EKONOMİ EMEK G20 KENT POLİTİKA SOKAK

G20 hazırlıkları emek sömürüsünün adresi oldu

Antalya – Dünyanın 20 kapitalist ülkesi, Antalya’da bir araya gelecek.Savaş politikalarıyla Ortadoğu’nun kaderini belirleyen bu ülkeler şimdi ise çözüm için masaya oturacak. Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılar, yaşadıkları savaş koşulları ve daha bir çok sorunun bu kapitalist güruh tarafından çözüme kavuşturulacağı iddiası taşıyan ‘G 20 zirvesi’ için günlük 50 liraya çalıştırılıyor.

Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz, İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk gibi isimlerin yer alacağı toplantı öncesinde başta Serik ilçesi olmak üzere kentte vatandaşların günlük yaşamını zorlaştıracak uygulamalar devreye sokuldu.

KADERLERİNİ BELİRLEYEN ZİRVE İÇİN ÇALIŞIYOLAR

Savaş yüzünden ülkesini terk eden milyonlarca insana karşın İngiltere 140, Rusya 182 kişiyi kabul ederken, Suudi Arabistan ise hiçbir mülteciyi ülkesine kabul etmedi. G20’de yer alacak olan bu ülkeler ‘sorun’ çözeceği iddiasıyla milyonlarca Suriyelinin kaderini etkileyecek. Toplantı sonunda çıkan kararın kendilerini nasıl etkileyeceğini bilemeyen Suriyeliler, günlük 50 TL yevmiye ile toplantıdan istifade etmeye çalışıyorlar.
Katılımcıların geçiş güzergâhında bulunan Belek Kavşağı’ndan itibaren Kadriye ve Belek merkezi yol boyunca ikiye bölünen orta refüjdeki barikatlar Suriyeli işçiler tarafından kamufle ediliyor. Üzerlerine G20 zirvesini anlatan afişler, Suriyeli bir grup işçi tarafından 50 TL yevmiyeyle asılıyor. Suriyeli işçilerden sorumlu Murat Karslı, 15 Suriyeli’nin 15 kilometre boyunca afiş astığını söyledi.

g-20-afisleri-suriyeli-iscilerden-7857725_3343_m

CİNSİYETÇİ EMEK SÖMÜRÜSÜ: KADINLAR 40 ERKEKLER 50 LİRAYA ÇALIŞIYOR

Kavşaklarda çalışan işçilerden Sadettin Tanaç, günlük 50 TL’ye refüj ve kavşaklarda peyzaj çalışması yaptıklarını belirterek “Burada 65 kişi çalışıyor. G20 için hazırlıkları kapsamında orta refüj ve kavşakları süslüyoruz. 50 TL az ama ne yapalım çalışmak zorundayız.” dedi. Bir başka işçi Derya Demir ise zor bir iş yaptıklarını ifade ederek, “Aslında bu iş kadın işi değil. Para kazanmak için yapıyoruz. Günlük 40 TL alıyoruz.” dedi.

Kavşaklarda var olan MOBESE kameralarına ek olarak hiçbir kör nokta kalmaması için yeni güvenlik kameralarının da yol boyunca yerleştirildiği görüldü.

G20’NİN “KIRMIZI ALANI” TAKSİCİLERİ VE KÜÇÜK ESNAFI VURDU

Gerçekleştirilecek toplantıdan şikayetçi olanlar azımsanamayacak kadar fazla. Zirve boyunca kapalı olan ve zarar eden otellerin mağduriyetinin giderileceğini öğrenen Kadriye ve Belek bölgesindeki küçük işletmeler kendilerinin ne olacağı konusundaki belirsizlikten şikayetçi. Özellikle yolların kapanmasıyla birlikte duraklarında kilitli kalacaklarını düşünen ticari taksi esnafları kendilerine ne çalışacakları ne de çalışmayacakları yönünde hiçbir bilgi verilmediğini söylediler.

g-20-afisleri-suriyeli-iscilerden-7857725_1679_m

“1 HAFTA BOYUNCA MAĞDURUZ”

Kadriye’de kendi kooperatifine üye 174 ticari taksinin durumunu özetleyen Kadriye Bölgesi Ticari Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abdullah Kocabıyık, normalde günlük ortalama 100 euro kazanan bir taksicinin zirve boyunca çalışamazsa mağdur olacağını ifade etti. Üyeleri ne yapacakları konusunda bilgilendiremediklerini de ifade eden Kocabıyık, “25 otele hizmet verdiğimiz 174 ticari taksimiz var. Şu ana kadar bize çalışıp çalışmayacağımızla ilgili herhangi bir bilgi veren olmadı. Sürekli birileriyle görüşmek istiyoruz ancak kimse bir şey bilmediğini söylüyor. Yaklaşık 10 gün kırmızı alanda olduğumuz için çalışamayacağız. 1 hafta boyunca mağdur olacağımız görünüyor. Bize bilgi verilmediği için üyelerimizi bilgilendiremiyoruz. Ortalama bir taksicinin günlük kaybı 70 ile 100 euro arasında. Günün yoğunluğuna göre bu miktar değişebilir.” diye konuştu.

Milyon dolarlık toplantının kırmızı alanında kalan küçük esnaf kendilerine bir açıklama yapılmasını ve zarar etmeleri halinde kendilerine destek elinin uzatılmasını talep ediyor.

TOPLANTI HAZIRLIKLARI KENT YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Toplantı süresince kırmızı bölge içerisinde kalan oteller müşterilerden arındırılıp tamamen zirve heyetlerine tahsis edilirken, otel çalışanları ise kendilerine verilen özel kimlik kartları ile alanda hareket edebilecek. Liderlerin geçiş yapacağı Antalya Havalimanı’ndan Belek kırmızı bölgeye kadar 27 kilometrelik alanda 27 ışıklı ve ışıksız kavşak bir dizi düzenlemeden geçirildi. Antalya Emniyeti trafik ekipleri 9 Kasım Pazartesi gününden itibaren yollarda trafik işaret ve işaretçileri için çalışmalarına başlayacak. Toplantı başladığında havalimanından Belek bölgesine kadar solun sağ tarafı tamamen liderlere ve heyetlere ayılırken bölgeye hiçbir sivil aracın alınmayacağı belirtildi. Sol taraf ise gidiş-geliş olarak çift yönlü trafiğe açılacak, gerekli görüldüğü takdirde yolun her iki tarafı da trafiğe kapatılabilecek.

g-20-afisleri-suriyeli-iscilerden-7857725_1012_m

 

Kaynak: İHA / Alparslan Çınar

Benzer Yazılar