DOĞA MANŞET SOKAK YAŞAM

Akdeniz foku ilk kez Antalya’da

Dünya’da yalnızca 700 tane bulunan ve nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları Manavgat Çayı’nda görüntülendi

Antalya-Türkiye kıyılarını son sığınakları olarak seçen Akdeniz fokları (monacus monacus), her geçen gün artan insan baskısı yüzünden dünyada yalnızca 700 tane kaldı. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaklaşık 100 civarında Akdeniz fokunun yaşadığı tahmin ediliyor. O foklardan bir tanesi ise Antalya’da ilk kez bir Manavgat Çayı’nda görüntülendi.

Erasmus programı kapsamında 5 ülkeden gelen öğrenciler için Manavgat’ta düzenlenen ‘Doğa Atölyesi’nde öğrencilere nesli tehlike altında bulunan Akdeniz fokları anlatıldı. Bir tür sosyal sorumluluk projesi olan ‘Doğadabuan’ girişiminin yaratıcısı Biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce’nin gerçekleştirdiği sunumun ardından Manavgat Çayında kuş gözlemi gezisi yapıldı. Bu sırada nehrin denizle buluştuğu bölgede Akdeniz foku olduğunu fark eden öğrenciler, doğa eğitiminde yaşamları hakkında bilgi aldıkları canlıyı görmenin heyecanını yaşadılar.

12993569_865575820234554_8833733290565962390_n

‘BÜYÜK BİR TESADÜF’
Görüntülerin, Akdeniz fokunun ilk nehir kaydı olduğunu dile getiren Biyomühendis İnce, seviyesinin düşmesiyle tuzlanan nehir suyu ve bölgede bol balık bulunmasının türün nehre girmesine neden olduğunu belirterek, “Doğa eğitiminin ardından türü nehirde görmek gerçekten büyük bir tesadüf oldu” dedi.

‘SİSTEM EKOSİSTEM BÜTÜNLÜĞÜNÜ HİÇE SAYIYOR’
Turizm’deki plansız gelişimden Akdeniz fokunun da nasibini aldığına dikkat çeken İnce, turizmdeki gelişi güzel büyümenin, tek bir turizm çeşidine ve pazarına bağlı gelişmesiyle bir anda büyük bir krize yol açtığının altını çizerek, “Bilimsel olmasını bir kenara bırakın herhangi bir turizm planı olmayan sistem kendi kendini çökertti. Aynı sistem, ekosistem bütünlüğünü ve doğal değerleri hiçe sayarak devam ediyor. Akdeniz foku gibi nesli tehlike altında olan birçok canlı türü aslında turizm için hem özgün birer marka değeri hem de eko-turizmden özel ilgi turizmine kadar alternatif turizm kollarını çeşitlendiriyor. Fakat şu anda Akdeniz fokunun da çok nadir olan üreme alanları turizm ve yazlıkçı tehdidi altında” dedi.12963464_865575793567890_7628330768362808045_n

‘KIYILARIN BETONLAŞMASI TÜRÜN VARLIĞINI TEHDİT EDİYOR’

Akdeniz foklarının günümüzde azalmasının en önemli nedeninin, habitat kaybı olduğunu söyleyen Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Proje Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, kıyıların imara açılarak betonlaşmasının türün varlığını tehdit ettiğini belirterek, “Türün devamı için doğallığını koruyan kıyılar son derece önemlidir. Akdeniz foku, kıyılarla birebir bağımlı yaşayan bir canlıdır. Kıyı mağaralarında barınır, dişiler ürer ve yavrularını büyütür. Bu bakımdan kıyı habitatları son derece önemli ve kalan son kıyılar oldukça değerli” dedi.
Yusuf Yavuz

Benzer Yazılar