EMEK

Turizm işçisi Erdoğan’ın paketini beğenmedi

Antalya Sokakları Özel – Tayyip Erdoğan yaptığı toplantılar ardından açıkladığı Ekonomi Paketi’nde 21 madde sıraladı ama sağlık krizinin, geçim krizine dönüştüğü işçiler için hiç bir şey sunmadı.

Tüm dünyayı saran koronavirüs’ün oluşturduğu sağlık krizi emekçiler için geçim krizine dönüşüyor. Sağlık tedbirleri kapsamında faaliyeti durdurulan işletmeler, işçi çıkarma ve  ücretsiz izin gibi yolları tercih ederek, işçileri geçim krizine sürüklüyor.

İşsizlik fonundan yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, elektrik-su gibi temel ihtiyaçların kriz boyunca faturalandırılmaması, ebeveynlere ücretli izin verilmesi gibi talepler karşılıksız kaldı.

İŞÇİLER ‘ÜCRETSİZ İZİN’E ZORLANIYOR

İlk tedbirlerle faaliyeti durdurulan işletmelerin büyük oranda turizm sektöründen oluşması, turizm çalışanlarını doğrudan etkiledi. Mevcut hak talepleri dahi yerine getirilmeyen turizm işçilerini, Dev Turizim İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ile görüştük. İşçilere ‘ücretsiz izin’ baskısının yapıldığını belirten Mustafa Yahyaoğlu “Hep krizlerle sarsılan “Turizm Sektörü” bu kez bütün dünyada çok büyük bir krizle karşı karşıya. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi “WTTC” 3 ay seyahat olmazsa, 50 milyon kişinin işsiz kalabileceğini açıklıyor. Öncelikle böyle bir durumda işçiler ücretsiz izin tercihi zorlanıyor. İşten çıkarmalar da ise turizm işçileri işsizlik sigortasından dahi yararlanamıyor.” dedi.

İŞVEREN VERGİSİNİ ERTELER, İŞÇİ EKMEĞİNİ ERTELEYEMEZ

İşverenlerin krizi işçilere yıkacağını söyleyen Mustafa Yahyaoğlu “Mayıstan sonra da turizm sıkıntısı sürecek. Bu da işçilere ağır fatura olarak yansıyacaktır. İşveren vergisini, sigortasını erteleyecektir fakat İşçiler, yaşamlarını, geçimlerini, ekmeklerini erteleyemeyecektir.” dedi.

TURİZM İŞÇİLERİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Turizim işçilerinin taleplerinden söz eden Dev Turizm İş Genel Başkanı “İşsizlik sigortasından engeller kalkmalı, ücretsiz izin tercih edilmemeli. Kış sezonunun çalışan az sayıda işçiye dahi ücretsiz izin dayatılıyor. Bu kriz, doğal afet statüsünde değerlendirilmeli. Devletin işçilere çözüm bulması lazım. Şimdi acilen oluşturulacak ‘Kriz Masası’ Turizm işçilerinin ve tüm çalışanların önünde engel olarak duran ‘son üç yılda 600 gün prim ödemiş olmak şartı’nı ve ‘son işyerinde 120 gün çalışmış olma şartı’nı kaldırmalıdır.” şeklinde belirtti.

Antalya Sokakları Özel

Benzer Yazılar