MANŞET POLİTİKA SOKAK

Antalya Barosu: “Anayasa değişikliği kanun dışıdır”

Antalya Barosu “Anayasa Değişiklikleri Konuşuyoruz” başlığıyla panel düzenledi. Muratpaşa Belediyesi’nde gerçekleşen panelin moderatörlüğü Av. Hasan Subaşı yaparken konuşmacı olarak İbrahim Kabaoğlu, Sibel İnceoğlu ve Rıza Mahmut Türmen katıldı. İbrahim Kabaoğlu, akademisyenlerin ihraç edilmesinin kanun dışı olduğunu söyledi.

Antalya- Antalya Barosu “Anayasa Değişikliklerini Konuşuyoruz” başlığıyla bir panel gerçekleştirdi. Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak, Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, Prof. Dr. Sibel İnceoğlu ve Rıza Mahmut Türmen katıldı. Moderatörlüğünü Av. Hasan Subaşı’nın yaptığı panele üniversiteden ihracı büyük tartışmalara neden olan İbrahim Kaboğlu’nun “En olmayacak bir ortamda bir anayasa değişikliği ve rejim değişikliği kotarılıyor. Bu anayasa dışı, kanun dışı bir şeydir. Bu kararnameler tamamen anayasa dışıdır” şeklinde konuştu.

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan’ın açılış konuşmasını yaptığı panelde, konuşan Rıza Mahmut Türmen, eferanduma sunulacak anayasa taslağı ile ilgili Venedik Komisyonu raporuna dikkat çekti. Rıza Mahmut Türmen, Avrupa Konseyi’ne bağlı bir organ olan Venedik Komisyonu’nun OHAL koşullarında anayasa oylamasının yapılamayacağı yönünde görüş belirttiğini söyledi.

“DEMOKRATİK ÜLKELERDE OHAL KOŞULLARINDA ANAYASA DEĞİŞLİĞİ YAPILMAZ”
Prof. D. Sibel İnceoğlu ise konuşmasında yargı konusuna ağırlık verdi. Anayasanın tartışmanın cesaret gerektiren bir şey olduğunu vurgulayan Sibel İnceoğlu, “Demokratik ülkelerde OHAL koşullarında anayasa değişikliği yapılmaz” dedi. “Bir şeye ‘bağımsız’ dediğiniz zaman bağımsız ya da ‘tarafsız’ dediğiniz zaman tarafsız olmuyor. ‘Tarafsızlık’ yazılıyor ama HSYK’nın adı değiştiriliyor. Yeni adıyla HSK, hakimlerin savcıların bütün özlük işleriyle ilgili, atanmaları, yükselmeleri, disiplin soruşturmalarıyla ilgili çok önemli kararlar verir. O nedenle bu kurumun bağımsızlığı yargı bağımsızlığının temeline yer alır. Bu kurum bağımsız değilse, yargının bağımsız olma durumu da yok demektir” diyen Sibel İnceoğlu, anayasa taslağında tarafsızlığın yazılı olduğunu fakat bağımsızlığın yazılı olmadığını belirtti.

Son olarak konuşan Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu,  anayasanın araçsallaştırılması ve iktidarın hizmetine sokulmasının Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yaparak, “Bugünkü toplantı ve benzeri toplantılar çok önemlidir. 16 Nisan’a kadar belki de sadece bu tür toplantılarla bilgilendirme yapılabilir, bu tür toplantılarla bilgilendirme alanı yaratılabilir. Çünkü, şu anda Türkiye’de bir anayasal bilgilenme hakkı mevcut değildir” dedi.

“YÖNETİM KEYFİ YÖNETİME DÖNÜŞTÜ”
“Sorunlarına rağmen, Türkiye gibi gelişmiş bir ülkede ilk kez bu denli radikal bir anayasa değişikliği tartışma yapılmadan kotarılıyor. Yine belki de dünya ölçeğinde ilk kez anayasacılar olmadan, anayasacılara tartışma ortamı tanınmadan bir anayasa ve rejim değişikliği kotarılmaya çalışılıyor” şeklinde konuşan İbrahim Kabaoğlu, OHAL ortamında böyle bir şeyin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

Ülkenin keyfi bir şekilde yönetildiğinin altını çizen İbrahim Kabaoğlu, “Yönetim tümüyle anayasa dışı keyfi yönetime dönüştü. Bu türden keyfi bir yönetim ortamında, anayasanın tümüyle dışlandığı, hukukun tamamen süpürüldüğü, hukukun üstünlüğünün yok edilmesi için sabah akşam bütün iletişim araçlarının kullanıldığı bir ortamda, tartıştığımız konular anayasalaşırsa o kadarına bile uyulur mu? Anayasal denge ve denetim düzeneğinin olmadığı bir ülkede onlara bile uyulmayacağı pekala söylenebilir”” dedi.

Kaynak: Antalya Körfez Gazetesi

 

 

Benzer Yazılar