KENT

Antalya, “Kenti betonla kaplama sıralaması”nda birinci

Antalya – Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, bu kadar geniş traverten saha üzerine kurulu, denizle sınırı falezi olan başka bir şehir bulunmadığını belirterek, “İlginçtir, bu kadar özel bir kaya yapısını kazıp, betonla kaplama kabiliyeti sıralamasında da birinciyiz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, Antalya için doğayı örten değil, doğayı göz önüne çıkaran bir kent anlayışının en doğru seçenek olacağını vurguladı.

ANTALYA BENZERSİZ

Dünyada birçok güzel şehir olduğunu, kimisinin sahiliyle, kimisinin şelalesiyle, kimisinin dağlarıyla kimisinin de ırmağı ve kayasıyla güzel olduğunu hatırlatan Nihat Dipova, “Antalya gibi çok sayıda güzelliği bir arada barındıran şehir var mıdır araştırmak lazım. Şehrin üzerinde kurulduğu kaya o kadar özeldir ki, çok araştırmama rağmen bu kadar geniş traverten (yeni adı tufa) saha üzerine kurulu, ayrıca denizle sınırı kilometrelerce uzayan falez olan başka bir şehir bulamadım. İlginçtir, bu konuda benzersizdir. Ancak Antalya aynı konuda başka bir açıdan yine benzersiz kalıyor! Bu kadar özel bir kaya yapısını kazıp, düzleyip, yarıkları, dereleri doldurup, asfalt ve betonla kaplama kabiliyeti sıralamasında da birinciyiz” şeklinde belirtti.

ESTETİK DOYUM DA ŞART

Doç. Dr. Nihat Dipova, insanların barınağa, konutlara, kamu yapılarına, yollara, kaldırımlara, köprülere ihtiyaç duyduğunu ve bunların hepsinin gerekli olduğunu da hatırlatarak, “Ancak insanın yaşadığı şehirde estetik doyum sağlaması, mutlu ve huzurlu olması da gerekli. Ayrıca gelirinin önemli kısmını turizmden sağlayan Antalya için ‘kent turizmi’ de gerekli. Gezgin konukların da Antalya’nın doğal güzelliklerinden faydalanmaya hakları var. Traverten (tufa) kaya yapısını öne çıkaran temalı parklar yapılamaz mı? Bence yapılır. İstersek yapılır” diye konuştu.

Haber: Akdeniz Gerçek/Kubilay Eldemirci

Benzer Yazılar