Antalya Sokakları Özel- Basına yansıyan cinayetler raporuna göre Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde kadınların en çok öldürüldüğü kent. Antalya’da erkekler, 2015-2016 tarihleri arasında 35 kadını katletti. Cinayetlerin bu kadar fazla yaşandığı Antalya’da yetkililer ise önlem için herhangi bir girişimde bulunmuyor. Kadın sığınağı açmakla yükümlü olan belediyeler kılını kıpırdatmıyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2015 yılında yaşanan ve basına yansıyan erkek cinayetleri raporunda ortaya çıkan tabloya göre, Akdeniz Bölgesi’nde en çok cinayet Antalya’da yaşandı. Platformun açıklamasına göre 2015 yılında erkek şiddetiyle hayattan koparılan 303 kadın cinayeti basına yansıdı. Antalya’da ise erkek şiddeti sonucu 2015-2016 tarihleri arasında 35 kadın öldü. Kadın ölümleri için herhangi bir önlem alınmazken, belediyeler hukuka aykırı bir şekilde kadın sığınaklarını açmamakta süreklilik gösterdi.
- 19 Şubat: Evine gelmek istemeyen kadını dövdükten sonra arabayla sürükleyen Şahin Koçar, 22 yaşındaki genç kadını katletti ‘ölüme sebebiyet vermek‘ suçundan tutuklandı.
- 4 Mart: Antalya’da ‘Erkekliğime laf ettiği için öldürdüm’ bahanesini bulan Lokman Barış Çelik bir kadının hayatını elinden aldı.
- 18 Mart: 72 yaşındaki Hurşit Özle, evine gelen 35 yaşındaki kadını öldürdü.
- 2 Haziran: Kıskançlık krizine girdiği bahanesine sığınan 22 yaşındaki İsmail İbrahim adlı erkek 18 yaşındaki genç kadını öldürdü.
- 15 Haziran: Bayram Demirkıran, 67 yaşındaki annesini odaya kilitledikten sonra, 4.5 aylık hamile olan 42 yaşındaki kadın ile 2 çocuğu katletti. Kaçarken yakalanan saldırgan, psikolojisinin bozuk olduğunu iddia ederek cezasının hafifletilmesini istedi. Bayram Demirkıran 3 kez ağırlaştırılmış müebbet verildi.
- 27 Ağustos: Hasan Bayraktar, Antalya’da ayrı yaşadığı ve boşanma davası açan eşini dövdüğü sırada bu durumu engellemek isteyen 43 yaşındaki kadını öldürdü.
- 7 Eylül: İhsan Aslan, 2011 yılında resmi olarak ayrıldığı 31 yaşındaki 5 çoçuk annesi kadını öldürdü.
- 29 Eylül: 45 yaşındaki Ahmet Tektaş, kendisinden boşanmak isteyen ve polis korumasında bulunan 32 yaşındaki kadını öldürdü.
BELEDİYELER HUKUKA AYKIRI DAVRANIYOR
Erkek egemen sistem sonucu yaşanan cinayetleri önlemek için ise çıkarılan yasalar uygulamalarda yetersiz kalıyor. 2015 yılında 12, 2016’nın ilk iki ayında ise 23 kadın’ın, erkekler tarafından öldürüldüğü Antalya’da kadınlara sığınak açması zorunlu olan belediyeler hiç bir girişimde bulunmuyor. Antalya’da 5 belediyenin yasalara göre kadın sığınağı açma zorunluluğu olmasına rağmen, belediyeler hukuka aykırı davranıyor sığınak açmıyor.
6360 sayılı kanun ve Türkiye’de AB uyum süreci kapsamında çıkan 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre nüfusu 100.000’in üstünde olan yerleşimlerdeki belediyeler, kadın ve çocuklar için sığınmaevi açmak zorundadır (2005).• Türkiye’de 100’den fazla belediye, 6360 ve 5393 sayılı kanunlara aykırı davranarak, yasal zorunluluğu hiçe sayarak kadın sığınakları açmıyor.
• Sığınaklarda kalan kadınlar, vatandaşlık haklarından faydalanamıyor ve oy kullanamıyorlar.
Antalya’nın nüfusu 100.000 üstünde olan 7 belediyesiden sadece iki belediye kanunlara uygun olarak kadın sığınağı hizmetini sağlıyor. Antalya genelinde bulunan bir diğer kadın sığınağı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne bağlı. Sığınaklar ve konuk evlerinin ise ortalama 20 kadın ve 20 çocuk için inşa edildiği biliniyor.
SIĞINAKLAR YETERSİZ, BELEDİYELER ŞOV PEŞİNDE
Antalya’da 90’lı yılların sonunda faaliyet gösteren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı olarak açılmış olan sığınağın adresi herkes tarafından bilinmekte idi. Ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen kadın sığınağı basının tanıklığında ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı’nın katılımıyla ‘davullu zurnalı’ olarak açıldı. Daha sonra da sığınak olarak kullanılamayacağı anlaşılınca bina atıl hale geldi.
2009 yılında Antalyada açılan Kadın sığınağı deşifre olurken olayla ilgili Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, “Her üç kadından birisi şiddet mağduru. Sığınakların adreslerinin gizli olması, oralarda barınan kadın ve çocukların güvenliği açısından son derece önemli. Ayrıca, bu tip olaylar şiddet mağduru kadınların, şiddet ortamını terk ederek, devlete sığınmasının da önünde ciddi bir engeldir” ifadelerine yer vermişti.
HABER: DİLARA AÇİKYİLDİZ- MELTEM YİĞİT