DOĞA KENT MANŞET SOKAK

Kent Hakkı Forumu katılımcıları son 5 yılda 70 kent hakkı ihlali tespit etti

Kent Hakkı Forumu katılımcıları Antalya’da son 5 yılda yapılan 70 kadar kent hakkı ihlali tespit etti. Tespit edilen ihlaller Antalya Kent Hakkı Forumu Sonuç Bildirgesi başlığı ile raporlaştırıldı.

Antalya Sokakları- Antalya Kent İzleme Platformu’nun (AKİP) 31 Mart’ta  aday olacak siyasetçilerde ve oy kullanacak yurttaşlarda farkındalık yaratmak amacıyla 20 Ocak’ta Antalya Barosu’nda düzenlediği Kent Hakkı Forumu katılımcılarının bildirdiği kent hak ihlalleri raporlaştırıldı. Kent Hakkı Forumu’nda sözlü veya yazılı olarak bildirimde bulunan 60’dan fazla katılımcı, Antalya’da son 5 yılda 70 kadar kent hakkı ihlali yaşandığını tespit etti. AKİP sözcüsü avukat Mustafa Şahin tarafından platformun sosyal medya hesaplarında Antalya Kent Hakkı Forumu Sonuç Bildirgesi başlığı ile yayınlanan raporda, Antalya’da son 5 yıldaki yerel ve merkezi yönetim icraatları kent yönetimine katılım, çevre, doğa, sağlık, kentsel doku, barınma, ulaşım ve dolaşım, hizmet alımında eşitlik hakları açısından değerlendirildi.

ENGELLİ VE YAŞLILARA KÖTÜ MUAMELE
Antalya’da yaşayan ve özellikle kentsel imkânlardan yoksun bırakılanlara haklarına sahip çıkmaya ve kent haklarını “talep” etme çağrısı yapılan 10 sayfalık raporda, 5 yılda tespit edilen 70 maddelik kent hakkı ihlal  listesinde yer alan başlıklardan temel insan haklarını da içeren kent hakkı ihlalleri şöyle sıralandı: “-Yüzlerce işçi ve memur Büyükşehir Belediyesi ilçe birimlerine sürgün gönderilerek uygunsuz ve zor şartlarda çalışmaya ve istifaya zorlanmışlardır. -Antalya’da yeraltı ve yerüstü su örnekleri, toprak örnekleri ve yüzlerce gıda örneği üzerinde yapılan çalışmalar ve binlerce analiz sonucunda örneklerin %40’ında kimyasal madde bulunmuştur. -Belediye otobüs şoförleri ücretsiz binen engelli ve yaşlılar ile bebek arabalı yolculara kötü muamele yapmaktadır, -Engelliler, yaşlılar kent içinde bir yerden bir yere rahatlıkla gidememektedirler. -Evsizler, suça sürüklenen çocuklar ve kadınlar kentimizin ve yöneticilerimizin utancı olmaya devam etmektedir.”

SAHİLİ KAPATAN DEVASA BİNALAR
Kent Hakkı Forumu sonuç raporunda sıralanan ihlallerde çevre ve doğayla ilgili olanlar öne çıkan konulardan birisini oluşturdu: “-Boğaçayı’nda taşkın önleme adı altında dere yatağı, yapay göl yapılmak üzere, Anayasaya ve yasalara aykırı olarak kazılmıştır. -Kadınyarı ve Vasili Deresi  düzenlemesinde ve falezlere bitişik otel ve restoran kullanımlarında ve halka açık plaj platformlarında Antalya’nın kimliği olan falezlere beton dökülmektedir. -Konyaaltı Belediyesinin bitişiği de dâhil olmak üzere Konyaaltı sahili boyunca izin verilen devasa binalar kente ihanetin sembolleridir. -Kişi başına en az 10 m2 olması gereken yeşil alan Antalya’da 4 m2 civarında kalmaktadır. -Bisiklet yolları son derece düşük seviyelerdedir. –Narenciye bahçesinin bulunduğu alan Hazine’den alınarak Hamidiye Vakfına devredilmesi bu alanda yürütülen tarımsal faaliyetin geleceğini belirsiz hale getirmiştir. -Otoban, viyadük, Havaalanı projeleriyle Kaş’ın geleceği, sahilleri ve koruma alanları tehdit altındadır.- -Boğaçayı, Konyaaltı Sahili, Lara’da kurvaziyer limanı projelerinde ve Altın Portakal film festivalinde yer alan ulusal film yarışmasının festivalden çıkarılmasında halkın fikri sorulmamıştır.”

ANTALYA BAROSU KİTAP YAPACAK
AKİP sözcüsü Mustafa Şahin, Antalya Kent Forumu’na sunulan kent hakkı kavramının anlamı ile Antalya’da 5 yıllık kent hakkı ihlallerini içeren bildiriler ve kent hakkı talepleri Antalya Barosu tarafından kitap olarak basıma hazırlandığını bildirdi. Yaklaşık 200 sayfa olacak Kent Hakkı Forumu kitabı yerel ve merkezi yöneticiler ile talep eden yurttaşlara ücretsiz dağıtılacak. 

Benzer Yazılar