KENT SAĞLIK SOKAK

Antalya’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Antalya – Antalya’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi, engelliler Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için yazılı açıklama yaptı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi, engelliler Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, engelli bireylerin yanı sıra Antalya milletvekilleri CHP’li Niyazi Nefi Kara, MHP’li Ahmet Selim Yurdakul, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan ve Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural katıldı. Tören Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan ve engelli bireylerin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.

“3 ARALIK NEDEN ÖNEMLİ”
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, Türkiye’de engellilerle ilgili son 10 yılda birçok mevzuatın çıkartıldığını, 30 Mart 2007’de Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlattı. Karavural, ancak yapılan bu çalışmaların gereğinin yapılmadığını savundu. 3 Aralık’ın önemine de vurgu yapan Karavural, “3 Aralık, yani Dünya Engelliler Günü, dünyadaki engellilerin seslerini duyurabilmek için kazandığı sınırlı olanaklardan biri” dedi.

YASALARIN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMİYOR
Kabul edilen yasalar, yayınlanan yönetmelikler ve diğer hukuki düzenlemelerin, Bakanlar Kurulu kararlarının ve talimatların uygulamada hak ettiği karşılığı bulamadığını savunan Karavural, şöyle konuştu: “Fiziki engellerin kaldırılması için yasa çıkarıldı. 7 yıl geçti, süresi bitti. Süre uzatıldı, komisyonlar oluşturuldu. Süreler tükendi, komisyonlar toplanamadı. Sonuç olarak kamusal alandaki erişim düzenlemeleri yok denecek kadar az yapıldı. Devlet kendi koyduğu kurallara kendisi uymuyor.”

Karavural, tüm siyasi partilere, hükümete ve yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, “Hukuka, kurallara, standartlara uyun ve uyulmasını sağlayın. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz” dedi.

ENGELLİ KADROLARI BOŞ
Milletvekilleri Ahmet Selim Yurdakul ve Niyazi Nefi Kara da engellilere yönelik çalışmaların yetersizliğinden söz etti. Niyazi Nefi Kara Türkiye’de halen kamu kurumlarında 26 bin engelli kadrosunun boş olduğuna da dikkat çekti.

Tören, Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Şükrü Erciyeslioğlu’nun engellilerle ilgili okuduğu şiirle sona erdi.

109f3-engelleri-asip-geldiler

KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİNDEN AÇIKLAMA
Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, dünyadaki engellilerin seslerini duyurabilmek için kazanılmış sınırlı olanaklardan biri olduğu, zira diğer günlerde engellilerin görmezden ve duymazdan gelindiği savunuldu.

Dünya Engelliler Günü’nün bir kutlama günü değil, sorunlara dikkat çekilecek çözümler için herkesi harekete geçirmeyi hedefleyen bir farkındalık yaratma günü olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
“Türkiye’de son 10 yılda engelliler konusunda birçok mevzuat çıkarıldı. Bunun yanında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini yayınlandığı ilk gün Türkiye tarafından 30 Mart 2007’de imzalamış ve ardından 14 Temmuz 2009’da Bakanlar Kurulu tarafından onaylayarak iç hukukunun bir parçası haline getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, işte bu hedefleri öngörülen BM Engelli Hakları Sözleşmesine taraf olarak önemli ve anlamlı bir adım atmıştır. Ancak ne yazık ki ülkemiz, sözleşmenin imzalandığı ve taraf olunduğu günden bu yana devlet olarak, hükümet olarak, yerel yönetimler olarak bu sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirme konusunda yeterli gayreti, özeni, isteği göstermekten uzak kalmaktadır. Kabul edilen yasalar, yayımlanan yönetmelikler ve diğer hukuk düzenlemeleri, Bakanlar Kurulu kararları, talimatlar ne yazık ki uygulamada hak ettiği karşılığı bulamamaktadır. Siyasi partilerimiz, engellileri yalnızca belli günlerde gündemine almakta, ardından unutup gitmektedir. Sonuç olarak, engelliler eşit olmayan koşullarda, eşit olmayan yurttaşlar olarak, doğrudan veya dolaylı ayrımcılığın kurbanlarına dönüşmektedir.”

Engelliliğin, sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz” denildi.

 

Kaynak : Antalyahavadis / Haber7

Benzer Yazılar