EMEK KENT SOKAK ÜNİVERSİTE

Antalya’da bugün her yer Soma

Antalya – Soma’da yaşanan maden faciasının yıldönümünde, Antalya Soma’da yitirilenleri unutmadı. Gün boyu iki yıl önce yaşanan Reyhanlı Patlaması ve Soma’nın hesabını sormak için Antalyalı sokakta, üniversiteliler kampüsteydi.

Geçtiğimiz yıl Soma’da yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için Antalya alanlardaydı. “Soma’yı unutma unutturma” diyen Antalya halkı gün boyu Soma için eylem yaptı.

ÜNİVERSİTEDE SOMA VE REYHANLI ANMASI 12 GÖZALTIYLA SONUÇLANDI

KampüsÖğle saatlerinde, Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Soma ve Reyhanlı’da katledilenleri anmak için yürüyüş düzenledi. Yakut Çarşısı önünde toplanan öğrencilere yürüyüşe geçildiği esnada barikatlarla engel olunmak istendi, bunun üzerine yaşanan arbedede 12 öğrenci, işkenceyle gözaltına alındı.

GELİŞİM SANATTA MADEN FİLMİ

Akşam saatlerinde eş zamanlı olarak yapılan eylemler ile Soma anmaları gerçekleştririldi. İlk olarak Gelişim Kültür Sanat Merkezi’nde Maden Filmi gösterildi.

EŞ ZAMANLI EYLEMLER11262233_735748109870899_556521505_n

Saat, 18.00 sularında Birleşik Haziran Hareketi Üç Kapılarda toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü,meydanda yapılan basın açıklamasında; “Ne Soma’yı ne de sorumluları asla unutmayacağız, çözüm madenlerin amasız, fakatsız kamulaştırılmasıdır, yaşanan ne kaza ne fıtrattır, bu yaşananlar cinayettir” denildi. Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı.

 

soma1Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut saat 18.00’de Attalos Meydanı’nda toplandı. Meydana karanfil, kömür ve baret bırakıldıktan sonra oturma eylemi gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasında, “Soma’nın hesabını sormak için, işçi katliamlarını durdurmak için, AKP’nin sömürü düzenine son vermek için, halkımızı emek düşmanlarının, işçi katillerinin üstüne yürümeye çağırıyoruz” denildi.

soma3

 

 

Devrimci İşçi Partisi’nin, Kışlahan Meydanı önünde yaptığı basın açıklamasında ise, “Soma’da yaşananlar yıllardır devam eden özelleştirme, taşeronlaşma kayıtsız, kuralsız çalıştırmanının sonucudur. AKP hükümeti madenleri işçilere mezar haline getirdi” ifadelerine yer verildi.

 

SOMA İÇİN KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Saat 19.00’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Halk Bankası önünde toplanan kitle, sloganlarla Kapalıyol’dan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. “Yüreğimiz Somada, Öfkemiz Sokak’ta” yazılı pankarla yürüyen kitle, “Somanın hesabı sorulacak, Soma’nın katili Sermaye Devleti” sloganlarıyla Cumhuriyet Meydanı’na geldikten sonra, basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kitle adına DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar’ın okuduğu basın açıklamasında, “Soma Türkiye’nin yarası, vicdanı ve öfkesi oldu. Biliyoruz ki bu ülkenin emekçileri, vicdan sahibi insanları, örgütlü güçleri Soma’yı unutmadı unutmayacak da. Emeğin dayanışması, acıların paylaşılması ve adalete ulaşılması için hepinizi 16 Mayıs’ta Soma’da olmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verildi.soma15

ekip

Benzer Yazılar