DOĞA MANŞET SOKAK

İbradı’da ocak tepkisi: Halk nöbete başladı

Antalya –  İbradı’da koruma altındaki 9 alandan biri olan Karamıklı Yaylası’nda açılmak istenen mermer ocağı bölge halkını ayağa kaldırdı. Çevreciler, İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’nun çağrısıyla nöbete başladı. Küçükkuru, belediye meclis toplantısını eylem alanında yapacağını duyururken, alanın peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

ANKARA– Antalya’nın İbradı ilçesinde su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile dağ keçilerinin doğal yaşam alanı olan Karamıklı yaylasında açılmak istenen mermer ocağına karşı, bölge halkı ayaklandı. Daha önce bir maden şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan mermer ocağı açılmak istenmiş; ancak yöre halkının hukuk mücadelesiyle bu girişim engellenmişti. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilen bölgede, maden ocağı yapılmasına karşı alınan iptal kararı olmasına rağmen ilçe bir kez daha mermer ocağı tehdidi altında.

KÜÇÜKKURU EYLEM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Bölge halkının hukuki mücadelesini temsil eden avukatlardan Münip Ermiş, konuyla ilgili hukuki süreç başlattıklarını belirterek, “Firmanın ruhsatı hukuksuz. Ruhsat alanı ile birlikte söz konusu alan 250 hektar civarında. Antalya Valiliği, 25 hektarın üzerindeki yerlere ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı veremez. Dolayısıyla bu rapor hükümsüz” dedi. Diğer yandan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, bölgede açılmak istenen mermer ocağı tarafından yol açmak amacıyla sedir ağaçlarının kesileceğini duyurmuş, mücadele etmek için de bölge halkına eylem çağrısı yapmıştı.

HALK BÖLGEDE NÖBETE BAŞLADI

İbradı Belediye Başkan Serkan Küçükkuru’nun çağrısıyla Kamıklı Yaylası’nda toplanan yüzlerce doğasever, ellerinde “Doğanın Katledilmesine Hayır”, “Dağıma, Toprağıma, Suyuma Dokunma”, “Toprağıma Dokunma” afişleri ile eylem yaptı. Mermer ocağının yapılması planlanan yere kadar yürüyüş yapan bölge halkına Başkan Serkan Küçükkuru da eşlik etti. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilen bir bölgenin bu şekilde anılmasından duydukları rahatsızlığı ifade eden Küçükkuru, bölge halkı ile birlikte nöbet tutmaya devam edeceklerini açıkladı.

BELEDİYE MECLİSİ, EYLEM ALANINDA YAPILACAK

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, 6 Eylül Cuma günü yapacakları belediye meclis toplantısını eylem alanında yapacaklarını belirterek şunları söyledi: Buralar bizim tarihimiz, nefesimiz, yaşam alanımız. Gözümüzü burada açtık. Bu dağlarda, bu ağaçların altında büyüdük. Dağlarımızı, taşlarımızı, ağaçlarımızı üç beş kuruşa peşkeş çekenlere müsaade etmeyeceğiz. Meclis toplantımızı burada yapacağız. Tüm halkımızı bekliyoruz.

Kaynak: Duvar/Müzeyyen Yüce

Benzer Yazılar