DOĞA SOKAK

HES projeleri Alara Nehri’nin peşini bırakmıyor

Antalya Gündoğmuş’ta Uçansu Şelalesi’ni de içine alan doğa harikası Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES’ten 2’si için mahkemenin iptal kararı vermesinin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, aynı nehir üzerine yeni bir HES için daha ‘ÇED Olumlu’ raporu verdi. Antalya Gündoğmuş’ta Uçansu Şelalesi’ni de içine alan doğa harikası Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES’ten 2’si için mahkemenin iptal kararı vermesinin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, aynı nehir üzerine yeni bir HES için daha ‘ÇED Olumlu’ raporu verdi.
Gündoğmuş İlçesi’nde Uçansu Şelalesi’ni de içine alan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES’ten 2’si için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu, köylülerin açtığı davalarla 2013 yılında Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Hayat 1 ve Hayat 2 regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kazanan köylüler için bakanlıktan kötü bir haber daha geldi. Bakanlık bu kez mahkemenin iptal ettiği 2 HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer HES Regülatörü ve HES projesi için ‘ÇED Olumlu’ raporu verdi.

TOPLAM 7 HES, 1 BARAJ
Alara Nehri üzerinde ÇED raporu verilen Kamer HES ile ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporları iptal edilen Hayat 1 ve Hayat 2 HES’lerle birlikte Uçankaya HES, Oğuz HES, Gündoğmuş HES, Erka HES olmak üzere toplam 7 HES’in proje planları da ÇED raporunda gösterildi. Nehir üzerindeki planda bir de Alara Barajı bulunuyor.

5 BİN 500 METRE SU HAPSEDİLECEK
Nehir suyunun 5 bin 500 metre iletim kanalıyla borulara hapsedileceğini belirten köylülerin avukatı Münip Ermiş, ÇED raporuna göre 2 adet iletim kanalı, iletim tüneli, yükleme havuzu, cebri boru, santral binası, 2 adet şantiye alanı, geçici kazı fazlası malzeme alanı, hazır beton tesisi gibi yoğun bir inşaat alanı ortaya çıktığını söyledi. Projede türbinlerle nehir yatağındaki suların tamamının kullanılmasının amaçlandığını kaydeden Ermiş, “Bundan da anlaşılacağı gibi nehirdeki sulardan hiçbir canlının yararlanması olanaklı değil” dedi.

7 KÖYÜ ETKİLEYECEK
Bu projeyle tamamen Alara ve Küçük Çay ile bu nehirleri besleyen tüm derelerin sularını kullanmanın amaçlandığını dile getiren Ermiş, Alara, Küçük Çay ve onları besleyen Çeşmegözü Pınar, İnsuyu, Ali ve Değirmengözü pınar ve derelerinin suyunun 5 bin 500 metre iletim kanalı içine alınacağını, suyun toprakla temasının kesileceğini söyledi. Ermiş, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Kayabükü, Balkaya, Çaltı, Karain, Yeşildere, Yazlar ve Çamlıalan köylülerinin tamamen mağdur olacağını kaydetti.

YABAN HAYVANLARI ELLE TUTULACAKMIŞ
ÇED raporunda, toprağın sıyrılacağı ve proje bitimi sonrası yeniden kullanılacağının belirtildiğini anlatan Ermiş, tüm endemik türlerin proje tamamlandıktan sonra kendiliğinden yeniden ortaya çıkacağı ve yabanıl formların rutin yaşamsal faaliyetlerini olumsuz etkilemeyecek miktardaki suyun nehre bırakılacağı iddia edilse de hem bitki hem de yaban hayatının yok edileceğini savundu. Bölgede yaban domuzu, ayı, dağ keçisi, tilki, kurt ve çakal bulunduğunu belirten Ermiş, bitki kesimi sırasında yaban hayvanlarının yüksek ses kullanılarak kaçırılmaya çalışılacağını söyledi. Ermiş, eğer kaçırma uygulamasından sonuç alınamazsa uygun yakalama kepçeleri kullanılarak yakalanan yabanıl hayvanların eldivenlerle dikkatlice tutularak alan dışında, zarar görmeyecekleri uygun habitatlara taşınarak uzaklaştırılacağı şeklinde şartlar sunulduğunu dile getirdi.

KÖYLÜLER MAHKEMEYE GİDECEK
Taş, toprak, kum, çimento gibi inşaat malzemelerinin elde edilmesi ve işlenmesi aşamalarında hem hava kirliliği hem de tarımsal alanların ciddi zarar göreceğini belirten avukat Münip Ermiş, rapora göre hazır beton ve diğer işlemlerdeki atık suların nehre deşarj edileceği, aynı zamanda kimyasal taşıyan bu atıkların doğrudan Alara Nehri’ne verilmesinin doğal yaşamı yok edeceğinin de tartışmasız bir gerçek olduğunu söyledi. Ermiş, nehri ve etrafındaki doğal hayatı tamamen olumsuz etkileyecek ‘ÇED Olumlu’ raporu ve projenin iptali için Antalya İdare Mahkemesi’nde köylüler adına dava açacaklarını kaydetti.
Orta Toroslar’ın 2600 rakımlı dağları Akdağ ve Kuşak’tan doğup, Alanya’nın Boztepe turizm bölgesi sınırlarından Akdeniz’e dökülen Alara Nehri, 80 kilometre uzunluğunda. Alarahan Kervansarayı, Alara Kalesi gibi büyük öneme sahip tarihi değerlerle de bütünleşen Alara Nehri’nin Güzelbağ’ın doğusundan başlayıp Alarahan bölgesine kadarki bölümünde de rafting ve kano parkuru bulunuyor.

Benzer Yazılar