Antalya DİHA muhabiri Feyyaz İmrak’ında aralarında olduğu sekiz öğrencinin tutuklu, altı öğrencinin ise tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme heyeti tutuklu olan sanıkların tahliye etmedi. Duruşmada savunma yapan öğrenciler Kürt halkının özyönetim taleplerini savundukları için yargılandıklarını söylediler.
İmrak: Haberlerim suç gibi karşımda
İmrak ise kendisine yöneltilen suçlamaların öğrencilik, gazetecilik ve Kürt kimliği ile alakalı olduğunu belirterek, “Yasal bir derneğin kuruculuğunu yapmakla suçlanıyorum. Biz bu derneği, gelen öğrenciler bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamasın diye kurduk” dedi ve ekledi:
“Bu derneğin yasa dışı tek bir faaliyeti olmamıştır. Bulamazsınız. Gazetecilik faaliyetlerim yargılanıyor. Elimde fotoğraf makinesi olmadan hiçbir eyleme katılmadım. Gazeteci olarak takip ettiğim eylemler için örgüt faaliyeti yürüttüğüm iddia ediliyor. Bu nasıl bir vicdandır. Bir basın açıklamasını takip ederken devletin polisleri eylemcilerle beraber bütün gazetecileri kayda alıyor. Neden alıyorlar? Güvenlik amacıyla olduğunu mu düşünüyorsunuz? Amaçları bunu daha sonra nasıl kullanacaklarının hesabı içindeler. Cezaevine gidip tutsaklarla görüşmem sonucu yaptığım haberler yine suç gibi karşımda.”
Kendisinin gazeteci olduğunu vurgulayan İmrak, gazeteciliğe devam edeceğini belirtti. İmrak, yöresel kıyafet ile ilgili suçlamaya da “Kürtlerin kıyafetleri ve talepleri her zaman terörize edilmiştir” diyerek tahliyesini talep etti.
Avçil: Gazetecilik faaliyeti yargılanıyor
Avukat Nagehan Avçil de İmrak’ın yalnızca gazetecilik faaliyeti yaptığı için yargılandığını söyledi. Gazetecinin dışarı görevini yaparken de polisler tarafından darp edildiğini belirten Avçil şöyle konuştu:
“Cezaevinde de işkence gördü bununla ilgili İnsan Hakları Derneği bir rapor hazırladı ve suç duyurusunda bulunduk. Feyyaz’ın yaptığı haberleri de mahkemeye sunduk. Suçlamalara delil olarak sundukları herhangi bir şey olmamasına rağmen tutuklandı ve bu mahkemede tutukluluğuna karar verildi.”
Ne olmuştu?
İmrak 11 Şubat’ta 27 kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı. Mahkeme sevk edilen İmrak ve beraberindekiler 15 Şubat’ta tutuklanmıştı.
DİHA muhabiri İmrak hakkında isimsiz bir şekilde gönderilen “ihbar maili” üzerine Cumhuriyet Savcısı Gündoğan Öztürk tarafından iddianame hazırlanmıştı. “Örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleyip Yönetmek” suçlarından yargılanan İmrak için 11 ile 20 yıl arası hapis cezası isteniyor
Kaynak: Bianet
Haber: Helin Yıldırım