Antalya’daki Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan avukatların, meslektaşlarıyla görüşmesini polise verdiği talimatla engellediği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında soruşturma açıldı.
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı döneminde, o tarihteki Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’le ilgili yürüttüğü soruşturmalarla tanınan Osman Şanal, daha sonra Antalya’ya atandı. Şanal, Antalya Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken 2013’ün Haziran ayında Gezi eylemleri sırasında gözaltılar oldu. Gözaltına alınanlar arasında bulunan avukatlar Nusret Gürgöz, Evrim Çelik ve Özge Kurşun, Şanal’ın polise verdiği talimat üzerine meslektaşlarıyla görüştürülmedi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Şanal hakkında ‘görevi kötüye kullanma, görevli memura mukavemet ve hürriyetten yoksun bırakmak’ suçlarından soruşturma açılması istemiyle Adalet Bakanlığı’na sunulmak üzere Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuruda, savcı Şanal’ın talimatıyla gözaltındaki avukatlarla meslektaşlarının görüştürülmemesini ’suçun belgesi’ olarak gösteren ÇHD Genel Başkan Yardımcısı avukat Münip Ermiş, gözaltındakilerin avukatlarıyla görüşünü engellemenin sadece bir suç değil, ağır bir insan hakkı ihlali olduğunu savundu.
HSYK SORUŞTURMA İZNİ VERDİ
Soruşturma talebine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) onay verdi ve bir süre önce Uşak Adliyesi’ne atanan Şanal hakkında soruşturma başlatıldı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında şikayetçi avukatların ifadeleri alındı.
İfadelere ilişkin bilgi veren avukat Münip Ermiş şunları söyledi:
“Kanun dışı emir verenin de, bunu uygulayanın da bundan sorumlu olacağı hukukun genel ilkesidir. TCK’nın 265/2 maddesi, görev yaptırmamak için direnme suçunun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde bu suçu ağırlaştırıcı halde düzenlemiştir. Şikayetçi olunan savcının, karakol binası içersinde görevini yapmak için gelen avukat için gözaltı talimatı veya kolluğa fiili müdahale için emir vermesi, ’görevli memura direnme suçuna azmettirme’ suçunu oluşturur. Müvekkil meslektaşlarımın yaklaşık yarım saat boyunca hürriyetlerinden yoksun bırakılması TCK’nın 109’uncu maddesinin açıkça ihlalidir.”
MESLEKTEN İHRAÇ VE HAPİS CEZASI ALABİLİR
’Görevi kötüye kullanmak’ suçundan hem disiplin hem de ceza yönlü olmak üzere iki şekilde savcı Şanal’a yönelik soruşturmanın devam ettiğini belirten Münip Ermiş, Şanal’ın disiplin yönünden uyarı, kınama, yer değiştirme ve görevden ihraç cezaları alabileceğini söyledi. Ceza yönündense hakkında dava açılabileceği ve bu durumda Yargıtay’da yargılanacağını belirten Ermiş, suçlu bulunması halinde de meslekten ihraç ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini dile getirdi.
Haber: Mehmet Çınar (DHA)