MANŞET SOKAK YAŞAM

Muratpaşa’da Halk Çamaşırhanesi deneyimi

Muratpaşa Belediyesi’nin Halk Çamaşırhaneleri hizmeti Kızıltoprak, Zeytinköy ve Meltem’de sürüyor. Öğrenci Çarşısı içerisinde bulunan Meltem Halk Çamaşırhanesi hem durumu iyi olmayan ailelere hem de öğrencilere hizmet veriyor. Çamaşır makinası bozulan, yeni taşınan da uğruyor bu çamaşırhaneye.

Antalya Sokakları Özel – Muratpaşa Belediyesi’nin Halk Çamaşırhaneleri hizmeti Kızıltoprak, Zeytinköy ve Meltem’de sürüyor. Öğrenci Çarşısı içerisinde bulunan Meltem Halk Çamaşırhanesi hem durumu iyi olmayan ailelere hem de öğrencilere hizmet veriyor. Çamaşır makinası bozulan, yeni taşınan da uğruyor bu çamaşırhaneye. Zeytinköy Çamaşırhanesi’nden sonra Meltem’de çalışmaya başlayan Fatma Akgül ilgileniyor buradaki çamaşırhane ile.

IMG_1492İçerisi ak pak bir yer. Tertemiz. Mis gibi koyuyor. Ve ferah. Duvarlarda geçmişten günümüze çamaşır yıkayan insanların fotoğrafları asılı. Küçük bir de kitaplık duruyor. Çiçekler ve minik bir kuş da çamaşırhanenin geniş odasında yerini almış. Fatma Akgül: “Zaman geliyor kurutma makinalarımız yetersiz geliyor. Bazen bir kaç kişi geliyor bazen 10- 15 kişi geliyor. O zaman yeterli olmayabiliyor telefon numarası veriyorlar. Geri dönüş yapıp çağırıyorum”.

“BU HALDE GİTSEYDİM BELKİ İŞE ALMAZLARDI”
“Zeytinköy’de, daha çok ekonomik durumu uygun olmayan ailelerimize epey yardımcı olduk. Kızıltoprak’ta battaniye yorgan da yıkanıyor. Burada da üniversite öğrencileri, yine yalnız yaşayanlar, Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gece yatanlar var. Başhekim izin vermiş başka şehirlerden gelip, gündüz iş arayıp gece orada kalıyorlar, günübirlik burada kıyafet temizliğini yapıyorlar. Geliyor mesela iş aramaya gidecek. Hamama gitse orada çamaşır yıkayamıyor. ‘Başka yere gitsem ücretli, karnımı zor doyuruyorum burası çok iyi oldu abla’ diyen var. Kıyafetlerini getirip yıkayıp iş görüşmesine gidenler. Gelip tekrar teşekkür edenler var. ‘Bu halde gitseydim belki işe almazlardı’ diyenler var. ‘Tertemiz sayenizde pak gittik’ diyorlar.”

ÇAMAŞIRHANE HİZMETİ ÜCRETSİZ VERİLİYOR

“Tabi öncelikle Muratpaşa Belediyesi Başkanımız Ümit Uysal, gerçekten çok ender rastlanacak insanlardan biri. İnsana yatırım yapıyor. Çocuk genç yaşlı. Burada herhangi bir ücret almıyoruz. Öğrencilerimiz, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerimiz rahatlıkla gelebilir. Ben istiyorum ki burası amacına ulaşsın. Pek çok insanın evinde makinası deterjanı var. Ama olmayanlar buraya gelip bu hakkını kullansın. Olabilir makina bozulabilir. Tabi ki yardımcı oluyoruz. Bu hizmeti almak istiyorum diyen herkese buyurun diyorum. Burada öyle bir ayrım yok. Herkese kapımız açık. Hak edenler kullansın”
“Buraya gelen komşularımız, çocuklarımız kurutmayla-yıkama iki saati göze alması gerekiyor. Dersi varsa okula gidecekse gidiyor. Eğer ki dersi yoksa kütüphaneye yönlendiriyorum. Boşuna beklemesin diye. Daha çok erkekler geliyor. Öğrenci ağırlıklı. Eğitim Araştırma’da şehir dışında kalan misafirler. Burada yaşayan sokaklarda kalanlar geliyor. Yurtta kalan ama 18 yaşında ayrılmak zorunda kalan çocuklarımız. Onlar geliyor. Yanlarında yedek kıyafet olmayabiliyor. Bir iki liraya kıyafet alıp getirip yıkıyorlar. Sosyal hizmet ve sosyal yardımlaşma merkezimiz var. Ben oradan kıyafetler getirdim. Öyle durumlarda alabilirsiniz buradan kıyafet diyorum.

IMG_1503

“Bazı insanlar utanıyor, sıkılıyor. Kesinlikle diyorum. Bu bir hizmet. Gelsin yararlansın diyorum. Nasıl ki beden temizliği önemli, çamaşır temizliği de öyle. Kepez Bölgesi’nden Konyaaltı Bölgesi’nden geliyorlar. Dün mesela bir genç Döşemealtı’ndan bir valiz doldurup getirmiş.”
Çamaşırlarını yıkamaya gelenlerle pek çok anısı olmuş Fatma Akgül’ün. Durumunu, derdini anlatanlar da oluyormuş. İş isteyenler de çıkıyormuş aralarından, o zaman da belediyenin kariyer ofisine yönlendiriyormuş. “Bir amcamız vardı. Bekçilik işi buldu buraya gelip giderken. Hala arada uğrar çamaşırlarını burada yıkatır” diyor.
Meltem Halk Çamaşırhanesi, herkesin gelip çamaşırını yıkayıp, kurutabileceği, ütüsünü yapabileceği bir yer. 1-2 saat içerisinde yıkama işlemi tamamlanırken, hemen yakınında bulunan kütüphanede vakit geçirebilirsiniz. Sosyal Belediyeciliğin halkla buluştuğu bu uygulamanın hem Antalya’nın hem de Türkiye’nin pek çok yerinde yaygınlaşması dileği ile.

Haber: Pelin İktüeren

Benzer Yazılar