Kategoriler: EMEKSOKAKYAŞAM

Engelli bireyler farkındalık yaratıyor

Antalya- Geçirdikleri kaza sonrasında hayata karşı duruşları, engellerini aşan iki kadın için yeni bir yaşam oluşturdu.

‘ENGELLİ BİREYLER SOSYAL HAYATTAKİ VARLIĞINA DEVAM ETMELİ’

Karaman’da yaşayan ve beş yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdüren 45 yaşındaki Hacer Allı, okçuluk branşında gösterdiği başarılarla engelli bireyler için farkındalık yarattı. . Hacer Allı, bu yıl Antalya’da yapılan Mastırlar Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye üçüncüsü oldu.
Engelli bireylerinde sosyal hayatta ki varlığını devam etmelerine vurgu yapan Hacer Allı, “Evde çok yalnız kaldığım için bunalıma giriyordum. Sonra kızım beni bu spora yönlendirdi ve şimdi çok rahatım. Burada geliyorum stresimi atıyorum ve rahatlıyorum. Yani herkese öneririm. Özellikle engelli kişilerin evde kendi kendilerine kapanmalarını istemem. Bizim de hayatta yaşama hakkımız var. Büyük kızım bana her konuda destek oldu” diye konuştu.

GEÇİRDİĞİ KAZA SONRASI BAŞARILARA İMZA ATTI

Antalya’da 17 yıl önce geçirdiği kaza sonrası felç olan eski manken Nuray Göncü, basketbol badminton spor branşlarında gösterdiği başarıların yanı sıra nakliyat firması da kurdu. Geçirdiği kaza sonrasında badmintona yönelen Göncü, Avrupa üçüncülüğü ve dünya altıncılığı elde etti.

Antalya’da yaşayan 37 yaşındaki Nuray Göncü, “Evde yaşamaya başladım. Bir gün yakınlarım engellilerin basketbol şampiyonasını olduğunu söyledi. İstemeyerek gittim, hayatım boyunca o kadar engelliyi de bir arada görmemiştim. Engelliler neşeli ve mutlu şekilde tekerlekli sandalyede basketbol oynuyorlardı. Maç sırasında bir engelli birey düştü, kalktı ve maçına devam etti. Bu olaydan çok etkilendim. Ben de neden yapmıyorum diye düşünmeye başladım. Antalya’da bir kulübe girdim. Milli takıma kadar yükseldim” dedi.

‘İNSAN BEYNİNDE Kİ ENGEL KALMAZSA O ZAMAN KENDİMİ ENGELLİ GÖRÜRÜM’

Engellilerin kendilerini yalnız hissetmemesi gerektiğinin altını çizen Göncü, “Biz varız. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon engelli var. Bunların yarısı bedensel engellidir. Engelliler eve kapanmasın, çalışsın, üretsinler. Tüketerek yaşanmaz. Spor, okul, iş hayatına girsinler. Mücadeleden kaçınmasınlar. Mesela ben bir kaldırımda bizim için ayrılan yer yoksa yada hata varsa, durup bekliyorum. Belediyeyi arayıp, tek başıma mücadele ediyorum. Tek başımayım, ben bir şey yapamam diye düşünülmesin. Her engelli tek başına da olsa bir şeyler yapmaya çalışacak ki, bu ülke bizler için daha yaşanılacak hale gelsin. Ben kendimi engelli olarak engelli görmüyorum. Ne zaman benim önümdeki insanların beynindeki veya mimari açıdan engeller kalkmazsa ve ben bir şey yapamazsam o zaman kendimi engelli görürüm” ifadelerine yer verdi.

Taşıma sektöründe işe başladığını belirten Göncü, “Taşımacılık sektörü ile uğraşmak beni mutlu etti. Sektörde beni sevdi. İlk başta, ‘Bayansın nasıl kamyoncularla yapacaksın’ denildi. Herkes alışmakta zorluk çekiyor. Şoför arkadaşlar, ‘Seleymun Aleyküm ağabey’ diye arıyorlar. Yabancılık çekiyorlar. Ama onlarda alıştılar. Kadın müşterilerimiz bir kadınla konuştukları içinde seviniyorlar” diye konuştu.

İlgili Yazılar

Cumhuriyet konuşması yapan öğretmen ev baskınıyla gözaltına alındı

Antalya TED Koleji Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Karakaş, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında yaptığı…

6 ay ago

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Zeren Ertaş için rektörlük önüne yürüdü

Türkiye'nin dört bir yanında öğrenciler, Aydın'daki yurtta asansör "kazası"nda hayatını kaybeden Zeren Ertaş için sokağa…

6 ay ago

Alakır’da keşfedilen bitki türüne, çevreci çiftin adı verildi

Antalya'nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi'nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Candan Aykurt…

6 ay ago