DOĞA Genel SOKAK

Onlar hediye edilebilir eşyalar değil, evlerimizin birer parçası

Antalya – Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal, kedi ve köpeği hediye edilecek bir unsur olmadığını belirterek, “Emrivaki hediye olmaz. Etraf bir hevesle alınıp sonra sokağa atılan cins hayvanlarla dolu” dedi.

Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal, kedi ve köpeğin hediye edilecek bir unsur olmadığını belirterek, “Emrivaki hediye olmaz. Etraf bir hevesle alınıp sonra sokağa atılan cins hayvanlarla dolu” dedi. 12 yıl önce kızının eve getirdiği köpekle hayvanlara ilgisi başlayan Jale Ünsal, bir süre sonra dışarıdaki hayvanlarla empati kurmaya başladı. ‘Bizimki şanslı ama diğerleri şanssız’ diyerek harekete geçen Ünsal, sosyal sorumluluk kampanyasına başladı. Yaralı, bakıma muhtaç sahipsiz hayvanları sahiplendirme ya da geçici ev bulmaya başlayan Ünsal, sosyal medya sayesinde binlerce köpeğin hayatını değiştirdi. Çevresinin ısrarı üzerine 4 yıl önce dernek kuran Ünsal, “Aslında hayvanlardan çok insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bir lokma ekmeği bile çok görüyorlar. Bu yüzden satın alma, sahiplen diyoruz” dedi. Sokak hayvanlarının doğuştan itibaren dışarıdaki yaşama bir şekilde adapte olduğunu, ancak evde yaşayan cins köpeklerin bir süre sonra sokağa atılmasıyla rezil hale geldiklerini anlatan Ünsal, “Bizim asıl sorunumuz bir hevesle alınıp çeşitli bahanelerle sokağa bırakılan hayvanlar. Yiyecek bulmayı bilmiyorlar. Bu hayvanlar ya açlıktan ölüyor, ya da trafik kazasında can veriyor. Sokakta yaşamayı bilmedikleri için hayata küsüyorlar. Petshop’larda parayla satılan hayvanların hali belli. Bunların ticareti yapılmaz, bunlar bir canlı. Kedi köpeklerin camların arkasında bekletilmesi, barınaklardaki halleri bir görseniz ağlarsınız. Bunları insanlara duyurmaya çalışıyoruz. ‘Satın almayın, sahiplenin bir can kurtarın’ diye. Minnet duygusu var evden atılmamak için hata yapmamaya çalışıyorlar” diye konuştu. Hayvan sevgisi aşılanan bir çocuğun parkta elindeki bisküvinin yarısını sokak köpeğiyle paylaşabildiğini dile getiren Jale Ünsal, hayvan sevgisinin aileden gelmesi gerektiğini söyledi. Çok kötü şartlardan kurtarıp sahiplendirdiği hayvanların kendisine motive kaynağı olduğunu belirten Ünsal, en mutlu anını, “Her seferinde bitti bu iş diyorum ama ileride öleceğini bile bile son günlerini huzur içinde geçirmesi için bir köpeği sahipleniyorlar, o anda yaptığımın değerini anlıyorum” dedi.

TÜM HAYVANLAR İÇİN DAYANIŞMA
Sosyal medya sayesinde binlerce insana ulaştıklarını ve bunun geri dönüşünün olduğunu anlatan Ünsal, şöyle konuştu: “Diyorlar ki şurada çok kötü bir at var. O zaman yetkili kuruluşları arıyoruz. Belediyeler ya da hayvanat bahçesine ulaşmasını sağlıyoruz. Konyaaltı’nda bir kuyu varmış. Bir yaban domuzu düşmüş ve bir çoban sesleri duyup her gün ekmek atarak yaklaşık 1 ay hayatta kalmasını sağlamış. Sonra birileri fark edince bize ulaşıp yardım istedi. Belediye ekiplerine ulaştık ve domuz kurtuldu. Geyikbayırı’nda kayalıklarda mahsur kalan hamile bir eşeğin belediye ekipleriyle birlikte kurtulmasını sağladık. İşte bu sevgi çok önemli. Bazı insanlar köpeği, ‘bahçeyi korusun, zincirle bağlayayım, önüne kuru, küflenmiş ekmek koyalım’ diye görüyor.”

‘BİLİNÇLİ SAHİPLENİN’
İnsanların hayvan sahiplenmeden önce çok iyi düşünmeleri gerektiğini, onların bir hayvan değil bir arkadaş, bir yoldaş edindiklerini anlaması gerektiğinin altını çizen Jale Ünsal, bu hayvanların 14- 15 yıl yaşadığını, aşılarının, mamalarının ve ilgi görmesinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Sevgilisine ya da bir yakınına doğum günü hediyesi olarak hayvan alınmamasını söyleyen Ünsal, şöyle dedi: “Emrivaki bir hediye olmaz. Sonra da ‘Bu köpek bize gelmişti bakamayacağız’ diyorlar. Sahiplendireceğim hayvanların yaşayacağı ortama gidiyorum. Aileyle birebir görüşüyorum. Sorular sorarken insanların mimiklerine dahi dikkat ediyorum. Çocuk köpek istiyor ama anne pek de istekli değil. Evde bir kişi dahi onaylamıyorsa o köpek eninde sonunda o evden gider. Aile her şeyi eğrisi doğrusuna düşünecek ki o sorumluluğa girebilsinler. 15 yıl evinizin bir parçası olacak. Alerjiniz var mı? Apartmanda ilk alınan kararda kedi-köpek yasağı var mı? Bütün bunlar düşünülerek bir canlının hayatına yön verin.”

Benzer Yazılar