EMEK MANŞET SOKAK

KESK toplu sözleşme için Ankara’ya gidiyor

Antalya Sokakları – Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği beşinci dönem toplu sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlayacak. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) taleplerini kabul ettirebilmek için Ankara’ya gidiyor.

KAMU EMEKÇİLERİNİN GERÇEK TEMSİLCİSİ KESK’TİR
KESK Antalya Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk  “Son yıllarda gıda başta olmak üzere bütün kalemlerde yaşanan enflasyon karşısında kamu emekçilerinin büyük bir bölümü açlık sınırının altında ücret almaya mahkûm edildi. Bununla da yetinmeyen iktidar on binlerce kamu emekçisinin işine son vererek onları açlığa mahkûm etti.” şeklinde konuştu. Kadir Öztürk  kamu emekçilerinin haklarını KESK’in savunduğunu vurgulayarak “Adı sendika olan ama iktidarın bir kurumu gibi faaliyet yürüten sözde yetkili sendika bazı dönemlerde hükümetin önerisinin de altında olan rakamlara imza attı. Milyonlarca Kamu Emekçisinin hakları yandaş sendika MEMUR SEN ile İktidarın toplu sözleşme masasında tiyatroya dönüştürüldü. Bütün toplu sözleşme süreçlerinde kamu emekçilerinin gerçek temsilcisi olan KESK emekçilerin her türlü haklarını her platformda savundu. Yaptığı eylem ve etkinlikler ile iktidarın uygulamalarını teşir etti.” dedi.  

KESK ANKARA’YA GİDİYOR
KESK üyelerinin 1 Ağustos’ta başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) öncesi “Güvenceli iş güvenceli gelecek insanca yaşayacak bir ücret” talebiyle Van, Edirne, Muğla ve Artvin’den Ankara’ya doğru yürüyüşe geçtiğini belirten Kadir Öztürk “KESK Antalya Şubeler Platformu olarak bizde bu akşam Ankara’ya yola çıkarak Çalışma Bakanlığı önündeki kitlesel açıklamaya katılacağız. İktidarı taleplerimizi dikkate alması noktasında bir kez daha uyarıyoruz.” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

KESK’in TİS için talepleri şöyle:
* 2020 yılı için mevcutta 3 bin 55 TL olan en düşük kamu emekçisi (15/1 kademesindeki) maaşı, AGİ hariç 4 bin 222 TL’ye çıkarılmalı.
* Hali hazırda 295 TL olan eş yardımı 478 TL’ye çıkarılmalı.
* Çocuk yardımı her bir çocuk için 500 TL’ye çekilmeli.
* Eşi çalışmayan, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu bulunan emekli kamu emekçilerine de eş ve çocuk yardımı verilmeli.
* Evi olmayan tüm kamu emekçilerine 515 TL kira yardımı yapılmalı.
* İş yerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 457 TL yemek yardımı yapılmalı.
* Tüm kamu emekçilerine yıllık 2 bin TL (aylık 166,67 TL) yakacak yardımı yapılmalı.
* Maaş ve yardım kalemlerindeki artış taleplerimizin kabulü halinde 2021 yılı için 2020 yılında gerçekleşen enflasyon artı 3 puan refah payı verilmeli.
*Lisans ve ön lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergesi 3600’e çıkarılmalı, bunun dışında kalan tüm kamu emekçilerinin mevcut ek göstergeleri 800’er puan artırılmalı.
* Kadın çalışanlar 20 hizmet yılı, erkek çalışanlar 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakkı kazanmalı.
* Kademeli geçişle ilgili yaş hadleri uygulanmamalı, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş dikkate alınmalı.
* 0-6 yaş grubundaki çocuklar için tüm kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılmalı.
* Haksız yere ekmeğinden olan KHK’lı kamu emekçilerin işlerine iade edilmeli

Benzer Yazılar