KÜLTÜR-SANAT MANŞET SOKAK

Lokomotif Band Zihinsel Engelliler Ritim Grubu New Jersey için beğeni bekliyor

Antalya’da 3.5 yıl önce kurulan zihinsel engelli çocuklardan oluşan ritim grubu, ekim ayında ABD’nin New Jersey eyaletinde düzenlenecek Vurmalı Çalgılar Festivali’ne katılabilmek için Facebook grubunda ‘beğeni’ bekliyor.

Antalya – Antalya’da 3.5 yıl önce kurulan zihinsel engelli çocuklardan oluşan ritim grubu, ekim ayında ABD’nin  New Jersey eyaletinde düzenlenecek Vurmalı Çalgılar Festivali’ne katılabilmek için  Facebook grubunda ‘beğeni’ bekliyor.

Antalya’da yaklaşık 3.5 yıl önce ritim müzisyeni Feridun Mete’nin zihinsel engelli çocuklara yönelik başlattığı vurmalı çalgılar eğitimleri sonucunda bir müzik grubu oluşturuldu. Lokomotif Band Zihinsel Engelliler Ritim ve Müzik Grubu, her yaştan engelli bireyi ritim ve müzikle rehabilite etmeyi amaçlayan bir müzik grubu. Müzik grubu, birçok gönüllü velinin de katkısıyla her yaştan zihinsel engelliyi hayatın içine katmayı amaçlıyor.

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) bünyesinde faaliyet gösteren Lokomotif Band Zihinsel Engelliler Ritim ve Müzik Grubu, ekim ayında ABD’nin  New Jersey eyaletinde yapılacak Vurmalı Çalgılar Festivali’ne hazırlanıyor. Festivale katılabilmek için benzer grupların  Facebook sayfalarındaki beğeni sayısının dikkate alındığını belirten grubun kurucusu Feridun Mete, burada ne kadar çok beğeni ve oy verilirse katılım şanslarının o kadar yüksek olduğunu kaydetti. Sayfanın genel beğenilme oranının  Portekiz’de bir grup ile yarıştığını ve aralarındaki farkın çok az olduğunu kaydeden Mete, ‘Eğer beğeni sayımız  Portekiz’in üzerine çıkarsa  New Jersey’deki festivale katılım hakkını kazanacağız. Beğeni süreci ağustos ayı sonuna kadar devam edecek. Ardından festival yönetimi karar verecek ve ekim ayında inşallah bu festivale davet edilecek ve burada sahne alacağız” dedi.

Zihinsel engelli çocuklardan oluşan ritim grubunun tesadüfen kurulduğunu anlatan Feridun Mete, ‘ Antalya’ya yerleştikten sonra down sendromlu bir çocuk görmüştüm. Yolda trafik işaretleri yapıyordu. Biraz konuştuk ve eğitim aldığı rehabilitasyon merkezini öğrendim. Çok merak etmiştim ve o döneme kadar hiçbir şey bilmiyordum. Sonra ziyarete gittim ve benzeri birçok çocukla o zaman tanıştım. Dolayısıyla zihinsel engelli, otizmli çocuklar neşeyle birşeyler yapmaya çalışıyordu. ‘Ben bunlara ne yapabilirim’ diye düşündüm ve senelerdir de yaptığım müzik, ritimle başladık. 2-3 çocukla günler, haftalar, aylar derken yaklaşık 4 sene oldu. Şu an 195 öğrencim var” diye konuştu.

Ayrı ayrı gruplar kurduklarını ve ritmin çocuklara çok iyi geldiğini anlatan Mete, ‘Kendilerine güvenleri arttı. Evden çıkmayan çocuklar artık haftanın 3-4 günü dışardalar. Özgüvenleri yerine geldiği için kendileri eve gidip geliyor, öz bakımlarını kendileri yapıyor. Aileler de çok memnun. Kübalı bir doktor ritimle terapiyi bulmuş. Kübalı doktoru ABD’ye götürmüşler ve orada uygulanıyor.  Avrupa’da çok yeni başlamış. Biz de tesadüfen yakaladık bunu ve çok memnununuz. Çocuklarda anormal bir ilerleme var. Çok da iyi çalışıyorlar. İyi de bir grup oluştu, yurtiçi ve yurtdışından çok teklif geliyor” dedi.

Haftada 3-4 gün ve günde en az 8 saat prova yaptıklarını kaydeden Mete, konserlere ise enstrüman alımı karşılığında çıktıklarını söyledi. Mete, ‘Tabi enstrümanlar çok önemli, konser karşılığı enstrüman alıyoruz. Çünkü enstrümanlarımız çok eskiyor” dedi.

Kaynak: DHA

Benzer Yazılar