EMEK KENT SOKAK YAŞAM

Leman Kültür’de sendika yasağı

Antalya- Leman Kültür’e sendika girmesi işletmeci tarafından engelleniyor. Personelin e-devlet şifresine baktığı, sendikalı olanları işten çıkarttığı iddia edilen işletmeci Olgun Katıkol’un, “Bedeli ne olursa olsun buraya sendika sokmam” dediği öne sürüldü

Türkiye’de 15 şehirde 19 şube ile hizmet veren Leman Kültür’ün Antalya şubesinde sendikalaşmanın engellendiğine, çalışanların e-devlet şifrelerine bakılarak çalıştırıldıklarına dair iddialar ortalığı karıştırdı. İşletmede bir haftada 5 kişinin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldığı söylenirken, işletme sahibi Olgun Katıkol, iddiaları yalanladı. Katıkol, Leman dergisinin çizgisine vurgu yaparak, hümanist bir işletme olduklarını iddia etse de, “Bu işletmeye sendika girerse işçiler hak kaybına uğrar” demesi dikkat çekti. İşletmede yüzde 51’lik çoğunluğu sağlayan Dev-Turizm-İş Sendikası ise yetkili sendika olmak için başvuru yaptı. Kabulü halinde sendika Leman Kültür işletmesiyle toplu iş masasına oturacak.

Sendikalaşma 4 Ay Önce Başladı

Her şey üç senedir Leman Kültür’ de garson olarak çalışan Cafer Yelsali’nin geçen haftalarda işten çıkarılmasıyla başladı. “Eski elemanlarla çalışmak istemiyoruz” gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirten Yelsali, bu durumun Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (DEV-TURİZM-İŞ) Antalya Şubesi’nde yönetici olmasıyla ilgili olduğunu öne sürdü. 2013 yılının Temmuz ayında Leman Kültür’de çalışmaya başladığını aktaran Cafer Yelsali, yaklaşık bir buçuk yıl çalıştıktan sonra kısa süreliğine bir ayrılık yaşadığını, ancak daha sonra işe geri döndüğünü anlattı. Sendikalaşma sürecinin ise yeniden işe girdiği dönemde başladığını belirten Yelsali, bu sürecin alt yapısının 4 aylık bir zaman dilimi olduğunu söyledi.

Çift Bordro Çalıştırıyoruz İddiası

Leman Kültür’de yaklaşık 87 kişinin çalıştığına dikkat çeken Yelsali, sendikalaşma eylemlerinin başlama sürecini şu sözlerle anlattı: “İş yerinden kaynaklı huzursuzlukların özellikle son aylarda artması işçileri haklarını aramaya zorladı. İşçilere çıkan yemeklerin kötüleşmesi, her gün neredeyse ıspanak yememiz, mola sürelerimizin kısalması, 8 saatten fazla çalıştırılmamız gerekirken on saat çalıştırılmamız ve kamera sistemi ile devamlı takip edildiğimizi bilmek huzursuzluklara neden oldu”. En büyük sıkıntının ise çift bordro çalışmaları olduğunu aktaran Yelsali, “Ödenen maaş ile sigortada yatan maaş farklıydı. Bizim sigortamızı asgari ücret bazında göstererek, bize elden daha fazla para veriyordu” iddiasında bulundu. Yaşanan bu sorunların sendikalaşma sürecini hızlandırdığını ifade eden Yelsali, kısa sürede örgütlenerek iş yerinde 43 çalışanın Devrimci Turizm İşçileri Sendikası’na (Dev-Turizm-İş) üye olduğunu açıkladı.

Solcu Derginin Yasakçı Patronu

İşyerinde çalışanlar arasında gizli yürütülen sendikalaşma sürecinin Leman Kültür’ün baş aşçısının duymasıyla bozulduğunu kaydeden Cafer Yelsali, “Daha sonra bu durumu patronumuz Olgun Katıkol duydu. İşyerinde çalışanlara sendikalaşma süreçlerini ben anlattığım için çıbanbaşı olarak görüldüm ve 29 Temmuz’da işime son verildi. Gerekçe olarak da, ‘eski elemanlarla çalışmak istemiyoruz’ denildi. Haklarımın hepsi ödendi; ama bu iş burada kalmayacak, mahkeme yoluna gideceğiz” diye konuştu. İşten çıkarma furyasının kendisiyle başladığını bildiren Yelsali, “Benden sonra çıbanbaşı gördükleri iki kişiyi daha işten çıkardılar. Patron iş yerinde sendikal faaliyetleri engellemek için bizi parçalamaya çalışıyor. İşten çıkarmalar bununla da sınırlı kalmayacak ve devamı gelecek” şeklinde bilgi verdi. Leman dergisinin solcu bir gelenekten geldiğini vurgulayan Yelsali, patronları Olgun Katıkol’un buna rağmen sendikal faaliyetlere karşı çıktığını savundu.

Sendikalıya ‘Terörist’ Muamelesi

Katıkol’un “Bedelini öderim yine de sendikayı bu işletmeye sokmam” dediğini iddia eden eski çalışan Yelsali, Katıkol’un sendikaya üye olanlara da ‘terörist, ajan’ muamelesi yaptığını sözlerine ekledi. Katıkol’un sendikalaşma faaliyetlerinin artması durumunda kar marjının düşeceği endişesiyle örgütlenmeye karşı çıktığını öne süren Yelsali, “Bordroda 1.250 lira gösterirken ben 1.550 lira para alıyordum” diye konuştu. Olgun Katıkol’un personelin haklarını arama çabasından vazgeçmeyeceğini anladıktan sonra, biraz daha yumuşayarak “Benim istediğim bir sendikaya üye olabilirsiniz” dediğini aktaran Yelsali, Katıkol’un yapmaya çalıştığı şeyin kendi istekleri doğrultusunda karar alınarak, yol saptırmak olduğunu söyledi. Yapılan uygulamaya sessiz kalmayacaklarını da belirten Cafer Yelsali, hem sendika olarak, hem de işten çıkarılan elemanlar olarak hafta içinde yasal süreci başlatacaklarını bildirdi.

E-Devlet Şifresiyle İşçi Kontrolu

İşyerinde örgütlenen Dev-Turizm-İş Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi hakkına yeni sahip olduğunu ekleyen Yelsali, Katıkol ile anlaşmaya gitmek için görüşme talep edeceklerini aktardı. Leman’da çalışan bazı işçiler ise Cafer Yelsali’nin söylediklerini doğruladı. Hâlâ işletmede çalıştıkları için işten çıkarılma korkusu yaşayan personel isim vermek istemedi. İşletme içinde mobbinge maruz kaldıklarını doğrulayan çalışanlar, yasak olmasına rağmen Katıkol’un e-devlet şifrelerini isteyerek sendika üyesi olup olmadıklarını kontrol ettiklerini anlattı. İşletmecinin her gün bir işçiyi yanına çağırarak sendikal faaliyetlerden vazgeçmesi hususunda baskı yaptığını da belirten personel, Katıkol’un “Bedeli ne olursa olsun öderim, yine de bu işletmeye sendikayı sokmam” dediğini iddia ediyor.

Sendika İşçileri Kayba Uğratır

İddiaların baş aktörü olan Leman Kültür’ün işletmecisi Olgun Katıkol, iddiaları yalanladı. Geçmişten bu güne Leman Kültür’ün sosyal demokrat çizgisinden ayrılmadıklarının altını çizen Katıkol, hümanist bir işletme olduklarına vurgu yaptı. Kışın yağmurlu havalarda personeli dışarıda çalıştırmadıklarını, hatta ara öğün yemek verdiklerini belirten Katıkol, “Sendika bunların yapılmasını öngörmüyor. Sendikada kuralların dışına çıkmak yasaktır, ama biz çalışanlarımızda duygusal bir işletmeyiz” diye konuştu. Sendikaya karşı olmadıklarını da aktaran Katıkol’un “Bu işletmeye sendika girerse işçiler hak kaybına uğrar” demesi dikkat çekti. İşçilerin çift bordro çalıştıklarını da reddeden Leman Kültür işletmecisi Katıkol, “5 senedir bu işi yapıyorum. İşçilerin haklarını da gözeten bir patronum. Öyle ki kadınlara yönelik ‘pozitif ayrımcılık’ yapmamız da buna bir örnektir. Şiddete uğramış, zor durumda olan kadınlara yüzde 25’lik bir kadro verdik” diyerek bu güne kadar yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Sendikadan Toplu Sözleşme Atağı

Katıkol, sorumuz üzerine bir haftada 5 kişinin işten çıkarıldığını ise kabul etmedi. “Öyle olsa bile farklı sebeplerden çıkarılmışlardır. 84 elemanım var hepsini tanıyamam” diyen Katıkol’un geçen haftalarda işten çıkardığı Cafer Yelsali, işletmenin 3 senelik elemanıydı. Haber için fotoğrafını almak istediğimiz Katıkol, “Kendi lansmanımı yapmam” diyerek fotoğraf alınmasını istemedi. Dev-Turizm-İş Sendikası ise, işletmede yüzde 51’lik çoğunluğu sağladıkları için yetkili sendika olmak adına başvuru yaptıklarını açıkladı. Kabulü halinde Leman Kültür işletmesiyle toplu iş sözleşmesine oturacaklarını ifade eden sendika sözcüsü Muzaffer Koç, “Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek” dedi. Hâlihazırda çoğunluğun kendilerinde bulunduğu nu belirten Koç, “İşçilerin haklarına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Amacımız işletmeye veya kişiye zarar vermek değil” diye konuştu.

Haber: Müzeyyen Yüce (Körfez Gazetesi)

Benzer Yazılar