DOĞA KENT SOKAK

CHP’li milletvekilinden mermer ocakları için araştırma önergesi

Antalya – CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, özellikle Antalya ve çevresinde son yıllarda sayısı artan mermer ve taş ocakları nedeniyle uğranan zararların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin bulunması talebiyle TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, özellikle Antalya ve çevresinde son yıllarda sayısı artan mermer ve taş ocakları nedeniyle uğranan zararların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin bulunması talebiyle TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne dayalı olması nedeniyle ortaya çıkan mermer talebi ve ekonomik değeri nedeniyle yeraltı zenginliklerinin yurt dışına ihracatının artması, ülkedeki mermer ve taş ocağı sayısında bir patlama yaşanmasına neden olduğunu ifade eden CHP’li Devrim Kök, “Mermer ocakları, bulundukları bölgenin çevresine, doğal yaşamına, doğal güzelliklerine ve tarım alanlarına ciddi zararlar vermektedir. Maden çıkarmak için yapılan patlatmalar yer altı sularının yatak değiştirmesine ve kurumasına yol açmakta, madenin taşınması sırasında ağır yük taşıtlarının çıkardığı toz sebze ve meyve bahçelerinin kurumasına neden olmaktadır.” dedi.

ANTALYA’DA BİNDEN FAZLA ŞİRKETE RUHSAT
Yine toz nedeniyle başta kırmızı örümcek olmak üzere bazı hastalık ve zararların yoğunluğu artığını ifade eden Devrim Kök, Türkiye genelinde yaklaşık 45 bin mermer ve taş ocağı ruhsatı verilmiş olup bunların yaklaşık yüzde 10‘u faal durumda olduğunu belirtti. Devrim Kök, Antalya il sınırları içerisinde 1000‘den fazla şirkete ruhsat verildiği, halen 100’ün üzerinde işletmenin faaliyetini sürdürdüğünü ifade etti.

AKTİF TAŞ OCAĞI SAYISI YİRMİNİN ÜZERİNDE
Milletvekili Devrim Kök, yaklaşık 300 adet ruhsatın verildiği Kaş ile birlikte Antalya’da en çok ruhsat verilmiş ilçe Korkuteli’ olduğunu belirterek, şunları aktardı:
“Kızılcadağ, Manay, Osmankalfalar, Başpınar ve Taşkesik köylerinin sınırları içerisinde 220’nin üzerinde ocak ruhsat verilmiş, aktif olan ocak sayısı ise 20’nin üzerindedir. Antalya’nın Finike İlçesinde de Alacadağ Köyü sınırlarındaki Kızılcık Yaylası’nda sedir ve çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanda, birkaç yıl önce verilen 12 tane taş ocağı nedeniyle, koruma altında olmasına rağmen, sedir ağaçları taş ocakları tarafından kökünden kesilerek yok edilmiş, taş ocaklarından çıkan mermer tozları, Finike’deki Portakal ağaçlarına zarar verdiği gibi arıların da yok olmasına sebep olmuştur.”

Aynı durumun Manavgat’ta da mevcut olduğunu ifade eden Milletvekili Devrim Kök, “Binlerce çeşit endemik ürünü etkilemekle beraber, daha önce doğal yaşamda olan hayvan türleri, yaban keçileri, boz ayılar, tilkiler, ada tavşanları ve tavşanların yaşam alanları açılan taş ocakları nedeniyle yok edilmiştir.” dedi.

MERMER TOZLARI FOTOSENTEZİ AZALTIYOR
Mermer tozlarının fotosentezi azalttığını portakal ağaçlarında böceklenme yaptığını, ve kalitenin düştüğü Ziraat Mühendisleri Odasının hazırladığı raporlarda yer aldığını belirten Devrim Kök, “Hatta raporda, rüzgârın etkisi ile bölgeye yayılan mermer tozlarının dünyaca ünlü Finike portakalının yetiştirildiği alanların üzerinde kalın bir toz tabakası oluşturduğu, bu toz tabakasının fotosentezi azalttığı, yaprakları sararttığı, böceklenmeyi arttırdığı, büyüme hızı ve kaliteyi ise düşürdüğü yer almaktadır. Mermer tozu ve kireç kalıntıları nedeniyle özellikle portakal ve bal üretiminde kalitenin ciddi oranda düştüğü, aynı sorundan zeytin ağaçlarının da etkilendiği bilinmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

ÜRETİMİN NEREDEYSE TAMAMINA ÇİNLİLER HAKİM
Bununla birlikte, Orman Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı hatalı yönetmeliklerle mevzuatta çatışma yaşanmakta olduğunu, taş ocakları ormanlık sahalarda üst havzalarda, havza bazında düşünülmediği için altta tarım arazilerini de meraları da etkilendiğini belirten Devrim Kök, “Bugün, Türkiye‘de ruhsat verilmiş ve faaliyetteki birçok maden ve mermer ocağı Çinlilere devredilmiştir. Özellikle Burdur’da yapılan üretimin neredeyse tamamına Çinliler hakimdir. Büyük bir bölümü yabancılarının eline geçmiş olan mermer ocaklarının ruhsatlandırılmasında ülke menfaatleri dikkate alınmalı ve maden ocaklarının çalışmalarını yasa ve yönetmeliklere uygun yapmaları sağlanmalıdır.” dedi.

Benzer Yazılar