CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden, aralarında TÜRGEV’in de bulunduğu vakıf ve derneklere yapılan tahsislerle ilgili şeffaflık istedi. Budak, “Kamu kaynaklarının tahsisinde şeffaflık sağlanmalı, Antalyalı yurttaşların soruları yanıtsız bırakılmamalıdır” dedi.
CHP’li Budak, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tahsislerini gündeme taşıdı. Son dönemde Türkiye’de TÜRGEV ile birlikte vakıf anlayışının değiştiğini, kamu kurumları ve belediyelerin kamu mallarını TÜRGEV’e tahsis yarışına girdiklerine dikkat çekti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de bu kervana katıldığını vurgulayan Budak, “Antalya’da kamu olanaklarıyla yaklaşık 6 trilyon lira harcanarak yapılan yurt binası TÜRGEV’e tahsis edilmiştir. Ancak tahsis koşulları; uzun süredir gündeme getirilmesine rağmen, kamuoyuna açıklanmamaktadır. Kamu kaynaklarının tahsisinde şeffaflık sağlanmalı, yurttaşların soruları yanıtsız bırakılmamalıdır” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, yurt binasını hangi gerekçe ile Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis ettiği konusunda bilgi isteyen Budak, “Tahsisin koşulları ve süresi nedir? Tahsis bedelsiz olarak mı yapılmıştır? Bir bedel söz konusu ise miktarı nedir? Antalya Büyükşehir Belediyesi, yurt binası dışında TÜRGEV’e gayrimenkul, taşınmaz ya da tesis tahsis etmiş midir? Hangi tesis, taşınmaz ya da gayrimenkuller, hangi koşullarda TÜRGEV’e verilmiştir?” diye sordu.
KAMU MALLARI TÜRGEV’E VAKFEDİLİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı diğer tahsisleri ve tahsis iptal işlemlerini de TBMM’ye taşıyan Budak, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:
“30 Mart 2014’ten sonra hangi vakıf ve derneklere, belediyenin hangi gayrimenkul, taşınmaz, tesis ve olanakları tahsis edilmiştir? Hangi koşullarda tahsis edilmiştir? Ayrı ayrı tahsislerin süresi ve belediyenin aldığı bedeller nedir?
Aynı tarihten sonra, daha önce yapılmış hangi vakıf ve derneklere yapılan tahsis ve devir işlemleri iptal edilmiştir?
Bakanlığınızın; belediyelere, yurt binası veya taşınmazlarını TÜRGEV’e tahsis etmeleri yönünde bir talimatı var mıdır?
Belediyeler, bu talimat doğrultusunda mı kamu mallarını TÜRGEV’e tahsis etmektedir? Son 3 yılda hangi belediyeler, ne kadar taşınmazı TÜRGEV’e vermiştir? Bu taşınmazların toplam mali değeri nedir?”
GENÇLERE YAPILAN HARCAMA YÜK OLMAZ
Tahsis işleminin ardından yurt ücretlerinde yüzde 200’e yakın artış olduğuna dikkat çeken Budak, “Gecen dönem milletvekillerimiz bu konuyu gündeme getirdiler ancak yanıt alamadılar. Sadece ‘belediyeye yük getiriyordu’ gibi açıklamalar yapıldı. Belediyenin bu ülkenin geleceği olan gençleri için harcadığı paraya, yük olarak, zarar olarak bakılamaz. Şimdi ne oldu. Yurt ücretlerinde yüzde 200 artış oldu. Yük gençlerin sırtına bindi. Bu nasıl bir vakıf anlayışıdır, anlamak mümkün değil. Devlet binaları veriyor, öğrenciler fahiş bedeller ödüyor. Peki TÜRGEV neyi vakfediyor?” dedi.