KENT

Antalya Ulaşım Çalıştayı yapıldı

Antalya Sokakları –  Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için ‘Antalya Ulaşım Çalıştayı’ düzenledi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, her yıl nüfusunun neredeyse 10 katı kadar turiste ev sahipliği yapan Antalya için ulaşım konusunu çok önemsediklerini söyleyerek, “Bu çalıştay, ulaşım ana planı başta olmak üzere yapacağımız çalışmalara önemli katkılar sunacaktır” dedi.

Uzmanların ve kurum temsilcilerin katılımcı olarak bulunduğu çalıştayın birinci oturumunun moderatörlüğünü yapan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Trafik Modelleme Uzmanı Prof. Dr. Soner Haldenbilen, her yıl nüfusunun çok daha fazlasını turist olarak misafir eden Antalya’nın çok özellikli bir kent olduğunu ifade ederek, “O yüzden sorunların biraz daha farklı şekilde ele alınması lazım. Bu yaklaşımdan dolayı başkanımızı özellikle tebrik etmek istiyorum. Bu katılımcılık süreçleri ile eminim geriye kalan zamanda Antalya için çok faydalı çalışmalar gerçekleştirecek” diye konuştu.
Birinci oturumda söz alan bütün akademisyenler yaya odaklı ve toplu ulaşıma vurgu yaparak kentin otomobile göre  düzenlenmesine karşı sunumlar yaptı.

ULAŞIMI YÖNETMEK ÖNEMLİ

Çalıştayın birinci oturumunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ela Babalık, “Kentsel Ulaşım Planlaması: Çağdaş Yaklaşımlar, Evrensel Planlama İlkeleri, Dünya ve Türkiye Örnekleri” başlıklı bir sunum yaptı. Ulaşım planlamasında çağdaş yaklaşımları, evrensel planlama ilkelerini dünya ve Türkiye’den örneklerle anlatan Babalık, ulaşıma sadece yatırım yapmanın değil, ulaşımı yönetmenin de çok önemli olduğunu vurguladı. Ela Babalık, dünyadan güzel ulaşım planlaması örneklerine yer verdiği konuşmasında Brezilya, Kolombiya, Kore ve İngiltere’de ki kimi kentlerde çarpık ulaşımın kararlı girişimlerle nasıl düzeltilebildiğini anlattı.

İNANMIŞ BAŞKANLARA İHTİYAÇ VAR

“Kent İçi Ulaşıma Farklı Yaklaşan, Fark Yaratan Belediye Başkanları” konulu sunumuyla dünyadan ve Türkiye’den örnekler veren Dr. İsmail Hakkı Acar, toplu ulaşımı teşvik etmenin önemine değindi. İsmail Hakkı Acar, toplu ulaşım deyince sadece raylı sistemin düşünülmemesi gerektiğini ifade ederek, lastik tekerlekli ulaşım araçların da doğru yerlerde kullanılması halinde toplu ulaşımın önemli bir parçası olduğunu söyledi. Hareketlilik ve trafiğin iki farklı başlık olduğunu vurgulayan İsmail Hakkı Acar, “Ulaşımın doğru çözülmesi halinde trafik sorunu da ortadan kalkacaktır. Bunu yapmış şehirler ve başkanlar var. Buna inanmış başkanlara ihtiyacımız var. Kent içi yolları genişletmek ve katlı kavşaklar inşa etmek trafik sorununa çözüm getirmez” diye konuştu.

TOPLU ULAŞIM İYİ YÖNETİLMELİ

‘Akıllı Kentler ve Ulaşım’ başlıklı bir sunum yapan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan ise gelişmiş bir ülkenin, fakir insanların araba kullandığı değil, zengin insanların toplu taşıma kullandığı yerler olduğunu dile getirdi. Antalya’nın toplu taşıma ve servis kullanımı açısından iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Halim Ceylan, “Antalya’da yaya oranı yüzde 30. Eğer Antalya’da toplu ulaşım kullanımı iyi yönetilebilirse rakamlar iyi. Bunu iyi korumak ve düşüş eğilimine geçirmemek gerek” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Çalıştayın bundan sonra Antalya’da yapılacak çalışmalara ışık tutması temennisinde bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Deniz Filiz ise Antalya’da toplu ulaşım kullanımını rakamlarla açıkladı. Antalya’da tramvay ve otobüsle günde 410 bin yolcu taşındığını anlatan Deniz Filiz, bu rakamı yükseltmek için çalıştaydan çıkacak görüş ve önerilerin yol gösterici olacağını vurguladı.

NURETTİN TONGUÇ ULAŞIM ANA PLANINI ANLATTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç ise Antalya Ulaşımının ve planlamasının mevcut durumunu anlattı. Antalya’nın 19 ilçesini kapsayacak şekilde hazırlanmakta olan ulaşım ana planı hakkında bilgi veren Nurettin Tonguç, 2020 itibariyle Antalya Ulaşım Ana Planı güncelleme çalışmalarının başladığını söyledi. Nurettin Tonguç, planda yer alan kavşak ve katlı kavşak gibi düzenlemelerinin tartışmaya açılacağını söyledi.

Çalıştayın öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumunda ise ‘Antalya İli Ulaşım Problemleri ve Çözüm Önerileri’ konulu ara toplantısı gerçekleştirildi. On ayrı çalışma grubu Ulaşım A.Ş ve Ulaşım Daire Başkanlığı görevlileri ile beraber canlı ve katılımcı bir çalışma gerçekleştirdi.

Çalıştaya, Antalya Valiliği, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 3.Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı, TCDD 7.Bölge Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Gr. Komutanlığı, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, DHMİ Baş Müdürlüğü, Antalya Liman Başkanlığı, Antalya Kent Konseyi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya AKEV Üniversitesi, TÜRSİD, RAYDER, TÜRSAB Seyahat Acentaları Birliği, Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeler Birliği, Antalya Bisiklet Derneği (ANTBİSDER), Antalya Bisiklet Festivali Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi, Türkiye Engelliler Vakfı Akdeniz Bölge Şubesi, Beyaz Baston Görmeyenler Derneği, Antalya HALKEVİ, Kent İzleme Platformu, ANSİAD, Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol, Sanayi ve Ticaret A.Ş., ANET, ANTEPE , ASAT Genel Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Antalya Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanlığı, Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Antalya Şoförler Ve Otomobilciler Odası, SS.21 Nolu Özel Halk Otobüs Kooperatifi, Pamfilya Otobüs İşletmeciliği Taşımacılık San. Ve Tic. A.Ş. , TMMOB, ANTALYA ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİR DIŞI TOPLU TAŞIMA VE TURİZM ŞÖFÖRLER DERNEĞİ temsilcileri katıldı.

Benzer Yazılar