DOĞA SOKAK

1 Milyon gönüllü Akdeniz’i temizledi

Antalya – Kıyıları 3 kıtaya yayılan Akdeniz etrafındaki 22 ülkede örgütlenen ‘Let’s Do It (Haydi yapalım) Grubu üyeleri, bugün aynı anda tüm bu ülkelerde 1 milyon gönüllüyle hem kıyı, hem dip temizliği yaptı.

090520151708058565937_2

Antalya’da Karaalioğlu Parkı Adalar Sahili’nde Deep Walker Dalış Okulu’ndan 10 dalgıç, Yunus Diving Dalış Okulu’ndan 8 dalgıç, Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı deniz polislerinden oluşan dalgıçlar ve Alanya’da özel dalış okulu dalgıçları tarafından dip temizliği yapıldı.

Antalya’da Konyaaltı Sahili ve Adalar bölgesi, Alanya İlçesi’nde Konaklı, Serik İlçesi’nde Belek ve Kadriye sahillerinde toplam 2 bine yakın kişinin katılımıyla kumsallardaki çöpler temizlendi. Gün boyu süren temizlik etkinliğinde hem sahilde hem dip temizliği yapılarak tonlarca çöp toplandı. Let’s Do It Akdeniz’in etkinliğinde Türkiye’de ise Edirne’den Hatay’a 10 ilde hem sahillerde hem deniz dibinde dalgıçlar yardımıyla çöpler toplandı.

DENİZE GİRENLER ŞAŞKINLIKLA İZLEDİ

Let’s Do It Akdeniz’in Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ndeki etkinliğine çoğunluğu öğrenci olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Sahilde bir tarafta yerli ve yabancı turistler denize girip güneşlenirken, diğer tarafta ellerinde çöp poşetleriyle sahili temizleyen insanları görünce şaşırdılar. Çoğunluğu genç katılımcılar sahilde güneşlenen ve denize girenlerin şaşkın bakışları arasında sahildeki atıkları topladı.

ESTONYA’DA BAŞLADI

‘Let’s Do It’ hareketinin, 2008 yılında Baltık ülkesi Estonya’da 50 bin gönüllünün bir araya gelerek 5 saatte 10 bin ton atık toplayarak ülkeyi temizlemesiyle başladığını belirten Antalya Sorumlusu Merve Tabakcı, 9 Mayıs günü 22 ülkede aynı anda başlayan etkinlikte binlerce kişinin katılımıyla kıyı ve dip temizliği yapıldığını kaydetti.

Akdeniz’in, 46 bin kilometrelik kıyı şeridiyle Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağladığını anlatan Tabakcı, dünyada, yaklaşık 100 milyon ton atık bulunduğunu belirterek, Akdeniz’in de büyük tehdit altında olduğunu kaydetti.

Akdeniz’in barındırdığı ve yüzde 30’u sadece kendine özgü olan türler ile biyolojik çeşitliliğinin tehlike altında olduğun kaydeden Tabakcı, şöyle konuştu:

“İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artması istilacı türleri de artırıyor. Bunların bazıları önemli balıkçılık kaynağı olarak değerlendirilirken, bazıları da ekosistemi risk altına sokuyor. Aşırı balıkçılık, tesadüfi avlanma veya yan avlar, deniz dibi yapısını bozan dip trolü ve diğer yöntemler ekolojik süreçleri ve ekosistem hizmetlerini etkileyerek Akdeniz üzerinde büyük baskı oluşturuyor.

Ayrıca kıyı yerleşimlerinin yüzde 37’sinde kanalizasyon arıtılmadan denize deşarj ediliyor, atık su arıtım tesislerinin yüzde 18’i ise yetersiz. Ayrıca dünya deniz trafiğinin yüzde 15’i Akdeniz’de gerçekleşiyor ve kazalardan kaynaklı petrol kirliliği artıyor.”

Haber: Mehmet Çınar

Benzer Yazılar