KÜLTÜR-SANAT MANŞET ÖZEL HABER Röportaj SOKAK

Bağlama hocalığından Antalya’nın ilk semah ekibine

İlk konserini herhangi müzik bilgisi olamadan, yedi yaşındayken 23 Nisan etkinliklerinde vermiş Fahrettin Aksünger. Alevi kültür ve inancının en önemli öğelerinden biri olan semah eğitimini veriyor. Saz öğrenmek için gittiği Halkevleri’nde kendini yaşıtlarına saz kursu verirken bulan Fahrettin Aksünger, binlerce öğrencisinin deyimiyle Fahrettin Hoca.

Antalya Sokakları Özel- İlk konserini herhangi müzik bilgisi olamadan yedi yaşındayken 23 Nisan etkinliklerinde vermiş Fahrettin Aksünger. Alevi kültür ve inancının en önemli öğelerinden biri olan semah eğitimini veriyor. Saz öğrenmek için gittiği Halkevleri’nde, kendini yaşıtlarına saz kursu verirken bulan Fahrettin Aksünger, binlerce öğrencisinin deyimiyle Fahrettin Hoca.

Röportaj yapma isteğimi duyunca her gün programını sunduğu Radyo Umut’ta ağırlamak istiyor beni. Program öncesi sorularımı yanıtlayan Fahrettin Hoca Erzincan Yukarı Kartallı Köyünde 1970 yılında dünyaya gelmiş ve 1987’de ailesiyle birlikte Antalya’ya yerleşmiş. Müziğe nasıl başladınız sorduğumda “ilkokul birinci sınıfta 23 Nisan müsameresinde sazımı aldım sahneye çıkıp çalıp söyledim” diyerek müzikle ilk buluşmasını anlatıyor bana.

ÖĞRENCİ OLARAK GİTTİĞİ HALKEVLERİ’NDE EĞİTMEN OLDU
Saz çalmayı köyde öğrenen Fahrettin Hoca bir anda kendini eğitmen olarak bulduğu hikayeyi şöyle anlatıyor: “Antalya’ya gelince notaya ihtiyaç duydum. Özel kurslarda nota eğitimi aldım. İlk eğitim almak istediğim yer Halkevleri’ydi. Afişlerini görerek gitmiştim. Halkevleri’ne gittim, ben saz öğrenmeye geldim dedim ama en az iki, üç saat benimle kimse ilgilenmedi. Halkevleri’nde ki görevliler çıkıp gidecekleri zaman nihayet beni fark edip sordular niye geldin diye. Oradaki görevliler elime bir bağlama verdiler. Bağlamayı çaldım. Bağlamayı çaldıktan sonra oradaki arkadaşlar senin saz dersi almana gerek yok dediler. Bizim kırk tane öğrencimiz var. Sen onlara saz dersi vermek ister misin diye sordular. Öğrenmek için gittiğim kursta kendimi bir anda öğretmen olarak buldum. O günden beride Antalya’da kendimi birçok konserin içinde buldum.”

DOĞUŞTAN GELEN YETENEK
Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top gibi ustalarla konser veren Fahrettin Hoca yaşadığı köyün kültürü nedeniyle müzikten etkilenmemesinin mümkün olmadığını dile getiriyor. Müziğin nasıl da hayatını şekillendirdiğini Fahrettin Hoca’nın şu sözleriyle dinliyoruz: “Bir alevi çocuğuna sazı ne zaman eline aldın? Müziğe kaç yaşında başladın? gibi sorular sorulmasını pek doğru bulmuyorum. Çünkü alevi olarak doğan her çocuğun evinde bir bağlama olmak zorunda. Çocuğun doğduğu ailede o bağlamayı çalan biri mutlaka var. Bu soru bana biraz saçma geliyor. Ben doğarken bağlamanın kucağına doğmuşum. İki üç yaşında çalmaya başlayıp, ilk konserimi yedi yaşında okulda verdim. Anadolu alevilerin de çocuk doğduktan birkaç gün sonra sesi güzel olan biri kulağına çalar söyler. Bunun sebebi o ağıt, o ezgi çocuğun kulağına gitsin de çocukta onun gibi güzel ezgiler söylesin diye.”

ANTALYA’DA İLK SEMAH EKİBİ
Fahrettin Hoca Eskişehirli bir üniversite öğrencisiyle Antalya’nın ilk semah ekibini kurarak, bu ekiple birçok etkinlikte yer almış. “Halkevleri’nin siyasal yapısı gereği semah ekibinin inanç ayağı bayağı eksikti. Sonra Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Dayanışma Derneği’ne geldim. Halkevleri’nden sonra semah ekibini burada kurduk. Zaman ilerledikçe ekipteki herkes kendi yöresinin semahını öğrenip ekiptekilere öğretti. Ekiple birlikte Abdal Musa’ya, Hacı Bektaşi Veli’ye ve çeşitli türbelere gidip oralarda konser verdik. Gittiğimiz yerlerde gördüğümüz semahların figürlerini kafamıza yerleştirdik, onları çalışıp öğrendik ve iyice geliştirdik. Hala öğrenmeye çalışıyoruz ve semahlarımızı daha çok geliştireceğiz” diyen Fahrettin Aksünger çalışmalarını devam edeceğini de ekledi.

Röportaj: Meryem Tolu

Benzer Yazılar