DOĞA MANŞET SOKAK

Antalya – Kayseri hızlı tren projesi: “Hayvanlara; aklınız varsa kaçın!”

Antalya Sokakları – Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kayseri-Nevşehir- Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu Projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulundu ve kabul edildi.

ÇED raporunun yayınlanmasının ardından, Çağdaş Avukatlar Derneği Genel Başkan yardımcısı Antalya Barosu avukatı Münip Ermiş sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Yeni bir çevre felaketine işaret eden Münip Ermiş  “Antalya-Konya-Kayseri hızlı tren ÇED raporu yayınlandı .Yeni bir çevre felaketi ile Seydişehir–İbradı-Manavgat-Serik üzerinden Antalya’ya geliyor Hattın Antalya bölümünde; 47 Adet Tünel, 31 Adet Köprü, 10 Adet Viyadük, 17 Üst Geçit, 81 Adet Alt Geçit, 2 Adet İstasyon öngörülüyor.” dedi.

EKOLOJİ VE YABAN HAYATI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGE
Açıklamanın devamında avukat Münip Ermiş “Raporda hattın geçeceği bölümde; milli park, tabiat parkı ,tabiat anıtları niteliğinde olan Köprülü Kanyon, Beyşehir Gölü Milli Parkı, kuzeyde Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı yer aldığı belirtiliyor. Oysa hattın önemli bir bölümü Gümüşdamla/Üzümdere üzerinden İbradı – Ormana Altınbeşik Mağarası ile ünlü Üzümlü mahallesinden geçiyor. Buralarda milli park ve birinci derecede korunması gereken alanlardan olduğu halde bu bölgenin bahsi dahi geçmemekte. Bu bölge Türkiye’de yaban hayatın en önemli merkezlerinden biridir. Yaban keçisi, geyik, tilki gibi kesinlikle korunması gereken türler bulunmaktadır. Gerek Gümüşdamla, gerekse de Üzümlü’de gerçekleşmesi planlanan HES projelerine karşı açılan iptal davalarında yapılan keşifler sırasında, bilirkişiler ekoloji ve yaban hayatı açısından ne kadar önemli bir bölge olduğuna sayfalarca açıklamıştı.” şeklinde belirtti.

YABAN HAYVANLARINA ÇÖZÜM: AKLIN VARSA TERK EDERSİN
Yaban hayatı ve doğanın korunması konusunda tedbir bulunmadığını belirten Münip Ermiş “Hızlı tren projesini inşa aşaması ve işletme aşaması olarak ikiye ayırmak gerekir. Çevresel etki değerlendirmesi açısında yapılacak incelemelerde her iki durum ayrı ayrı incelenmelidir. Oysa yaban hayatın ve doğanın korunması ile ilgili gerek inşa aşamasında, gerekse işletme aşamasında en küçük bir tedbir öngörülmemiştir. ÇED raporunda tedbir olarak aynen “ortaya çıkacak rahatsızlık nedeniyle fauna türlerinden büyük bir kısmının bu kesimlere gelmekten kaçınacakları tahmin edilmektedir. Bu nedenden dolayı da faaliyetten doğrudan bir zarar görmeyecekleri düşünülmektedir.” deniyor. Yani Devlet “ayılara, geyiklere, dağ keçilerini, tilkiye, kurda aklın varsa ben buraya geldiğimde buraya terk edersin, benim elimden bir şey gelmez” demek dışında bir şey söylememektedir.” dedi.

DİRENEN HAYVANLARA ELLE YAKALAMA
Alanı terk etmeyen hayvanlar için öne sürülen önerilerinin yetersizliğine vurgu yapan Münip Ermiş “ÇED raporunda, türlerin korunması ile ilgili tek bir ciddi sözün edilmemesi bir tarafa, daha da komiği arkadaşından kopya çeken tembel öğrenci gibi sadece BERN sözleşmesi hükümlerini alıntılayıp, ”GEREĞİ YAPILACAKTIR” diye sonuca bağlamasıdır. İnşaat başladığı zaman kuluçka yada yavruları nedeniyle alanı terk edemeyen hayvanlar için ise araçlardan kaynaklanan gürültü seviyesinin daha az olması ise araçları aynı anda çalıştırmama taahhüdü dışında her hangi bir vaadi yoktur. Hala daha kaçmamakta direnen hayvanlar için ise “elle yakalayıp, başka bir yere götürmek” dışında bir yöntem önerisi yoktur.” şeklinde açıkladı.

ANTALYA DOĞASINI KATLETMEYE ADAY PROJE
Münip Ermiş açıklamasının sonunda “Devlet Demiryolları bu inşaatta çıkacak toz bulutunun farkındadır. O kadar farkındadır ki, çıkacak tonlarca tozun bitki örtüsünü ortadan kaldıracağını kendisi söylemektedir. Önerisi ise ARASÖZ KİRALAYIP OTLARIN VE AĞAÇLARIN ÜZERİNE SU SIKMAKTIR. Sonuç olarak; seçilen Antalya/Kayseri hızlı tren hattı Antalya doğasını, yaban hayatı, bitki örtüsünü katletmeye aday bir projedir. Raporda “Hayvanlara aklınız varsa kaçın!” demek dışında hiç bir somut tedbir yoktur.” dedi.

1 Comment
  1. Kadri 5 yıl ago

    İyice saçmaladınız artık. Tren gibi dünyanın en çevreci taşımacılık yöntemine de bir kulp takmayı başardınız. Bravo ! Ayı çıkabilirmiş ! Karayolu da yapmayalım. Oturduğunuz evin olduğu yerde de bir zamanlar ördekler yumurtluyordu. Yıkın ! Allah akıl fikir versin.

Comments are closed.

Benzer Yazılar