KENT SOKAK

Konyaaltı Sahili taşkına veya erozyona maruz kalabilir

Antalya-İki tane olmazsa olmazımız var. Birincisi Konyaaltı Sahilini erozyona uğratacak bir çalışma olmamalı. İkincisi ise denizi içeriye sokuyorsunuz taşkın riski var.

Boğaçayı Projesi ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ile görüşen İMO Şube Başkanı Cem Oğuz, “İki tane olmazsa olmazımız var. Birincisi Konyaaltı Sahilini erozyona uğratacak bir çalışma olmamalı. İkincisi ise denizi içeriye sokuyorsunuz taşkın riski var” dedi.
Cem Oğuz, üniversitelerden bu konuda bilgi desteği aldıklarını söyleyerek, “Deniz ve Boğaçayı’nın etkileşiminin Konyaaltı Sahili’ne vereceği zararın bilimsel çalışmalarını yaptı hocalar. Sakıncalar gördüler. Böyle uygulanırsa Konyaaltı Sahilini kaybederiz” diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, yaklaşık 2 ay önce Boğaçayı Projesini Büyükşehir Belediyesi’nin ASAT’ta tanıttığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Orada ‘Tüm meslek odaları ve kuruluşlarla bu projeyi tartışacağız’ dediler. Dolayısıyla belediye bu projenin şu anda yapılan çalışmalarını tüm odalara olduğu gibi odamıza da gönderdi. İnşaat Mühendisleri Odası olarak biz bir buçuk ay önce Kıyı Deniz Mühendisliği bölümümüzde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ve Akdeniz Üniversitesi’nden hocalarımızı bu konuda görevlendirdik. İlk baştaki projeleri değerlendirdik”

KONYAALTI SAHİLİNE ZARAR VERİR
İMO olarak Boğaçayı Projesi ile ilgili bilimsel görüşlerini ve değerlendirmelerini ve belediyeden buna zaman ayırmalarını istediklerini söyleyen Başkan Oğuz, “Belediyeye Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve İMO geldi çağrılan ilgili odalardan. Başka kimleri çağırdığını bilmiyorum ama gelen 3 odaydı. ODTÜ’den Prof. Dr. Ayşen Ergin hocamızın sunumuyla çekincelerimizi anlattık. Detayları bildirdik ve 10 gün içerisinde yazılı olarak da vereceğiz. İki tane olmazsa olmazımız var. Birincisi Konyaaltı Sahilini erozyona uğratacak bir çalışma olmamalı. İyi mühendislik hesaplamaları yapılmalı. Konyaaltı Sahilini kaybetmeyelim. Çünkü denizi içeriye sokuyorsunuz, taşkın var. Deniz ve Boğaçayı’nın etkileşiminin Konyaaltı Sahili’ne vereceği zararın bilimsel çalışmalarını yaptı hocalar. Sakıncalar gördüler. Böyle uygulanırsa Konyaaltı Sahili risk görebilir dedi hocalarımız” diye konuştu.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞEBİLİR
İkinci olmazsa olmazlarının taşkın önleme olduğunu vurgulayan Cem Oğuz, şöyle devam etti: “Taşkın önlemeyle ilgili yapılan çalışmalarda bir takım düşünülmeyen hesaplamalar var. Onları önerdik biz. Küresel iklim değişimini dikkate alın dedik. Küresel iklim değişiminde çok farklı olaylarla karşı karşıya kalabileceklerini, çünkü riskli bir proje ve orada taşkını önlememiz gerektiğini söyledik. Bir de orada iç ve dış marina yapılacakmış. Özellikle dış marina konusunda çekimser kaldık. Oraya gerekli olmadığını bildirdik. Marina orada halkın denize girmesini de engelleyebilir. Çok da bir artısı olmayacak. Yat kapasitelerinin araştırılması gerekir. Çünkü araştırılmamış. İllaki marina yapacağız diyorlarsa da büyük limanla bütünleşik bir marinayı önerdik orada” dedi.

KAMUSAL ALAN ÇOK AZ
Kamusal alanların azlığından yakındıklarının altını çizen Başkan Cem Oğuz, Antalyalıların bu bölgeden daha fazla yararlanmalarını istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla Antalya halkının yararlanabileceği kültür sanat merkezi, kıyı eko-turizmi burada yapılabilir. Tüm halk buradan yararlanabilir. O konuda kamusal alanları azlığını söyledik. Devlet Su İşlerinin de bir çalışması var. Daha o işle ilgili bir bilgi almadık. O çalışmanın da yapıldığını belediye yetkilileri söyledi. Bunların hepsi değerlendirilirse projede bir sıkıntı olmaz. Ama projenin eksik değerlendirilmesi halinde projede sıkıntılar olabileceğini, olumsuzluklar getirebileceğini belirttik”

Kaynak:Antalya Gazetesi/ Arife Vural

Benzer Yazılar