SOKAK

‘Amin’ demeyene çorba yok

Antalya – Uzun süredir bir grup aktivistin sorunsuzca sürdürdüğü evsizlere çorba dağıtımı, AKP’lilerin dua ile çorba dağıtma dayatmasıyla evsizlerin mağduriyetine dönüştü. İddiaya göre, çorba dağıtımına katılmakta ısrar eden AKP’li 10 kişi, ‘amin’ demeyene çorba vermedi, evsizleri ‘dinsiz’ diyerek aşağıladı.

Bir süredir, ‘Yoksullarla Dayanışma Grubu’nca gerçekleştirilmekte olan ve sonradan Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı vermeye başladığı evsizlere sıcak çorba dağıtımına, AKP’li oldukları belirtilen bazı kişiler de katılmak istedi. Yoksullarla Dayanışma Grubu’nun, bu talebe pek sıcak bakmamasına rağmen yaklaşık 10 kişilik grup, Antalya Eiğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki çorba dağıtımına katıldı.

SEN MİSİN EL AÇMAYIP AMİN DEMEYEN?

Çorba dağıtımı öncesi dua ve ayetlerin okunduğu bir tören düzenleyen ve bunu da kameraya aldırtan AKP’li grup, kendilerine katılmayan evsizleri aşağılayarak tepki gösterdi. Tören sırasında el açmayıp ‘amin’ demeyen evsizlere, ‘Siz zaten dinsiz, imansızsınız. Siz Müslüman değilmisiniz?’ diyerek hakaret eden grubun bu anlamsız çıkışı bir anda ortalığın karışmasına neden oldu. Kendilerini aşağılayan ve hakeret eden AKP’lilere saldırmak isteyen bazı madde kullancıları ise Yoksullarla Dayanışma Grubu üyelerince güçlükle önlendi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇORBA DAĞITIMINI DURDURDU

AKP’li bu grubun evsizlerle yaşadıkları bu tartışmayı ‘Bize saldırdılar’ diyerek şikayet anlamında bildirdiği Büyükşehir Belediyesi, 3 Ocak’tan itibaren çorba dağıtımını durdurdu. Konu; Antalya Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu’nun, Antalya’da ki evsizlerin durumunu görüşmek üzere gerçekleştitdiği toplantıda da gündeme geldi. Toplantıya katılan Yoksullarla Dayanışma Grubu üyeleri, söz konusu AKP’li grubu çorba dağıtımına katılmamaları konusunda uyardıklarına dikkat çekerek, şunları söylediler:

“Bizim bazı temel kurallarımız var. Evsizlerin fotoğrafı çekilmeyecek, kameraya alınmayacak, siyaset malzemesi ve ayrım yapılmayacak gibi. Uyarmamıza rağmen oraya geldiler. Yemek dağıttılar, yemek dağıtırken, evsizlerden el açıp dua etmeyenlere sen kafirmisin diye çıkışarak kavga ettler. Bunu da kameralara çektiler. Bu evsizler arasında kendisinin sokakta olduğunu gizleyenler var. Ailesi yakınları bilsin istemiyor. Töreden, kan davasından kaçanlar var. Aralarında madde kullananlar var. Gelmeyin bunlar kriminal insanlar, bakın madde kullanıyorlar, bu insanları lütfen kışkırtmayın dedik. Ancak 10 kişi olarak toplanıp geldiler, evsizler de onlara saldırdı bıçaklarla. Büyükşehir Belediyesi’de bunun üzerine çorba yardımını kesti. Yaklaşık 75 evsize çorba dağıtımını kendi imkanlarımızla sürdürmeye çalışıyoruz.”

Benzer Yazılar