GENÇLİK MANŞET SOKAK ÜNİVERSİTE

KYK mahkeme kararını yok saydı; öğrencinin bursu kesildi

Antalya İdare Mahkemesi, Akdeniz Üniversitesi’nde çeşitli etkinliklere katılan 34 öğrencisine verilen okuldan uzaklaştırma cezasını bozdu. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen Kredi ve Yurtlar Kurumu, “uzaklaştırma cezası”nı gerekçe göstererek öğrencilerin bursunu kesti.

Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Roboskî ve Halepçe anması ile 1 Mayıs kutlamasına katıldıkları gerekçesiyle valiliğin talimatıyla 72 öğrenci hakkında açılan soruşturmaya Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından “kovuşturmaya yer yok” kararı verilmesine rağmen üniversite idaresi 34 öğrenciye bir hafta ve bir yıl arasında değişen okuldan uzaklaştırma cezası vermişti. Öğrencilere verilen cezalara üniversite yönetimi tarafından yaz okulu kayıt döneminin başlayacağı 11 Temmuz tarihi verilirken, bir haftalık “Uzaklaştırma cezası” verilen Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencisi Mahmut Yavaş’ın İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması” talebiyle açtığı davada mahkeme, Yavaş’ı haklı buldu. Ancak “yürütmenin durdurulması” kararının verilmesinin ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), Yavaş’ın geri ödemesiz bursunu “uzaklaştırma cezası” almış olduğu gerekçesiyle kesti. Benzer şekilde onlarca öğrencinin bursunun kesildiğini belirten Yavaş, KYK’nin kararının hukuksuz olduğunu belirterek, hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelesi vereceğini ifade etti.

‘Öğrenciler yargı yoluna başvurmalı’

Üniversite öğrencilerine karşı herhangi bir eyleme katılmış olmaları iddiasının bile okuldan uzaklaştırma cezası için gerekçe yapıldığına dikkat çeken Avukat Hakan Evcin ise, “Verilen uzaklaştırma cezalarının ardından KYK hemen harekete geçerek öğrencileri eğer yurtta kalıyorsa yurttan atıyor ve geri ödemesiz burs alan öğrencilerin ise burslarını kesiyor” dedi. Evcin, verilen cezaların kasıtlı olarak yaz okulu, bütünleme sınavları veya daha uzun süreli ise yeni dönem başlangıcına denk getirildiğini belirtti. Verilen cezaların bir hafta ya da bir dönemi değil öğrencinin tüm eğitim hayatını etkileyeceğini ifade eden Evcin, İdare Mahkemesi’nin de kendilerini haklı bularak ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı için “yürütmenin durdurulması” kararı verdiğini hatırlattı. “Kararın verilmesinin ardından KYK’ye yaptığımız başvurular sonucunda ‘yurttan atma’ ve ‘kesilen bursların geri bağlanması’ talebimiz kabul ediliyor” diyen Evcin, tüm öğrencileri bu tür cezalara karşı yargı yoluna başvurmalarını önerdi.

‘KYK yıpratma politikası uyguluyor’

Öğrencilerin dava açmaları için mahkeme masraflarıyla da mağdur edildiklerine vurgu yapan Evcin, şöyle devam etti: “Öğrenciler bu masrafları her ne kadar daha sonra geri alıyor olsalar da dava açılana kadar bir de böyle bir mağduriyet yaşıyorlar. Öğrencilerin aldıkları uzaklaştırma cezalarıyla KYK’nin hiçbir bağlantısı yok. KYK, öğrencilere karşı yıpratma politikası uyguluyor. Tüm bunları öğrencinin eğitim hakkını sonlandırmayı amaçlayan kötü niyetli yaklaşımlar olarak değerlendiriyoruz. Ancak verilen kararların birbiri ile alakası olmadığı için ayrı ayrı davalar açılması gerekiyor. Bu da mağduriyeti daha da artırıyor.”

DİHA

Benzer Yazılar