ÇOCUK KADIN MANŞET SOKAK

“Çocuklarımıza hayır demeyi öğretmek zorundayız”

“Türkiye’de Artan Çocuk İstismarı ve Gericilik” konulu panelde konuşan Psikiyatri uzmanı Çığıl Fettahoğlu: “Çocuklarımıza iyi dokunuşu, kötü dokunuşu ve hayır demeyi öğretmek zorundayız” dedi. Ebeveynlerin çocuklarıyla istismar hakkında konuşmaları gerektiğinin altını çizdi.

Antalya Sokakları – İlerici Kadınlar Derneği Antalya Temsilciliği tarafından düzenlenen “Türkiye’de Artan Çocuk İstismarı ve Gericilik” konulu panel, İlerici Kadınlar Derneği GYK Üyesi Umut Kuruç, Antalya Barosu avukatı Yadigar Gedik Toy ve Psikiyatri uzmanı Çığıl Fettahoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Gelişim Sanat Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde istismarın ne olduğu, alınması gereken önlemler ile gericilik üzerine konuşuldu.

YATILI OKULLARDA ERKEK ÇOCUĞA İSTİSMAR ORANI %76
Konuşmasında, istismar ve türleri hakkında bilgi veren Psikiyatri uzmanı Çığıl Fettahoğlu, istismar durumunda çocuk-aile ilişkisinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. “Çocuğun sağlığını fiziksel ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen her tür hareket ya da davranış istismardır” diyen Fettahoğlu, bu istismarın bir yetişkin tarafından yapılabileceği gibi, toplum ya da devlet tarafından da yapılabileceğini vurguladı.

Son zamanlarda ortaya çıkan dini vakıflardaki cinsel istismar haberlerinden önce, erkek çocukların istismara uğramayacağı algısının olduğunu söyleyen Fettahoğlu “Dini okullarda, yatılı yurtlarda okuyan erkek çocuklarında istismar oranı %76 ya kadar çıkabiliyor” dedi.

İSTİSMARIN NE OLDUĞUNU BİLMEYEN ÇOCUK, AİLESİNE ANLATAMIYOR
Korkunun, çocukların istismarı anlatmayışlarında önemli bir unsur olduğunu ifade eden, Fettahoğlu “Çocuklar onlara inanmayacağımızdan korkuyorlar. Dışlanmaktan korkuyorlar, çünkü mağdursan dışlanıyorsun. İspiyoncu olmaktan korkuyorlar, çünkü bu bir sır deniliyor onlara. İstismarcı çoğu zaman akrabadan oluyor ve çocuklar akrabalarını saf bir sevgiyle seviyorlar. Bazense kendilerine yönelik davranışın istismar olduğunu, istismarın ne olduğunu bilmedikleri için anlayamıyorlar. Bunun en önemli nedeni ise çocuklarımızla cinselliği konuşmamamız ve genel olarak ailelerde cinselliğin tabu olması.”dedi.

“Çocuklarımıza neyin sır, neyin sır olmadığını öğretmek zorundayız .İyi dokunuşu kötü dokunuşu ve hayır demeyi öğretmek zorundayız. Ebeveynler olarak da böyle bir şeyin yani istismarın var olduğunu ve çocuklarımızla bunu konuşabilmemiz gerektiğini öğrenmemiz gerek.” dedi.

IMG_8036

PEK ÇOK DAVADA BERAAT KARARI ÇIKIYOR
Antalya Barosu avukatı Yadigar Gedik konuşmasında Çocuk Hakları Sözleşmesinin içeriği hakkında bilgi verdi. 2005 yılında Türkiye’de yürürlüğe giren Çocuk Koruma yasasını anlatan Gedik konuşmasında hukuki süreçlerden bahsetti.
İstismarın aile,anne-baba ,bakıcı, öğretici,eğitimci ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişiler tarafından gerçekleştirilmesinin ağırlaştırıcı sebep olduğuna dikkat çeken Gedik “Çocuk istismarı dosyalarına gücümüz yettiğince müdahale ediyoruz, çoğu yürütme ve yargılamasında gözlemci olarak katıldığımız davalarda sanık için beraat kararı çıktığına şahit oluyoruz” dedi.

IMG_8043

“ENSAR VAKFINI SAVUNMA YARIŞINA GEÇTİLER”
İlerici Kadınlar Derneği GYK üyesi Umut Kuruç ise konuşmasında gericilik üzerine durdu. Köy Enstitülerinin önemine ve laikliğe vurgu yapan Kuruç, “12 Eylül ile zorunlu din dersleri ,yatılı kuran kursları ve imam hatipler güvence altına alındı” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile dini vakıflar arasında imzalanan protokol ile Diyanet İşlerinin eğitime dönük yayınlarnını bütün okullarda okutulabileceğini ifade eden Kuruç, MEB ile protokol imzalayan Ensar Vakfı,Hayrat Vakfı,Birlik Vakfı,Su Vakfı ve TÜRGEV gibi dini vakıfların devlet okullarında öğrencilerle rahatça iletişim kuruyor olmasını eleştirdi.

“AKP’nin bütün bakanları başbakan dahil olmak üzere Ensar Vakfını savunma yarışına girişiyorlar. Zaten kim bu Diyanet İşleri Başkanı ‘çocuk babasına haram değil helaldir’ diyen Diyanet İşleri Başkanı.” şeklinde konuştu. Kuruç, okullardaki dine yönelik eğitimi eleştirirken, gericiliğin meşruiyetinin ortadan kalkması için bütün kadınları örgütlü mücadele etmeye çağırdığını belirtti.

Panel izleyicilerin panelistlere sorularının cevaplanmasının ardından sonlandırıldı.

Haber: Sema Karakurt/pi

Benzer Yazılar