SAĞLIK

Antalya Tabip Odası açıkladı: Aşı, toplum bağışıklığı için önemlidir

Antalya Sokakları – Aşı karşıtlarının ürettiği iddialar üzerine, aşı redlerinin artması üzerine Antalya Tabip Odası açıklama yayımladı. Açıklamada “Aşılar, geçen yüzyılın en önemli halk sağlığı kazanımıdır. Aşılar, bireysel yararları yanında toplum bağışıklığı açısından da çok önemlidir.” denildi.

Antalya Tabip Odası açıklamasında “Yaşamla birlikte bilim de sürekli bir değişim ve gelişim içerisindedir. Tıp bilimi bu
süreci en yoğun yaşayan alanların başında gelir. Tüm bu nedenlerle Antalya Tabip Odası olarak, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Aile Hekimlerine yönelik “Bağışıklama Kursları” düzenledik. Temel amacımız özellikle aşılar konusunda bir hatırlatma yapmanın yanı sıra bu alandaki gelişmeleri paylaşmak, aşı reddi konusunu tartışmak ve hayatımıza yeni giren aşılar hakkında bilgilendirme yapmaktı.” şeklinde belirtildi.

“KAYGI İÇİNDE İZLİYORUZ”

Aşı olmayan çocukların kendileri gibi aşılı olanları da tehdit ettiği vurgulanılan açıklamada “Aşı konusunda köklü bir tarihi olan bu topraklarda, bugün aşılanmayan binlerce çocuk olmasını ve aşı karşıtlığının giderek yaygınlaşmasını kaygı içinde izliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 2011’de 183 iken 2016’da 12 bine, 2017 ise 23 bine çıktı. Bu gün bu rakamın 40 binlerin üzerinde olduğu görülmektedir. Ne yazık ki, aşıyla önlenebilir hastalıklar sadece aşı yaptırmayan çocukları değil aşılı olanları da tehdit etmektedir.” denildi.

ASILSIZ, AKIL VE BİLİM DIŞI HABERLER

Açıklamada “Aşı karşıtlarının asılsız, akıl ve bilim dışı haberleri yaymaları en önemli neden olarak görülmektedir. Ailelerin kafasında şüpheler oluştuğundan, aşının büyük oranda uygulandığı kurumlar olan aile sağlığı merkezlerindeki sağlık çalışanları, aileler ile karşı karşıya kalmaktadır.” şeklinde belirtildi.

Aşı karşıtlarının iddialarına da değinilen açıklamada “Aşıya karşı çıkanların iddialarından biri, aşıların içinde bulunan maddeler nedeniyle güvenilir olmadığıdır. Oysa aşıların geliştirilme süreci, diğer ürünlere göre çok daha titiz bir çalışma ile yürütülmektedir. Bazı aşıların içinde bulunan cıvalı bileşik (tiyomersal), cıvanın organik formudur ve otizm yaptığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Yakın zamanda Avustralya’da bir milyondan fazla çocuğu kapsayan bir çalışma, bu konudaki tartışmaya son noktayı koymuştur. Aşıların etkisini güçlendirmek amacıyla kullanılan alüminyum çok düşük miktardadır; bu maddeye gıdalar ve hava yoluyla maruz kalma ile karşılaştırıldığında ihmal edilebilir düzeydedir.” denildi.

HER BİN BEBEKTEN 150-200’Ü YAŞINI GÖRMEDEN ÖLÜYORDU

“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya üzerinde insan sağlığına en çok katkısı olan iki uygulamadan biri aşılar diğeri suyun dezenfeksiyonudur. Türkiye’de aşılama oranlarının bugünkü düzeyine erişmesi birinci basamakta emek veren sağlık çalışanları sayesinde gerçekleşmiştir. Aşılama hizmetinin yaygınlaşmadığı yıllarda doğan her bin bebekten 150-200’ü bir yaşını görmeden ölüyordu. Aşı sadece uygulandığı kişiyi korumaz; hastalık etkeninin toplumdaki dolaşımını engelleyerek toplumdaki riskli kişileri de korur.”

Benzer Yazılar