DOĞA MANŞET SOKAK

Antalya’nın suları ‘kurşun çöplüğü’ne dönüşmesin!

Antalya – Antalya’da toplam uzunluğu 12 kilometreye ulaşan falezlerden oltayla balık tutanların düşürdüğü kurşun ağırlıklar deniz yaşamını tehdit ediyor.

Türkiye Sualtı Sporları Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, kopma sonucu su altında kalan kurşunun tonlarca ağırlığa ulaştığına dikkat çekerek önlem alınmasını istedi.

İsa Alemdar şunları söyledi: “Amaç sadece olta ağırlığı toplamak olsa, tonlarca ağırlık çıkartabiliriz. Dalışlar sırasında önüme gelenleri topluyorum. Bu ağırlıkları geri dönüşümde değerlendiriyoruz. Eriterek dalış elbiselerimiz için kullandığımız ağırlıklara çeviriyoruz. Çok ciddi bir sorun. Önlem alınmazsa bu kurşunların yol açabileceği su altı kirlenmesiyle karşı karşıya kalacağız.”

Kurşun ağırlıkların doğada kaybolmadığını, deniz suyunun tuzlu yapısı nedeniyle erozyona uğrayarak kurşun zehrini denize bıraktığını vurgulayan Alemdar, “Deniz dibinde 10 gramdan yarım kiloya, çeşitli ağırlıklarda kurşun var. Biz görünmeyeni gördüğümüz için balıkçı kurşunlarının deniz dibine verdiği zarara dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Falezler bölgesinde belirli bir avlanma noktası oluşturulması gerektiğini savunan Alemdar, bu bölgede avlananlar kurşunlarını veya misinalarını suya düşürse bile nereyi temizleyeceklerini bileceklerini söyledi.

Benzer Yazılar