SOKAK

Finike portakalına duble yol darbesi

Antalya –  Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Finike-Demre-Kaş ilçelerini bağlayacak yeni duble yol projesi yüzünden yaklaşık 800 dönüm portakal bahçesi istimlak edilerek ortalama 17 bin adet portakal ağacının söküleceğini yazdı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer bugünkü köşesinde Antalya Finike’nin ünlü portakalını kaleme aldı. Finikeli üreticilerden Mete Apaydın’ın “Portakalımıza ihanet edilmesin” dediği mektubunu aktaran Bayer, bölgede yaşanan sıkıntıları köşesine taşıdı. Üretici Apaydın’ın Yalçın Bayer’e anlattığı sıkıntı şu: “Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği üyeleri, Finike-Demre-Kaş ilçelerinin birbirine bağlanması amacıyla yeni bir duble yol projesinin hazırlığını öğrenmişler… Mevcut durumda yapımı 2018 yılında tamamlanmış Kumluca girişinden Finike çıkışına kadar duble bir yol bulunuyor. Fakat planda Finike ilçe sınırları içerisinde mevcut olan bu yoldan farklı bir duble yol ile Finike-Demre arasındaki açılacak tünele bağlantı planlanıyor. Projenin bu kısmında planlanan yeni duble yol Finike ovasının tam ortasından geçiyor. Bağlantı yolu bu şekilde yapıldığı takdirde, tamamı verimli ve dikili narenciye bahçeleri geri dönülemez bir şekilde kaybolacak”.

ANTALYA’NIN COĞRAFİ İŞARETİ

Yalçın Bayer’in yazısı şöyle devam ediyor: “Finike’de üç kuşaktır tarımı yapılan lezzetiyle tüm Türkiye’de meşhur olan ve ‘coğrafi işaret’ ile tescillenen ‘Finike portakalı’ ilçenin önemli geçim kaynaklarından birisi… Finike ovası üç tarafı dağlarla çevrili, güney cephesi deniz, alüvyon toprak yapısında ve ideal Ph seviyesindeki su kaynaklarıyla çok verimli bir tarım alanı olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Bölgede dünyanın en lezzetli ve sulu portakalları yetişiyor. Mükemmel mikro klima sayesinde portakallar rayihalı, minimum posalı ve üstün lezzette oluyor”.

17 BİN PORTAKAL AĞACI SÖKÜLECEK

Otoyolun Finike’deki portakal bahçelerinden ortasından geçeceğini aktaran Yalçın Bayer, “Yaklaşık 800 dönüm portakal bahçesi istimlak edilerek ortalama 17 bin adet portakal ağacının sökülmesine sebebiyet verecektir. Ayrıca otoyol çevre düzenlemeleriyle birlikte toplamda 3 bin dönüm portakal bahçesi ve on binlerce ağaç yok olacaktır” diye yazdı. Bayer, üretici Apaydın’ın şu sözlerini de aktardı: “Evet, bizler yeni yola karşıyız. Ancak yeni yol yapımı gerçekten gerekliyse burada D noktasında itibaren başlayarak yeşil hatta E noktasına bağlanmalıdır. Böylelikle sökülmesi gereken portakal ağacı sayısı en aza indirilebilir. Cumhurbaşkanlığımızın, Tarım Bakanlığımızın, Ulaştırma Bakanlığımızın soruna ‘çözüm’ getirmesini istiyor, gelecek kuşaklarımızın da Finike portakalını tatmalarını diliyoruz”. Bayer bu bilgileri aktardıktan sonra, “Karayolcuların bu insanları bu kadar üzmeye hakkı olmamalıdır” ifadesini kullandı.

Benzer Yazılar