ÇOCUK DOĞA KENT MANŞET SOKAK

Muratpaşa Belediyesi’nden ‘Çevreci Komşu Kartı’ uygulaması

Antalya – Muratpaşa Belediyesi, Çevreci Komşu Kartı ve Çocuk Köyü Projesi ile ilgili tanıtım toplantısı yaptı.

Muratpaşa Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısına Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi meclis üyeleri,  CHP ilçe başkanları, bazı yerel gazete temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Toplantıda konuşan Başkan Uysal,  Ödüllü Ambalaj Atıkları Toplama Projesi kapsamında ‘Çevreci Komşu Kartı’ uygulamasını tanıttı. Geri dönüşümün; çevreye ve ekonomiye büyük bir etkisi olduğunu kaydeden Uysal, bunu ‘Muratpaşa olarak nasıl değerlendiririz’ diye düşündüklerini ve sonunda böyle bir uygulamayı başlatma kararı aldıklarını söyledi. Türkiye’de çok ilkel bir yöntemle katı atıkların toplandığını ifade eden Uysal, “Geri dönüşüm atıkları, ilkel bir yöntemle sokaklarda toplanıyor. Sonra geri dönüşüm fabrikalarında ayrıştırılıyor. Bu da çok ciddi bir masrafa yol açıyor. Biz bunu evlere nasıl dağıtırız diye düşündük. Bunun için ‘Ödüllü Ambalaj Atıkları Toplama Projesi’ni hayata geçirdik” dedi.

 

PUANLAR ÇEVRECİ KOMŞU KARTINA
Bu proje çerçevesinde “Çevreci Komşu Kartı” çıkardıklarını belirten Uysal, “Bu kartı alan vatandaş, evlerinde biriktirecekleri ambalaj atıklarının hacmi kadar kartlarına belli puanlar yüklenecek. Vatandaş, kartında biriktirdiği puanlar ile belediyenin belirlediği marketlerde ya alışveriş yapacak ya da öğrencilere burs olarak verebilecek” diye konuştu. Uygulama ile atıklar cam, plastik, metal, kağıt ve karışık olmak üzere beş gruba sınıflandırılıyor. Bir cam şişe 4 komşu puan iken,  plastik atık 50, metal 15, kâğıt 20 puan olarak hesaplanıyor. Biriken her 100 puan bir lira olarak değerlendiriliyor.  Belirlenen marketlerde 190 puan ile bir litre süt alınabiliyor. 90 puanla bir paket makarna, 60 puanla bir gazete alınabiliyor.  Katı atık için belirli toplama günleri olacak. Görevliler aldıkları katı atıkları cinsine göre tartarak karşılığında gelen puanları karta yükleyecek. Muratpaşa Belediyesi ise vatandaşı bu konuda bilgilendirmek için hazırladığı broşürlerileri dağıtacak. Uysal, uygulamayı pilot bölge olarak seçtikleri Memurevleri Mahallesi’nde deneyeceklerini, başarılı olması halinde Haziran ayında tüm Muratpaşa’ya yayacaklarını kaydetti.

 

ÇOCUK KÖYÜ PROJESİ
Bir diğer proje olan ‘Çocuk Köyü’ projesini anlatan Uysal, çocukların kapalı ortamlarda elektronik eşyalarla eğlenmelerine hep karşı olduğunu söyledi. Uysal, bu projeyle çocukları doğayla içi içe eğlenmelerini sağlayacaklarını belirti. Çocukların elektronik oyuncaklarla oynayarak eğlenmesini çocukların gıdıklayarak eğlendirilmesine benzeten Uysal, “Çocuk Köyü’nde oyun alanları tamamen doğal olacak. Oradaki yiyecekler doğal olacak. Orada fastfood yiyecekler olmayacak. Bir kaç kapalı spor alanı dışında oyun alanları tamamen açık olacak” dedi. Belediyenin çalışmalarını topluma aktarmak için iki ayda bir gazete çıkarmayı planladıklarını anlatan Uysal, bunun için haksız eleştirilere maruz kardıklarını anlattı. Uysal, “Belediyenin çalışmalarını topluma aktarmak en doğal hakkımız. Bunun için 5 kişilik bir gazeteci topluluğu oluşturduk. Bunu yaparken de açık bir ihale yaptık. Böylece belediyenin çalışmalarını aktaracağız” diye konuştu.

Benzer Yazılar