu konuda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in kararını destekliyorum.”

Haber: Akdeniz Gerçek/Kubilay ELDEMİRCİ

Benzer Yazılar