KADIN MANŞET SOKAK

Erkeklik diplomasına tepki: ‘Cinsiyet eşitliğine vurulan bir balta’

Antalya Sokakları Özel – Alanya Belediyesi tarafından hayata geçirilen sünnet hizmetlerinin ardından sünnet olan çocuklara verilen ‘Erkeklik diploması’na tepki geldi. Avukat Müge Gezginci “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ve zihniyet dönüşümüne vurulmuş bir baltadır” diyerek, uygulamanın sonlandırılması için Alanya Belediyesi’ne çağrı yaptı

Türkiye yaşanan kadın cinayetleriyle sarsılırken, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve zihniyet dönüşümünün önemi bir kez daha gündeme geldi. Kadına, çocuğa ve hayvanlara yönelik şiddetin, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan son bulmayacağını söyleyen kadın örgütleri yetkilileri göreve davet ediyor ve uygulamaların cinsiyetçiliği körüklediğine dikkat çekiyor. Erkek egemen sistemin eril dilinin kadın bedenine şiddetle geri döndüğü ifade ediliyor.

BELEDİYENİN DAĞITTIĞI ‘ERKEKLİK DİPLOMASI’NA TEPKİ

Türkiye yaşanan kadın cinayetleriyle sarsılırken, erkek egemen sistemin eril uygulamalarına bir örnek de Alanya’dan geldi. Alanya Belediyesi tarafından vatandaşa sunulan ve 27 Ağustos tarihinde başlayıp 3 gün sürecek olan ücretsiz sünnet hizmetlerinden yararlanan çocuklara, operasyon sonrası ‘Erkeklik diploması’ verilmesi tepki çekti. Konuyu Dim TV (dimtv.tv) mikrofonlarına değerlendiren Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu avukatlarından Müge Gezginci, uygulamanın bir an evvel sonlandırılması yönünde Alanya Belediyesi’ne çağrı yaptı.

‘BİR BELEDİYE KADINLA ERKEĞİ BU ŞEKİLDE AYRIŞTIRAMAZ’

Avukat Müge Gezginci verilen belgenin toplumsal zihniyet dönüşümüne vurulmuş bir balta olduğunu ifade ederek “Bu durum toplumda daha çok şakaymış veya espriymiş gibi algılanıyor ama çocuk yaşlarda ‘Sen erkek oldun artık, göster bakalım’ gibi söylemlerle erkeklik organı üzerinden oluşturulan bu algı, ilerleyen yıllarda kadınlara şiddet olarak geri dönüyor. Erkek egemen toplum zihniyetinde daha çocukluk hayatında şakayla, espriyle işte bu şekilde oluşturuyoruz. Sonrasında da kadın cinayetlerini, şiddet vakalarını, çocuk istismarlarını yaşıyoruz, sürekli korunamayan bir varlıkmış gibi kadın üzerinde bir egemenlik kurma çabası içerisine giriyoruz. Erkeklik diploması diye bir şey verdiğinizde zaten siz kadını ve erkeği daha çocuk yaşta ayrıştırmış oluyorsunuz. Toplumsal zihniyet dönüşümünü bu şekilde sağlama ihtimalimiz yok. Kadına yüklenen görevler anne olmak, eş olmak, kardeş olmak. Bu zihniyeti aşamadığımız takdirde kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri engelleme şansımız yok. Toplumsal zihniyet dönüşümünü sağlamak zorundayız. Devlet eliyle bir belediye bunu yapamaz. Kadınla erkeği bu şekilde ayrıştıramaz. Bir kız çocuğu adet olduğunda kadınlık belgesi veriliyor mu? Aksine saklanır. ‘Aman abine söyleme, babana söyleme’ denir. Bir çocuğu sünnet ettirip de karşılığında erkeklik belgesi vermek çağ dışıdır ve toplumsal zihniyet dönüşümümüze vurulan bir baltadır. Toplumsal rehabilitasyon şart. Bu konuda devlet yetkililerini de göreve davet ediyoruz. Derhal bu uygulama sona erdirilmelidir. Bunun şakası, esprisi olamaz” şeklinde konuştu.

Haber: Ceren Şahin

Benzer Yazılar