KENT MANŞET SOKAK

Minibüsler çalıştırılmadı; Antalyalı mağdur oldu

Antalya’da bugün minibüsler, yeni ulaşım sistemine geçişi kabul etmedikleri için yola çıkamadı. Antalyalılar otobüs duraklarında uzun süre beklemek zorunda kaldı.

Antalya’ da toplu ulaşımda minibüslerin 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesini kabul etmeyen minibüslerin kart okuma sistemi sabah kapatıldı ve sefere çıkmalarına izin verilmedi. Sisteme karşı çıkan  sürücüler, “Ortaklığı kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdi.

Antalya şehiriçi toplu ulaşımda hizmet veren, AB-ATT-AN-M plakalı 432 minibüsün, 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği son başvuru tarihi, 14 Ekim mesai saati bitiminde sona erdi. AU plakalı tahditli toplu taşıma aracı olmayı tercih etmeyen ve hiçbir şekilde idareye başvurmayan araçların M plakalı 14+1 minibüse dönüşerek, hat ve gelir havuzu dışında belediyece belirlenecek kırsal hatlarda çalışacağı belirtilmişti. Büyükşehir Belediyesi, esnafın mağdur olmaması için cumartesi ve pazar günü ek mesai ile dilekçe almaya devam etti.

512 ARAÇTAN 90 TANESİ KABUL ETTİ
Dönüşümü kabul etmeyen minibüslerin Varsak, Varsak belediye, Meydan Sarısu, Aksu, Fatih, Otogar depolama merkezlerinden seferlere çıkmalarına sabah saatlerinde izin verilmedi. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Yasin Arslan, 512 minibüsün 700 şoförüyle günde yaklaşık 250 bin yolcu taşıdığını belirterek, minibüslerin 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle UKOME kararı ile M haklarının da ellerinden alınmak istendiğini savundu. Arslan, “İki kişiyi birleştirerek zoraki bir ortaklık söz konusu. Mevcut çalışan 12 metrelik otobüslere mali olarak bakıldığında 5 bin lira kazanıyor. Biz araçlarımızı dönüştürdüğümüz anda ortalamam 3-4 bin lira kalacak. 12 metrelik otobüsün aylık taksiti ise 12 bin lira. Esnaf dönüşüm yaparsa her ay 7-8 bin cebinden, olmayan parasını verecek. Bundan dolayı esnaf tedirgin. O nedenle herkese bir hak verilmesini istiyoruz. Cuma günü birleştirme son olmasına rağmen, dün gece yarısına kadar imza almaya devam edildi. 512 araç içinden 90 kişi bu birleşmeyi kabul etmiş. Yüzde 90’ı kabul etmedi” diye konuştu.

Amaçlarının vurup kırmak olmadığını belirten mal sahibi Cihan Ünaldı, “Biz esnafız, bizim işimiz vurup kırmak değil. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Bu iş düzelinceye kadar peşini bırakmayacağız. Biz işimizin başındayız. Biz taşkınlık yapmıyoruz” dedi.

 

Kaynak: Ajanslar

Benzer Yazılar