Kategoriler: DOĞASOKAK

Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası HES tehdidi altında

Antalya Sokakları – ‘Üzümdere Yaban Hayatını Geliştirme Sahası’nın da içinde bulunduğu alana yapılmak istenen HES projesine karşı köylülerin mücadelesine sürüyor. Bölgeye yapılmak istenen HES projesinin doğaya vereceği zarar Derelerin Kardeşliği Platformu’nun Çağdaş Gazeteciler Akdeniz Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla bir kez daha dile getirildi. Platform adına konuşan Birsen Tanveri HES projesinin yapılacağı alanın bilimsel olarak incelenmesi gerektiğini ifade ederek, bölgeye ilişkin verilen kararların siyasi erkin baskısı altında zorlama bir şekilde verildiğini belirtti.

TÜRLERİN YERİNDE KORUNMASI ÖNEMLİ
Ülkede 81 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahasından sekizinin Antalya sınırları içinde yer aldığını hatırlatan Tanveri, HES projesiyle bu sahaların tahrip edildiğine vurgu yaptı. Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları’nın belirli türlerin av turizminin yapıldığı yerler olarak algılandığını fakat, bu sahaların belirlenmiş hedef türlerin yanında yaban hayatını oluşturan bitkiler ve omurgalı hayvanların korunmasını da amaçladığını ifade eden Tanveri; “Bir türün yerinde korunması o türün içinde bulunduğu ekosistemdeki diğer canlı ve cansız varlıklarla ilişkilerini gözetilerek ve besin zinciri içindeki bütünlüğü sağlanarak yapılabilir. Bu aşamada korunan alandaki canlı ve cansız kaynak değerlerinin bilinmesi ve aralarındaki ilişkilerin kurulması ve yorumlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.

32 HEKTAR ALAN YOK OLACAK
HES projesiyle birlikte tahrip edilecek olan Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın biyolojik çeşitliliği oluşturan yaban keçisinin dışında gerek bitkiler ve yaban hayvanlar gerekse jeomorfolojik yapısı itibari ile ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunun altını çizen Tanveri; Bölgede çok sayıda endemik flora ve fauna tespit edildiğini, bu proje alanında kalan 32 hektar alanın yok olacağına işaret etti. Duruma ilişkin dava açtıklarını belirtti.

YERALTI VE YERÜSTÜ SULARI DA TEHLİKEDE
Öte yandan İbradı- Ürünlü sınırları içinde yer alan Altınbeşik Mağarası’nı oluşturan yeraltı sularının mağara içinde ve çevresinde bir ekosistem oluşturduğunun aktaran Tanveri, HES inşaası sırasında tonlarca dinamit patlatılacak olduğundan yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının yok olabileceğini vurguladı.

sk-mt/pi

İlgili Yazılar

Cumhuriyet konuşması yapan öğretmen ev baskınıyla gözaltına alındı

Antalya TED Koleji Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Karakaş, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında yaptığı…

6 ay ago

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Zeren Ertaş için rektörlük önüne yürüdü

Türkiye'nin dört bir yanında öğrenciler, Aydın'daki yurtta asansör "kazası"nda hayatını kaybeden Zeren Ertaş için sokağa…

6 ay ago

Alakır’da keşfedilen bitki türüne, çevreci çiftin adı verildi

Antalya'nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi'nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Candan Aykurt…

6 ay ago