KENT MANŞET SOKAK

AKP, Konyaaltı halk buluşmasından rahatsız

CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, Muhittin Böcek’in Boğaçayı Projesini desteklediğini iddia eden AKP İl Başkanı Rıza Sümer’i yalanladı. “Rıza Sümer eğer okursa, Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in de projeye karşı olduğunu ve projenin yanlışlığına dair görüşlerini öğrenebilir.”

Antalya Sokakları – Konyaaltı Sahili Halkındır İnisiyatifi tarafından geçtiğimiz pazar günü düzenlenen yüzlerce Antalyalının katıldığı etkinlik AKP’li yöneticilerde rahatsızlığa sebep oldu. Etkinliğin kentte gündem olmasının ardından açıklama yapan AKP İl Başkanı Rıza Sümer, Muhittin Böcek’in projeyi desteklediğini iddia ederek şunlara söyledi. “Boğaçayı projesi şayet o ezbere protestoda söylenenler gibi olsaydı, o tezlerin az da olsa bir geçerliliği olsaydı, CHP il Başkanının, Genel Başkan Yardımcısının yanında ve hatta en ön safta Konyaaltı’nın yerel yöneticisi, belediye başkanı da olmaz mıydı? Bu protestocular Boğaçayı’nı, sahili, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’ten daha iyi mi biliyor ki, onun bugüne kadar olumsuz herhangi bir beyanatını duymadığımız projeye karşı çıkıyor?”

AHMET KUMBUL’DAN YANIT
CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul ise  Rıza Sümer’in iddialarına yanıt verdi. Ahmet Kumlul “Rıza Sümer eğer okursa, Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in de projeye karşı olduğunu ve projenin yanlışlığına dair görüşlerini öğrenebilir. Mesala Nokta Dergisi’nin son sayısında “Türel’in Boğaçayı Projesi Yanlış” manşetiyle yer alan görüşleri belki Sayın Sümer’in ilgisini çeker. Eğer Boğaçayı Projesi, Rıza Sümer’in iddia ettiği gibi “doğayı ve çevreyi koruyup güzelleştiren, doğal hayatı, kuşları, böcekleri olumsuz yönde etkilemeyecek bir proje” olsaydı, neden Antalya Meslek Odaları projeye karşı çıkmaktadır? Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 23 Kasım 2017 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısı ile Boğaçayı Projesinin İleride ortaya çıkabilecek çevresel zararları ve Projenin sakıncaları konusunda bütün kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Biz elbette ki her şeyi çok iyi bildiğimizi iddia etmiyoruz. Biz, böyle büyük projeleri konuyu en iyi bilenlerle istişare ederek hazırlanması gerektiğini söylüyoruz. Bilgisayar başında hazırlanan projeleri haraç mezat ihaleye çıkarıp, çalışmalar başladıktan sonra getirip meslek odalarının önüne koymak kamu yararını gözeten bir yönetim anlayışı değildir. Anayasa ve 3621 sayılı kıyı kanununa aykırı olarak, kamu yararını hiçe sayarak, kıyı ve doğal yapıyı bozarak, kentin içme sularını kirletecek, Konyaaltı sahilimizin 2.5 kilometrelik bir bölümünü gasp edecek, halkın çıkarlarına değil, rantın çıkarlarına hizmet eden Boğa Çayı ve Konyaaltı marina projelerine karşıyız, karşı olmaya da devam edeceğiz.
AKP’nin vizyonu kıyıları yağmalanmış, halka kapatılıp, ranta açılmış, içme suları kirlenmiş, dünyaca ünlü plajları limanlara dönüştürülmüş, kruvaziyer gemi rotasından çıkarılmış, turizmi bitirilmiş bir Antalya olabilir, ama biz buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu

MUHİTTİN BÖCEK NE SÖYLEMİŞTİ?
Muhittin Böcek, Son Nokta dergisi Aralık 2017 sayısının “Türel’in Boğaçayı Projesi Yanlış” başlıklı röportajında şunlar söylemişti “Boğaçayı Projesi konusunda benim meslek odaları ile aynı fikirde olduğum konu şudur. Bu alan, Göksu Çayı Karaman, Çandır çayı ile birleşmesinden dolayı,ismi Boğaçayı oluyor. Ölümlü taşkınların olduğu yer burası. Göreve geldiğimde Boğaçayı’nın yatak genişliği 169 metreydi. Biz yatak genişliğini DSİ’nin raporları doğrultusunda artırdık, 240 metreye çıkardık. O dönemde 300 metre olması gerektiği de söylendi. Menderes Türel’in yapmak istediği projede deniz suyu Boğaçayı’nın iç taraflarına sokulmak isteniyor. Bu kesinlikle doğru olmaz. Çok büyük sıkıntıları olan bir proje bu. Deniz suyunun getirilmek istendiği bölgede içme suyu elde edilen keson kuyuları var. Antalya’nın içme suyu kuyuları orasıdır. Bunları yok ediyorsunuz. ‘Ben yaptım oldu bitti’ ile bu işler olmaz. Bunlar yanlış işler. Benim Boğaçayı ile ilgili projem şuydu. Eskişehirli’ye kadar olan bölüm, sosyete pazarını Bahtılı’ya;geçen köprüden denize 60 metre olan bölüm, yeşil bant olarak planlamıştık. Yeşil alan, yürüyüş alanları vardı. Halkımızı o alandan yürüterek, sporunu yaptırarak, denize getirecektik. Denizi içeriye sokmak kesinlikte yoktu.”

“HALKI DİNLEMEYE DAVET EDİYORUZ”
Konyaaltı’nda aylardır çalışma yürüterek vatandaşı bilgilendiren ve etkinliği düzenleyen Konyaaltı Sahili Halkındır İnisiyatifi adına açıklama yapan Halkevleri MYK üyesi Kutay Meriç  AKP  Antalya İl Başkanı Rıza Sümer’in açıklamalarına değinerek ” Rıza Sümer Konyaaltı Sahili’nde gerçekleşen yüzlerce vatandaşın destek verdiği protestomuzu dar siyasiyi çekişmelere alet ederek örtbas etmeye çalışmaktadır. Siyasilerden veya Belediye Başkanlarından önce  Konyaaltı halkının  ne düşündüğünü tartışsa daha iyi olur. Rıza Sümer’i Konyaaltı sokaklarına çıkıp halkın ne dediğini dinlemeye davet ediyoruz.” dedi

Benzer Yazılar