MANŞET

Vakıfları zengin eden yetki iptal edildi

Antalya – Menderes Türel’in başkanlığı döneminde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yetkilerinin 5 yıllığına alınması ve bu yetkiyle TÜRGEV gibi kurumlara tahsis yapılmasını ‘hukuksuz’ ve meclise bypass olarak nitelendirerek yargıya giden dönemin CHP Grup Başkanvekili Songül Başkaya, davayı Danıştay’da kazandı.

DANIŞTAY OYBİRLİĞİ İLE KARAR VERDİ

AKP’li belediyelerin TÜRGEV, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti gibi yandaş dernek, cemiyet ve vakıflara belediye mülklerini protokolle, meclisten ve kamuoyundan habersiz tahsis etmesi büyük tepki çekerken, Antalya’da 2014 yılında belediye yurdunun TÜRGEV’e tahsisini yargıya taşıyan Songül Başkaya o kararın iptal edildiğini duyurdu. Dönemin CHP Grup Sözcüsü ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olan Başkaya, CHP’li belediye döneminde yapılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılışı yapılan öğrenci yurdunun yandaş TÜRGEV’e tahsisine karşı çıkmış ve o tahsise ve birçok tahsise olanak sağlayan meclis kararını yargıya taşımıştı. Yerel mahkeme Başkaya’nın davasını reddederken, Danıştay oybirliğiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

BAŞKANLAR YANLIŞTAN VAZGEÇSİN

Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin temyize konu kararının bozulmasına ilişkin Danıştay kararını değerlendiren Songül Başkaya, “Demokrasiye ve hukuka aykırı olarak alınan kararın yanlışlığı uzun bir hukuki mücadeleyle ispatlandı. Meclis üyesinin hür iradesiyle her konu ve gündemi değerlendirmesine engel olan, oyuna ve iradesine ipotek koyan uygulamaların hukuksuzluğunun yanı sıra geriye dönüşü olmayan kamu zararlarına da neden olduğu açıktır. Belediye taşınmazlarının ve olanaklarının denetimsiz, keyfi ve yanlı şekilde devrine yol açan bu yetki devri bugüne kadar maalesef farklı siyasi görüşten belediye başkanlarınca da kullanıldı. Demokrasiye inanan, hukuka saygı duyan her belediye başkanından bu yanlıştan dönmelerini diliyorum.” dedi.

BELEDİYE YURDUNUN TÜRGEV’E TAHSİSİ PROTESTO EDİŞMİŞTİ

Menderes Türel’in öğrenci yurdunu TÜRGEV’e devretmesi üzerine yurt önünde açıklama düzenleyen Antalya Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri, “Öğrencinin yurdunu Bilal’e yedirtmeyiz” diyerek tepki göstermişti.

Benzer Yazılar