KENT

Kızılarık halkı barınma hakkı için harekete geçti

Antalya Muratpaşa ilçesinde bulunan Kızılarık mahallesi halkı yüzyıldır yaşadığı mahalleden atılmak isteniyor. Uzun yıllar süren davalar sonucunda, mahallelinin 1947 yılında noter satış senedi ile satın almış olduğu arazilerin mahkemeler tarafından Sadrazam Kuyucu Muratpaşa Abdüsselam Vakfına ait olduğuna kararı verilince vakıf mahalleliye boşaltma tebligat göndermeye başladı.

Tebligatların gelmeye başlaması üzerine harekete geçen mahalleli yıkımları kabul etmediklerini, bu toprakların ata yurtları olduğunu ve barınma haklarını savunacaklarını söylüyor.

KIZILARIK HALKI HAKKINI ALACAK

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı toplantı salonunda mahalle halkı tarafından gerçekleştirilen toplantıda mahalleli, demokratik kitle örgütü yöneticileri, avukatlar ve belediye temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve yöneten mahalledeki hak sahiplerinden Özcan Nazlım,” bu mücadelemiz barınma mücadelesidir ve haklarımızı kimseye yedirmeyeceğiz. Yola çıkıyoruz. Artık mücadele zamanıdır” dedi. Nazlım açılış konuşmasının ardından, konuşmacılara söz verdi.
İlk konuşmayı yapan mahallenin avukatı ve kendiside Kızılarık mahallesinde doğup büyüyen Antalya Barosu eski başkanı Polat Balkan, hukuki süreci anlattı. Balkan konuşmasında “Yolun hemen karşında Kepez’de aynı durumda olan 808.parseldeki vatandaşların sorununu vakıf arsalarının hazineye devri ve vatandaşa satılması yoluyla çözenler, neden Kızılarık mahallesinde bu sorunu çözmüyorlar?” diyerek yapılan ayrımcılığa işaret etti.

Balkan’ın ardından söz alan Muratpaşa Belediyesi Başkan yardımcısı Cebrail Odak, “adı geçen vakfın yıllarca yazışmalarına yanıt vermediğini, yapmaları gerekenin arsaların hazineye devri ve sonrasında Muratpaşa Belediyesi tarafından tahsislerin gerçekleştirilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Ancak vakfın bu arsaları belediyeyle takas etmek istediğini, üstelik belediyelerine kabul edilemeyecek tekliflerle geldiğini, istedikleri arsalar üzerindeki bütün vatandaşların evlerinin belediye tarafından yıkılarak ve çitlerle çevrilmesini, çit parasının da mahalleliden alınarak, arsaların kendilerine teslim edilmesini talep ettiklerini anlattı. Bugünlerde aynı durumda olan 5 ayrı mahalledeki 20 dönüme yakın arsanın hazineye devri için uğraştıklarını ama Kızılarık’ta uzlaşmaz bir tutum izlediklerinin bilgisini aktardı.

Odak’ın ardından söz alan uzun yıllar halkın barınma hakkı mücadelelerinin örgütlenmesinde yer almış Halkevleri yöneticilerinden Kutay Meriç, barınma hakkı mücadelelerinden deneyimler aktararak, “Sizler hak sahibisiniz. Hak sahibi olmak için tapu sahibi olmak gerekmiyor. Kızılarık halkı hakkını almalıdır” dediği konuşmasını “ilk önce yapılması gereken mahallelinin kafa karışıklığının giderilmesi, hedefin, taleplerin ve bir mücadele örgütünün oluşturulması gerektiğini söyledi. Toplantıda bir temsilciler heyetini seçilmesi ve mahalle adına görüşmeler yapacak tek yetkili olmasını öneren Meriç, burası meclis, karar organı sizsiniz. Bu heyette sizin bakanlar kurulunuz olsun. Siz ne karar alırsanız onları yapmakla yükümlü olsunlar” dedi.
Son konuşmayı yapan Tahtacılar Derneği Başkanı Özgür Çamlıdağ, “ Mahalle halkının yanındayız, halkın mücadelesine sonuna kadar destek olacağız dedi.

Konuşmacıların ardından soru cevap ve görüş açıklamalarıyla süren halk toplantısında tamamı hak sahiplerinden içinde kadınlarında olduğu oluşan yedi kişilik bir heyetin oluşturulması karara bağlanarak seçildi ve sahneye çağrıldı. Mahalleliye tanıtıldı. Mahalledeki süren mücadelenin çatısının adının ise Kızılarık Barınma Hakkı Platformu olması ve ilk iş olarak da temsilcilerin vakıfla mahalle adına bir görüşme gerçekleştirmesi kararlaştırıldı.

Benzer Yazılar