Kategoriler: EMEKSOKAK

“Belediye ve şirketler bizi ezmeye çalışıyorlar.”

Antalya Sokakları Özel – ”Kağıtları topladığımız arabalar elimizden alınıyordu. Para cezaları veriliyordu. Artık sokaklarda çöp toplayamıyorduk. Arabaların alınması yetmezmiş gibi günlük geçimini yapmak zorunda olan kişiler çuvallarla çalışıyordu. O çuvallar bile alınıyordu. Bu yüzden bir araya geldik derneğimizi kurduk”

“Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği 2011 yılında büyük baskılar sonucu kuruldu” diyor Tugay Yıldırım’. ”Kağıtları topladığımız arabalar elimizden alınıyordu. Para cezaları veriliyordu. Artık sokaklarda çöp toplayamıyorduk. Arabaların alınması yetmezmiş gibi günlük geçimini yapmak zorunda olan kişiler çuvallarla çalışıyordu. O çuvallar bile alınıyordu. Bu yüzden bir araya geldik derneğimizi kurduk ” diyerek dernekleşme süreçlerini anlatıyor

Haber: Dilara Açikyildiz- Demet Acar

Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği ile,geri dönüşüm sektörü üzerine, yaşanan sömürüye ve dernekleşme süreci üzerine konuştuk. Devlet tarafından sistemde görünmediklerini söyleyen Yıldırım,” Aslında işi yapan biz olmamıza rağmen hiç bir yerde görünmüyoruz. Belediyece ve devletçe tanınmıyoruz. Bir hakkımız yok bir yasada yokuz. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Buna dayanarak bizi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar “ifadelerine yer verdi.

“MÜCADELE VERİYORUZ, BİZ İŞ EHLİYİZ, BİZ ESNAFIZ, BİZ EMEKÇİYİZ”

Geri dönüşümün özel sektörün eline geçtiğine vurgu yapan Yıldırım, “Geri dönüşümden kimsenin haberi bile yoktu. Şimdi ise belediyeler ve özel şirketler bunu yapmaya kalktı. Bizi ezmeye çalışıyorlar. Direniyoruz biz de mücadele ediyoruz. Bizim de çalışmalarımız ve toplantılarımız var. Gerçekten çöplerde rant var şimdi. Geri dönüşüm lisanslı firmaları, belediyeleri, büroları ve yahut özel şirketlere ihalelerle veriyorlar. Şirketler toplamaya çalışıyorlar.Bizler bu işi meslek edindik. Şimdi her para sahipleri ,şirket sahipleri geri dönüşüme el atmaya başladı. Yani biz asgari ücretle yanlarında çalıştırmak istiyorlar. Bizim yaptığım işle bizi himayeye almaya çalışıyorlar. Bizim üzerimizden kazanç sağlamaya çalışıyorlar.Tabi biz bunları kabul etmiyoruz. Kendi işimizi kendimiz yapıyoruz” dedi.

Kağıt işçileri sayesinde 90 bin ağaç kesilmesi engelleniyor. Buna rağmen onları yok etmeye yönelik şirketler olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Antalya’da sokaklara gömme çöp yapıyorlar. O bizim bitişimizdir. O bizim kalemimizin kırılmasıdır. Zaten bizim kalemimiz birileri tarafından kırılmıştır hissediyoruz. Üzerimizde çalışmalar, projeler var.Yapılan projeleri duyuyoruz. Lisanslı firmaların yaptığı çalışmaları, belediyenin çalışmalarını bunların hepsi bizi bitirmeye yok etmeye yönelik” şeklinde konuştu.

Karşılarına çıkan zorluklar hakkında “Çöp topladığımız arabalarımızı aldılar. Çoğu arkadaşımız tutuklandı, cezaevlerine götürüldü. Haklılar ekmek arabalarını vermek istemiyorlar. Direneceğiz sonuna kadar” şeklinde konuştu.

(da*-da/pi)

İlgili Yazılar

Cumhuriyet konuşması yapan öğretmen ev baskınıyla gözaltına alındı

Antalya TED Koleji Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Karakaş, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında yaptığı…

6 ay ago

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Zeren Ertaş için rektörlük önüne yürüdü

Türkiye'nin dört bir yanında öğrenciler, Aydın'daki yurtta asansör "kazası"nda hayatını kaybeden Zeren Ertaş için sokağa…

6 ay ago

Alakır’da keşfedilen bitki türüne, çevreci çiftin adı verildi

Antalya'nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi'nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Candan Aykurt…

6 ay ago