DOĞA KENT SOKAK YAŞAM

Fettah Tamince’nin ‘hayali’ son buldu

Antalya Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince tarafından Phaselis antik kentin’in betonlaşmasını sağlayacak proje, tarihi ve doğayı korumak için direnenler sayesinde hayal oldu.

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Phaselis antik kentinde Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen ‘Dream of Phaselis’ adını taşıyan 1000 yatak kapasiteli otel projesi bundan böyle sadece ‘hayal’ olarak kalacak. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, otel için tahsis edilen arazide tespit edilen arkeolojik bulgular nedeniyle alanın 1. derece arkeolojik sit kapsamına alınmasına karar verdi. Kurul, genişletilen sit alanı sınırlarındaki mevcut imar planlarının da iptaline karar verdi. Bu kararla birlikte daha önce yöre halkının açtığı davalar sonucu ÇED raporu ve arazi tahsisi iptal edilen Fettah Tamince’nin Phaselis’teki otel rüyası da sona erdi. Tarihi ve doğal mirasın betonlaşmasına karşı kamuoyu tarafından gösterilen tepki ve duyarlılıkla Phaselis, Türkiye’nin önemli yaşam savunularından birine sahne oldu.

BAKANLIK OTELE İZİN VERİNCE HALK HUKUK SAVAŞI BAŞLATTI
Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 2 bin 700 yıllık tarihe sahip Phaselis Antik Kenti’nde Rixos Oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen 5 yıldızlı otel projesi için Aralık 2013’te Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Ancak proje için tahsis edilen 180 dönümlük milli park sınırındaki alanın bir bölümünün 1. derece arkeolojik sit alanı olması yöre halkının ve kamuoyunun tepkisine neden oldu. Yöre halkı projeye verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için dava açtı. Antalya 2. İdare Mahkemesi davacıları haklı bularak ÇED kararını iptal etti. Bunun ardından baştan sona usulsüzlüklerle dolu olan projeyle ilgili tahsisinin iptali için açılan davayı gören Antalya 1. İdare Mahkemesi de söz konusu tahsisi iptaline karar verdi.

600

SİT’İ GENİŞLETEN KORUMA KURULU İMAR PLANLARINI DA İPTAL ETTİ
Phaselis’le ilgili yargı süreci devam ederken yöre halkı ve yerel dernekler, otel için tahsis edilen arazide kültür varlığı tespit etti. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı da otel projesinin bir kısmını içine alan bölgede sondaj çalışması yaptı. Öte yandan Phaselis’teki bilimsel araştırmaları sürdüren Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıklarını Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan başkanlığında alanda yürütülen çalışmaları değerlendiren Antalya Koruma Bölge Kurulu, bölgede bulunan arkeolojik kalıntıların ‘korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları’ kapsamında olduğuna karar verdi. 22 Aralık’taki toplantısında konuyu görüşen Kurul, Phaselis antik kentini kapsayan 1. derece arkeolojik sit alanı sınırını genişletirken, bölgenin imar planlarının da iptal edilmesine karar verdi.

BAKANLIKLAR ARAZİYİ PİŞİRİP TAMİNCE’YE DEVRETTİ
Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Rixos oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince’ye ait Ares Fasilis şirketi tarafından yapılmak istenen 5 yıldızlı otel için 49 yıllığına tahsis edilen arazi, Beydağları Olimpos Milli Parkı sınırları içerisinde bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, söz konusu araziyi 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devretti. 2008 yılında Tamince’nin Ares Fasilis şirketine tahsis edilen arazide imar planları ise usullere aykırı olarak tüm bu işlemlerden sonra yapıldı.

DSCF8639

PROF. DR. ŞAHİN PHASELİS ‘İN BETONLAŞTIRILMAMASI KONUSUNDA UYARMIŞTI

Geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Şahin, Phaselis’te otel projesi gündeme geldiği sırada sorularımıza verdiği yanıtlarda, Phaselis’teki nekropolün alanı ve kente ulaşımı sağlayan antik yolların nerede olduğunun tam olarak bilinmediğine dikkati çekerek, “Çünkü antik çağda burası bataklıktı. Antik yolları gösteren ‘Tabula Peutingeriana’ haritasında Phaselis yakınında büyük ve iki çatılı bir ‘Mansio’ (antik çağda han ya da kervansaray niteliğindeki konaklama yeri) bulunduğu belirtiliyor. Bu yapının tam olarak nerede olduğu henüz bilinmiyor ancak haritaya göre kentin girişinde yer alıyor. Bu nedenle burada herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemeli” uyarısında bulunmuştu.

Phaselis-antik-kenti

PHASELİS İÇİN SON YILLARIN EN KAPSAMLI YAŞAM SAVUNUSU

Phaselis’le ilgili Kurul kararı bölgede sevinçle karşılanırken, antik kent ve çevresinin korunması için 3 yıldır mücadele veren yöre halkına da moral oldu. Manavgat’tan Kaş’a, Kumluca’dan Gündoğmuş’a köylülerin de destek verdiği Phaselis direnişine Antalya’dan bisiklet ve motosiklet grupları, çevre örgütleri, dernekler ve meslek odaları omuz verdiler. Üniversite öğrencisi Melike Vergili’nin, otel girişimini engellemek için başlattığı imza kampanyası kısa sürede 80 bin destekçiye ulaşarak ülke genelinde önemli bir farkındalık yarattı. 23 Şubat 2014’te ‘Paselis’te Otele Hayır’ başlığıyla Antalya’nın en büyük çevre mitinglerinden birini gerçekleştiren Phaselis gönüllüleri, meslek odaları ve derneklerin yanı sıra 12 sıradan yurttaşın açtığı davanın ardından kazandıkları hukuk zaferiyle Türkiye’de son yılların en önemli yaşam savunularından birini vermiş oldular.

Kaynak: Yusuf Yavuz

Benzer Yazılar