Antalya – Gazipaşa’da Selinus antik kenti ile Kızılin arasındaki 2 kilometrelik sahilde yapı yoğunluğu yüksek yapılaşmaya izin veren koruma imar planı onaylandı. Planın öngördüğü yapılaşmalar hayata geçirilirse bölgenin son kıyı cennetlerinden biri olan Selinus Sahil betona boğulacak.
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus sahili 5 yıldızlı otellere açılıyor. Doğal sit alanı statüsündeki 2 kilometrelik sahilde yüzde 80 yapılaşma izni verilmesi tepki çekti.
Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberine göre Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan doğal sit alanı statüsündeki Selinus sahilinde 5 yıldızlı otellere açılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan koruma amaçlı imar planına göre, Kızılin Mevkii olarak anılan 2 kilometrelik sahilde ilk 5 yıldızlı otel projesini Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ hayata geçirmek istiyor. Ancak Gazipaşa Belediyesi’nin yürüttüğü 18 uygulaması ilçede tartışma yarattı. İmar Kanunu’nun 18. Maddesi gereğinde yapılan parselizasyon çalışmaları kapsamında Selinus sahilinde otel inşa etmek isteyen Üstündağ’ın parçalı arazilerinin birleştirildiği ve bu yolla bölgedeki arazi sahiplerinin mağdur edildiği öne sürüldü. Koruma amaçlı imar planında Selinus Plajı bölgesinde otellere ayrılmış 10 ayrı parsel bulunuyor. Büyüklüğü 50 bin metrekarenin üzerindeki parsellerde yüzde 80 yapı izni verilmesi tarım arazileri, muz bahçeleri ve kumsaldan oluşan sahilin betona boğacak. Gazipaşalılar ilçenin doğal ve kültürel zenginliklerinin korunarak turizmin geliştirilmesini isterken betonlaşmayı getiren kitle turizminin bu zenginliklere zarar vereceğini düşünüyor.
GAZİPAŞA SELİNUS SAHİLİ 5 YILDIZLI OTELLERE AÇILDI
Selinus antik kenti ile Kızılin mevkii arasında yer alan yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki sahil şeridini de kapsayan koruma amaçlı imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Hacımusa Çayının batısında yer alan bu bölge, doğal sit alanı statüsünde bulunuyor. Bölgede kumsal, tarım arazileri ve muz bahçeleri yer alıyor. Koru ve Pazarcı mahallerinin sahil kesimlerini kapsayan koruma amaçlı imar planına göre ilçe halkının günübirlik alan olarak kullandığı sahilde 10 ayrı parsel oteller için ayrılmış durumda. Plan notlarında yer verilen bilgilere göre alanda karstik boşluklar tespit edildiği belirtilirken temel kazıları sırasında karşılaşılacak karstik boşluklara çimento enjekte edilmesi öneriliyor.
Doğal sit alanı olan sahili de kapsayan bölge için hazırlanan ve Bakanlıkça da onaylanan koruma amaçlı imar planına göre sarı renkli bölgelerde oteller inşa edilebilecek. Soldaki koyu renkli bölüm ise günübirlik kullanım tesisleri için ayrılmış. Bu bölümdeki yapılaşma emsali ise yüzde 20 olarak belirlenmiş.
ADI ‘KORUMA PLANI’ AMA SU KAYNAKLARININ ÜZERİ BETONLAŞTIRILIYOR
Adı “koruma amaçlı imar planı” olan ancak korumadan uzak bir içeriğe sahip olduğu belirtilen imar planında, yapılaşmaya açılan sahilde çakıllı ve kumlu zeminler bulunduğuna dikkat çekilerek bu alanlardaki yapılaşma sırasında şişme problemleriyle karşılaşılabileceği belirtilerek önlem alınması isteniyor. İmar planına konu olan alanda ayrıca yer altı su kaynakları bulunması da dikkat çekiyor. Planlama alanında akifer (yer altı su depoları) kayalıklar bulunduğu bilgisine yer verilen plan notlarında, yer altı suyunun yükselebileceği alanların dikkate alınmasını ve temellerin buna göre belirlenmesi isteniyor.
50 BİN METREDEN BÜYÜK PARSELLERDE YAPILAŞMA ORANI YÜZDE 80
Parsel büyüklüğü 50 bin metrekarenin üzerinde olan arazilerde yapılaşma emsal oranının yüzde 80 olarak belirlenmesi dikkat çekerken, kıyı kenar çizgisinin ikinci 50 metrelik bölümünde de yüzde 20 yapılaşma izni veriliyor. Korunan alan niteliğindeki arazide bu kadar yüksek yapılaşma oranı verilmesinin ‘kişiye özel’ uygulama olduğu öne sürülüyor. İmar planına göre sahilde ayrıca restoran, kafe, pastane, spor alanları ve ibadethane gibi ünitelerin yanı sıra günübirlik kullanıma yönelik tesisler yapılabilecek. En küçük parsel büyüklüğünün 5 bin metrekare olarak belirlenmesi ise bu bölgede daha küçük parsel sahibi olan vatandaşların arazilerinin ellerinden alınmasına yol açıyor.
Koruma amaçlı imar planı notlarında yapı yoğunluğunun 50 bin metrenin üzerindeki parsellerde “E. 0,80” olması dikkat çekiyor. Bu durum kişiye özel uygulama iddialarını da beraberinde getiriyor.
GAZİPAŞA’NIN İLK 5 YILDIZLI OTELİNİ ADİL ÜSTÜNDAĞ YAPMAK İSTİYOR
Antalya’nın doğu kıyılarında betonlaşmadan korunmuş son doğal sahillerden biri olan Selinus Plajı’nda ilk 5 yıldızlı oteli yapmak isteyen girişimci ise Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ. Selinus sahilinde bulunan Gazipaşa Belediyesi’ne ait arazileri de satın alan Üstündağ, bu bölgede otel yapmak için yaklaşık 10 yıldır girişimlerde bulunuyor.
Selinus kalesinden betonlaşmaya açılan sahilin görünümü. Önde hatalı yer seçimiyle dikkat çeken ve bir türlü bitirilemeyen yat limanı görünüyor.
AKP’NİN AMPULÜNÜN FİKİR SAHİBİ OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI
Gazipaşa’da inşa etmek istediği otelle ilgili yaptığı açıklamalarda birbirinden farklı rakamlar veren Üstündağ, bir açıklamasında otelin 3 bin 500 oda, 14 bin yatak kapasitesinden oluşacağını dile getirmişti. AKP’nin ambleminde yer alan ampulün fikir sahibi olduğunu dile getiren iş adamı Adil Üstündağ, Ağustos 2003’te Hürriyet Gazetesi’ne verdiği bir demeçte, “Ben Türkiye’nin ilk yerli oto ampul üreticisiyim. Şirketimin adı Akışık. AKP’nin kuruluşu Merter Green Park Oteli’nde gerçekleşti. Ampul ve AK fikri de buradan çıktı. Hatta ampulün görünümünü de gerçeğe uygun olarak ben tamamladım” ifadelerini kullanmıştı.
BAKAN ERSOY’A ÇAĞRI YAPTI: ‘ON YILDIR NE EVRAKI BEKLİYORSUNUZ?’
Bölgedeki iş takipçileri aracılığı ile Gazipaşa’dan yıllardır arazi toplayan Üstündağ, otel projesi için hükümetin bakanları ve Antalya Valisi ile de yakın ilişki içinde olduklarını dile getiriyor. Geçtiğimiz Eylül ayında katıldığı bir televizyon programında ise yetkililere sitemde bulunan Üstündağ, “Alanya’da 900 otel var, Gazipaşa’da hiç otel yok” ifadelerini kullanmıştı. 12 ay açık kalacağını belirttiği otelde 2 bin kişiyi işe alacağını öne süren Üstündağ, katıldığı televizyon programında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslenerek şunları dile getirdi: “Sayın Bakanımız, (dostumuz o bizim), arkadaşımız. Mehmet Bey’e sesleniyorum. Hala evraklar bekliyor. Antalya Valisi’nin (Münir Karaloğlu’nun) çok büyük katkısı, çok büyük desteği var. Çevre Bakanlığı’nda evraklar bekliyor. Sonuç: Bürokrasi, bekle. On yıldır ne evrakı bekliyorsunuz?”
Geçtiğimiz Ekim ayında Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı ziyaret eden iş adamı Adil Üstündağ (solda), otel projesi hakkında açıklamalarda bulunmuştu.
CHP’Lİ BELEDİYEDEN TARTIŞMALARIN GÖLGESİNDE İMAR ÇALIŞMASI
Gazeteci yusuf Yavuz’un edindiği bilgilere göre tartışmaların gölgesinde yürütülen 18. madde çalışmaları tamamlanarak yerel belediye tarafından onaylandı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir Belediyesi’nin de uygun bulup onaylanması durumunda ise yasal askı sürecinin ardından otel inşaatlarının önü açılmış olacak. Ancak Gazipaşa sahilini betonlaştıracak olan 5 yıldızlı otel projesine ilçe halkının bir kesimi karşı çıkıyor. İlçede kitle turizminin değil, doğal ve kültürel değerlerle bütünleşen, yerel halka doğrudan katkı sağlayacak olan eko-turizm modelinin geliştirilmesi isteniyor. Koruma amaçlı imar planı kapsamındaki yapılaşmanın yoğun olması sahilin oteler tarafından işgal edilerek yerel halka kapatacağı da eleştiriler arasında. Her siyasi parti ve görüşten temsilcinin ortak tepkisi, Gazipaşa Belediyesi tarafından rant tartışmalarının gölgesinde yürütülen ve parsellerin imar planına uygun hale getirilmesini sağlayan 18 uygulaması çalışmalarının, otel yapmak isteyen girişimciye rant sağlarken, yerel halktan arazi sahiplerini mağdur ettiği yönünde.
Gazipaşa’nın sarp yamaçlardan oluşan doğu kesiminde çok sayıda antik yerleşim de bulunuyor. Güney köyünde yer alan Antiocheia ad Cragum da bunlardan biri.
GAZİPAŞA BETONDAN ÖNCEKİ SON DÖNEMEÇTE
Görkemli koyları, antik kentleri, yaylaları ve zengin kırsal yaşamıyla Antalya’nın bugüne kadar saklı kalmış cennetlerinden biri olan Gazipaşa bu tartışmaların gölgesinde bir yol ayrımında bulunuyor. Bir başka deyişle betondan önceki son dönemeçte. Hatalı yer seçimiyle dikkat çeken yat limanı projesi ve Selinus antic kentinin her iki tarafındaki tarım arazilerinde kıyıya doğru ilerleyen çarpık yapılaşma bölgenin son doğal cennetlerinden biri olan Gazipaşa’yı tehdit ediyor. Kuzeyinde derin vadiler ve yaylalar, batısında turizm adına betonlaşmanın en kötü örneklerinin sergilendiği Alanya, doğusunda ise Anamur’a kadar denizden birden yükselen görkemli dağların eteğindeki el değmemiş koylar ve tarihi dokuyla iç içe geçmiş kırsal yerleşimler: Bütün bu doğan ve kültürel varlıkların geleceği Gazipaşa halkının önümüzdeki günlerde atacağı adımlara bağlı olacak.
Haber: Yusuf Yavuz