Antalya – Eğitim- Sen’in düzenlediği, Dershanelerin Dönüşümü ve Temel Liseler: Eğitimin Özelleştirilmesi konferansı, Antalya Tabip Odası’nda gerçekleşti. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Adnan Gümüş ve Türk PDR Derneği Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Akdeniz Üniversitesi öğretim elemanı Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır moderatör olarak yer aldı. Panelde, eğitimin ticarileştirilmesi ile mevcut eğitim sisteminin öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere ilişkin konuşuldu.
DERSHANELER YANLIŞIN YANLIŞIDIR
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, Dershaneleri yaratan sebeplerden birinin mevcut sistem olduğunu, bu sistemin eşitsiz toplum yarattığını belirtti. Eğitim sisteminin öğrenciler üzerinden özelleştirme, kantin ihaleleri, açık öğretim gibi unsurlarla ticarete döküldüğüne vurgu yapan Gümüş, “Dershaneler bizim eğitim sistemimizin yanlışının yanlışıdır biz bu yanlışlara karşı dinç durmalıyız; bırakın bu yasaları kabul eden insanlar düşünsün, bu sisteme karşı gelinmezse toplumlar yok olur” dedi. Türkiye’nin dünyada eğitimin en çok özelleştiği ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Eğitim kurumlarının İmam Hatip okullarına dönüştürülmesine de değinen Gümüş,okullar İmam hatip değil de medrese, zaten Osmanlı’nın medresesinde ne varsa şu anda genel eğitimde aynısını görüyoruz” dedi. Temel liselerin yaygınlaşması ve kabul görmesi için göz boyayıcı vaadler verildiğini ifade eden Gümüş, Antalya’da 4 tane temel lise dönüşümüne ilişkin onay verildiğini aktardı.
ELEME VE SEÇME SİSTEMİ ÖĞRENCİYE ZARAR VERİR
Eğitim sisteminin öğrencilerde psikolojik olarak kaygı yarattığına işaret eden PDR Derneği Antalya Şube Başkanı Salih Sapmaz, “Eleme ve seçme üzerine kurulu sistemde bireyleri kaybederiz. Mevcut dershanelerde de bu sistem uygulandığı için seviyelendirilmiş sınıflar iyi gibi gözükebiliyor ama öğrencilerde olumsuz izler bırakıyor” dedi.
Özel liselerin birçok açıdan sorun teşkil ettiğini vurgulayan Salih Sapmaz, temel liselerin küçük koridorlarında sıkışmışlığın öğrencilerde olumsuz etki yaratacağını belirtti. “Tüm gününü oyun alanları olmadan, sosyal kültürel faaliyetlere ayırmadan, sadece sınav odaklı çalışmak öğrenciyi olumsuz etkiler” şeklinde konuştu.
Prof Dr Gülser Öztunalı Kayır ise, “Dershane zaten sağlıklı bir eğitimde olmaması gereken bir yapıdır. Eğitim ticarileşmiştir, bu para kazanma aracına dönüştürülmüş demektir. İnsan olmayı öğretmiyoruz insanlık tarihi olduğumuzu biliyoruz; gezegenin bir parçası olduğumuzu bilmiyoruz, kendimizi tanımıyoruz, demokrasi eşitlik özgürlüğü öğrettiğimiz sürece biz bu sıkıntıları hallederiz” dedi.
da*-sk/pi