BİLİM TEKNİK EĞİTİM MANŞET SOKAK

KHK ile görevden uzaklaştırılan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık: Mücadeleyi Sürdüreceğiz

Son yayınlanan 677 sayılı KHK ile görevden uzaklaştırılan Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık: “Mücadeleyi sürdüreceğiz”

Bu sabah yayımlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 242 akademisyen ve 942 idari personel üniversitelerden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan akademisyenlerden biri de  Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık idi.

İlgili Haber;

Bülent Şık, kamu görevinden çıkarılmasının ardından Yeşil Gazete’ye konuştu,

Bugün çıkarılan KHK ile ortaya çıkan kararın ne anlama geldiğini kısaca anlatabilir misiniz?
Aslında bu durumu bekliyorduk. Bekliyorduk diyorum çünkü Akdeniz Üniversitesi bünyesinde benimle birlikte 8 akademisyen arkadaşımız kamu görevinden çıkarıldık. Hepimiz de “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenleriz. Barış imzacısı olduğumuz için bu durumla karşılaştık.

İmzacı olduğumuz dönemde görevden uzaklaştırılmıştık ve hakkımızda soruşturma açılmıştı. Daha sonra Rektörlüğün YÖK’e işten çıkarma talebi ile başvuruda bulunduğunu öğrendik. Ardından bir haber çıkmadı o süreçle ilgili, ta ki bugüne kadar. Bugün yayınlanan KHK ile benimle birlikte 8 arkadaşımız kamu görevinden çıkarıldı. Üniversitemizden bugünkü KHK ile 9 akademisyen çıkarılmış öğrendiğim kadarı ile. Diğer akademisyeni tanımıyorum ama benim az önce siz aradığınız sırada görüştüğüm 7 arkadaşım ve ben barış imzacısı idik ve o nedenle bu kararın verilmiş olduğunu düşünüyoruz. Bundaki amaç çok belirgin, muhalif sesleri susturmak istiyorlar?

Gıda Güvenliği alanında on yıllara varan çalışmalarınız da var. Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?
30 yıllık çalışma hayatımın 27 senesi kamu hizmetinde geçti. Tarım Bakanlığı’nda 20 yıl görev yaptım, gıda kimyasallarının analizini yapan laboratuvar kuruluşu ve akreditasyonunda. Son 7 yıldır da üniversitede idim.

1990 ile 2010 arası Tarım Bakanlığı’nda gıda güvenliği ve toksikoloji üzerine çalışmalarım var. 2009 itibarı ile de Akdeniz Üniversitesi’nde idim. Laboratuvar kuruluşunda ve çeşitli Ar-Ge projelerinde yer aldım.

Sizi aslında pek çok yerde gıda güvenliği ve halk sağlığı konularında yayımladığınız gazete yazılarınız ile tanıyoruz daha çok…
Evet, pek çok gazetede alanım ile ilgili yazıları paylaşıyorum. Birgün, Radikal, Bianet, T24, Yeşil Gazete ve Cumhuriyet’te gıda güvenliği, tarım, ekoloji, halk sağlığı üzerine yazılar kaleme aldım. Üniversiteye başladığım dönemden önce de şimdiki kadar sık olmasa da yazılarım yayınlanırdı, ama Üniversite’den sonra yazılar arttı.

Peki şu an neler hissediyorsunuz ve bundan sonraki süreç sizin için nasıl olacak?
Bekliyordum böyle bir kararı. Devlet beni şaşırtmadı diyebilirim yani. Mevcut gidişat gösteriyor ki muhalif insanların ayıklanma süreci devam edecek ama bu şeklide devam eder ise memleket iyi bir yere gitmeyecek, aksine daha kötü bir yere yere gidecek.

Bu süreçte işinden olan akademisyenlerin hepsi gerek akademik hayatları ile gerek çalışmaları ile gerek öğrencilerini yetiştirmeleri ile hepsi de dört dörtlük işlerini görevlerini yapan insanlar. Barış istediğimiz için, toplumun dirlik düzenliğini istediğimiz için, barıştan sapmanın bizi nereye götüreceğini hatırlattığımız için bu oldu.

Bundan sonra, karara itiraz bağlamında hukuken yapılması gerekenleri yapacağız. Onun dışında da şimdiye kadar ne yaptıysam onu yapmaya devam edeceğim, yazmaya da çizmeye de konuşmaya da devam edeceğim.

Diğer 7 akademisyen arkadaşım adına da söyleyebilirim bunu. Siz ararken söylediğim gibi az önce toplantı yaptık. Kamu görevinden çıkarılan arkadaşlarımın hepsi de aynı duyguları taşıyor. Mücadeleyi sürdüreceğiz, hepimiz de barış imzacısıyız. Bugün açıklanan KHK ile Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kamu görevinden çıkarılan akademisyen arkadaşlarımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz.

Kaynak: Yeşil Gazete

 

Benzer Yazılar