KÜLTÜR-SANAT MANŞET SOKAK

Antalya Valisi mağaranın akustiğini İmam’a okuttuğu ezanla test etti!

Antalya –  Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Döşemealtı ilçesi sınırlarında bulunan Kocain Mağarası’nın tanıtımını yapmak amacıyla protokol üyeleri ve basın mensuplarıyla birlikte mağaraya gitti. Kentteki mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını dile getiren Vali Karaloğlu, Kocain Mağarası’nın akustiğinin nasıl olduğunu test etmek için beraberinde getirdiği Muratpaşa Cami İmamı Hatibi İrfan Keskin’den ezan ve kaside okumasını istedi. Hem ezan, hem de kaside okunan mağaranın akustiğinin ziyaretçiler tarafından beğenildiği kaydedildi.

Antalya’nın Döşemealtı ilçesine bağlı Ahırtaş köyü yakınlarında bulunan Kocain Mağarası, yıllardır defineci tahribatıyla gündeme geliyor. Yaklaşık 35 milyon yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen mağara, 2013 yılında Milli Park Kanununa göre Tabiat Anıtı ilan edilerek korumaya alındı. Ancak Türkiye’nin tabiat anıtı ilan edilen 111’nci mağarası olarak kayıtlara geçen Kocain’deki tahribatlar sona ermedi. Mağarada bilinen en son defineci tahribatı geçtiğimiz yıl ortaya çıktı.

KOCAİN’DE 50-60 METRELİK DEV SÜTUNLAR BULUNUYOR

Koruma altına alınan ancak bir türlü korunamayan Kocain Mağarası, bu kez de ‘turizme kazandırma’ girişimiyle gündeme geldi. Tarih öncesi dönemlerden itibaren kullanıldığı belirlenen Kocain, 35×70 metre genişliğe sahip girişiyle Türkiye’nin en büyük girişine sahip mağarası olarak biliniyor. İki ayrı galeriden oluşan mağaranın uzunluğu ise 633 metre. İçerisinde 50-60 metre yüksekliğe sahip sütunların yer aldığı Kocain, Roma döneminden kaldığı tahmin edilen sarnıca da ev sahipliği yapıyor.

ANTALYA VALİSİ KARALOĞLU’NDAN KOCAİN MAĞARASINA TANITIM GEZİSİ

DHA’nın haberine göre kentin turizm potansiyeline dikkat çekmek amacıyla Kocain Mağarasına bir tanıtım gezisi düzenleyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, mağara girişinde ilgililerden bilgi aldı. Tanıtım gezisine, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Döşemealtı Belediye Başkanı CHP’li Turgay Genç, Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç ve çok sayıda davetli de eşlik etti.

MAĞARANIN AKUSTİĞİNİ TEST ETMEK İÇİN İMAM’A EZAN OKUTTU

Gezi sırasında Kocain Mağarası’nın akustiğinin nasıl olduğunu öğrenmek isteyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde getirdiği Muratpaşa Cami İmamı İrfan Keskin’denmağaranın içinde ezan ve kaside okumasını istedi. Keskin’in okuduğu ezan ve kasideyle mağaranın akustiğini test eden Vali Karaloğlu basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’de haritası çıkarılmış 3 bin 505 mağaradan 735’inin Antalya’da bulunduğuna dikkat çekti. Kentteki mağaraların turizme kazandırılması için çalışma yaptıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, 735 mağaranın yalnızca 8’ini turizme kazandırılarak ziyarete açtıklarını belirterek, şöyle konuştu:

‘ŞU MAĞARAYI DAHA ÇOK İNSANA GÖSTERMEMİZ LAZIM’

“Antalya; Allah’ın birçok özellik verdiği bir şehir. Ancak içinde yaşayanlar olarak bizler kenti bilmiyoruz. Antalya’nın mağaralarından şelalelerine, endemik bitki türlerinden hayvan türlerine her şeyine tanıtıp, anlatmamız ve sahiplenmemiz lazım. Biz sadece ezberlediğimizi yapıyoruz. Deniz, kum, güneş üçlüsüne sıkışmışız. Yenilik peşinde koşan yok. Tabiî ki deniz, kum, güneş olacak. Ancak şu mağarayı daha çok insana göstermemiz lazım. Mağaraları hazine var, define var diye talan ediyorlar. Buralarda öyle bir durum yok. Milyonlarca yılda oluşmuş sarkıt, dikit ve sütunlar var.”

TARİH ÖNCESİNDEN BİZANS’A KADAR KULLANILAN BİR DOĞA ANITI

Kocain’de 1946’dan itibaren Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Prehistorya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Kılıç Kökten tarafından başlatılan bilimsel çalışmalar, 1972 yılından Türkiye’nin öncü mağara uzmanlarından Dr. Temuçin Aygen ve ekibi ile Fransız mağaracılar tarafından sürdürüldü. Mağarada yapılan bilimsel çalışmalar, Kocain’in tarih öncesi dönemden Bizans dönemine kadar binlerce yıldır hem yaşam alanı hem de dinsel amaçla kullanıldığını ortaya koyuyor.

Kaynak: Yusuf Yavuz

Benzer Yazılar